Πανελλήνιες 2018: Το «ασανσέρ» των βάσεων – Πάνω η Νομική, κάτω Πολυτεχνικές και Ιατρική Reviewed by Momizat on . Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα ώστε οι υποψήφιοι να οριστικοποιήσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία (η προθεσμία λήγει αύριο), συσκέψεις επί συσκέψεων γίνο Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα ώστε οι υποψήφιοι να οριστικοποιήσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία (η προθεσμία λήγει αύριο), συσκέψεις επί συσκέψεων γίνο Rating: 0

Πανελλήνιες 2018: Το «ασανσέρ» των βάσεων – Πάνω η Νομική, κάτω Πολυτεχνικές και Ιατρική

Πανελλήνιες 2018: Το «ασανσέρ» των βάσεων – Πάνω η Νομική, κάτω Πολυτεχνικές και Ιατρική

Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα ώστε οι υποψήφιοι να οριστικοποιήσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία (η προθεσμία λήγει αύριο), συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται στο υπουργείο Παιδείας για τον χρόνο ανακοίνωσης του νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα βασίζεται στο απολυτήριο Λυκείου και στην κατάργηση των Πανελληνίων, ένα ζήτημα με σαφή προεκλογικό προσανατολισμό για το υπουργείο Παιδείας.

Το σχέδιο που επιδεικνύει σπουδή να ανακοινώσει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σε αντίθεση με τους συμβούλους του, περιλαμβάνει πρόσβαση σε σχολές με βάση τον βαθμό απολυτηρίου.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κατάργηση των Πανελληνίων θα αφορά τις Ιατρικές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία. Στις υψηλόβαθμες σχολές θα ισχύει εξέταση ακόμα και πανελλαδικού τύπου.

Οπως εκτιμούν πανεπιστημιακοί κύκλοι, αυτό όμως θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πανεπιστήμια δύο ταχυτήτων. Στην ουσία δηλαδή η Γ’ Λυκείου θα εξελιχθεί σε προθάλαμο για τα πανεπιστήμια, καθώς το γενικό πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται στη Β’ Λυκείου.

Το ασανσέρ ανά επιστημονικό πεδίο

Σε ό,τι αφορά τις φετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης εκτιμά ότι ανοδική αναμένεται η τάση στις υψηλόβαθμες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών).
Ο κ. Βαφειαδάκης επισημαίνει ότι, όπως προκύπτει, θα υπάρξουν ανακατατάξεις κυρίως λόγω του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αλλά και της μεγάλης αύξησης -ακόμα και χιλιάδων μορίων- στα Παιδαγωγικά Τμήματα. Στις Νομικές, επί παραδείγματι, η άνοδος εκτιμάται στα 100 μόρια, με μικρές αυξομειώσεις που θα εξισορροπηθούν από την αύξηση των προσφερόμενων θέσεων.
Η γενική εικόνα περιλαμβάνει καλύτερες βαθμολογίες στα Αρχαία και τα Λατινικά και χειρότερες στην Ιστορία σε σχέση με πέρυσι. Η βάση του συγκεκριμένου πεδίου αναμένεται να κινηθεί κάτω από τις 7.000 μονάδες. Μεγάλη πτώση αναμένεται στις σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) και κυρίως στις υψηλόβαθμες Πολυτεχνικές.
Η εικόνα στα γραπτά της Φυσικής και των Μαθηματικών είναι χειρότερη από την αντίστοιχη περσινή και ως αποτέλεσμα αναμένεται πτωτική τάση στα Φυσικομαθηματικά Τμήματα. Πέρυσι την υψηλότερη βάση είχε το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ με 18.416 μονάδες, το οποίο φέτος αναμένεται να έχει καθοδική πορεία.
Η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι μπορεί να πέσει κάτω από το φράγμα των 19.000 μορίων, από τα 19.131 που ήταν πέρυσι, καθώς οι υποψήφιοι δεν είχαν πολύ υψηλούς βαθμούς σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία. Γενικά στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (των επιστημών υγείας) αναμένουμε πτώση μεγαλύτερη στις υψηλόβαθμες σχολές, ενώ στις μεσαίες θα σημειωθούν αυξομειώσεις.
Η βάση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής) κινείται στα περυσινά επίπεδα, με μικρές αποκλίσεις, κυρίως σε ανοδική τάση. Παράλληλα, όπως έχει ήδη ειπωθεί, δύο ιδιαίτεροι παράγοντες που θα επηρεάσουν φέτος τις βάσεις είναι η κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Σπουδών και η παρουσία των τμημάτων του σε όλα τα πεδία, παράλληλα με το «ντεμπούτο» στο μηχανογραφικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με την ταυτόχρονη διαγραφή των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Πολλοί υποψήφιοι αναμένεται να εισαχθούν και φέτος σε σχολές με χαμηλές βαθμολογίες, καθώς οι υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από 7.000 μόρια είναι περισσότεροι από πέρυσι. Ενδεικτικά, στα πεδία τόσο των θετικών και τεχνολογικών σχολών όσο και των Οικονομικών και Πληροφορικής το 21,9% και το 33,11 αντίστοιχα συγκέντρωσε 7.000 μόρια και κάτω.

 

pinakas_vasewn

Μέχρι αύριο το μηχανογραφικό

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr (επιλέγοντας «Οριστικοποίηση») έως αύριο.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή