Πρόκειται για το πρώτο ξενόγλωσσο τμήμα στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο και το τέταρτο κατά σειρά, μετά τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αθηνών και Κρήτης.
Στο «κάλεσμα» του Πανεπιστημίου προς τους ξένους φοιτητές υπάρχει η δέσμευση για εξαιρετικό επίπεδο σπουδών, στη γενέτειρα της δυτικής Ιατρικής. Υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα σε συνεργασία με Ελληνικά και διεθνή ερευνητικά κέντρα, αποτελούν προτεραιότητα του Πανεπιστημίου ενώ οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα και να έχουν πρακτική άσκηση στα εργαστήρια των τμημάτων Ιατρικής. Από πλευράς Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δηλώνουν πανέτοιμοι για να υποδεχθούν τους 40 νέους αλλοδαπούς φοιτητές.
Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο σύμφωνα με τις διεθνείς κατατάξεις βρίσκεται μεταξύ των θέσεων 300-400, λειτουργεί στη Λάρισα από το 1985. Όσο για το νεοσύστατο αγγλόφωνο Τμήμα, θα λειτουργεί παράλληλα με το αντίστοιχο ελληνόφωνο. Υπενθυμίζεται, ότι στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη με μεγάλη επιτυχία, Τμήματα Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η διαδικασία της επιλογής των φοιτητών διεξήχθη σε τρεις φάσεις ενώ είχε καταρτιστεί λίστα αναμονής. Αναφορικά με την προέλευσή τους, οι περισσότεροι νεοεισερχόμενοι φοιτητές Ιατρικής θα έλθουν από την Κύπρο αλλά θα υπάρχουν, επίσης, φοιτητές από τη Γαλλία, τη Μ.Βρετανία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία καθώς και ένας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Σύμφωνα δε με τους καθηγητές, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην επιλογή των φοιτητών, έχουν όλοι ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι δέχθηκαν συνολικά 180 αιτήσεις για τις 40 θέσεις. Κριτήρια επιλογής του τμήματος της Λάρισας, ήταν – με βάση τις απαντήσεις των ενδιαφερομένων φοιτητών – το γεγονός ότι πρόκειται για την πόλη, που έζησε ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής επιστήμης ενώ έλαβαν σοβαρά υπόψη την παράμετρο «ασφάλεια» και τα χαμηλά επίπεδα εγκληματικότητας στη Λάρισα.
Όπως προαναφέρθηκε, το αγγλόφωνο Τμήμα Ιατρικής θα λειτουργήσει παράλληλα και στους δύο χώρους με το αντίστοιχο ελληνόφωνο Τμήμα. Διδάσκοντες θα είναι όλα τα μέλη ΔΕΠ αλλά κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη επιπλέον επιστημονικού προσωπικού, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τον ΕΛΚΕ (Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας), που έχει την ευθύνη διαχείρισης των πόρων του Τμήματος. Σε αυτούς, συγκαταλέγονται και τα δίδακτρα του αγγλόφωνου Τμήματος Ιατρικής, τα οποία ανέρχονται σε 12.000 € ετησίως.
Kακώς, να πάνε στην Κύπρο και Βαλκάνια, εμείς δε θέλουμε τέτοιο συνάλλαγμα από δίδακτρα! Εμπρός για την Κούβα της Μεσογείου!
Εδώ μας παρουσιάζεται το ΣΧΟΛΙΟ, ως ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ (αύξων αριθμός ψευδωνύμου 6, ααψ στο εξής). Εμμέσως, πλην σαφώς , μας λέει ότι πολύ καλά κάνει η κυβέρνηση του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, και μπράβο της. Υπονοεί δε, ότι εάν ήταν ο τρισκατάρατος ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνονταν. Ρίχνει και ένα …κομμουνιστικό για την Κούβα, έτοιμο το μεροκάματο. Άρα, εμείς όλοι πρέπει να ψηφίσουμε την κυβέρνηση εκ νέου.Καλά τα πήγε σήμερα.
Παρατηρήσεις:1. η κυβέρνηση από όλους αυτούς, αναφέρεται με το όνομα του Κούλη. Σπανίως, και εάν είναι μπροστά κάποιος άλλος, Σαμαράς-Καραμανλής, λένε και κάτι σαν …Νέα Δημοκρατία.
2. Το κομμουνιστικό ”πιάνει”, διότι εάν το διαβάσει π.χ. ο μανάβης της αγοράς (που σπάει τις μπύρες) μαζεύεται στο μαντρί. Εάν …διαβάζει.
ΥΓ. Από το ψευδώνυμο λείπει κάτι. Μάλλον είναι άγνωστη η λέξη, στις διαχρονικές κυβερνήσεις της δεξιάς.