"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης στην Κρήνη Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αύριο Δευτέρα 24/11, και ώρα 17:00 το απόγευμα, θα τελεστεί  Μέγας Εσπερινός μετά αρτοκλασίας  ενώ αμέσως μετά θα διανεμηθούν η παραδοσιακή φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα από τους κατοίκους της Κρήνης.

Την Τρίτη 25/11 το πρωί, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί ο όρθος και η θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Νάση, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών.

Ο ιερός ναός της Αγίας Αικατερίνης, σύμφωνα με μαρτυρίες των γηραιότερων της περιοχής, χτίστηκε τον 18 αιώνα μ. Χ.

Ευσεβείς Χριστιανοί Κρηνιώτες που είχαν την ευλογία να ζήσουν μέχρι τα εκατό τους χρόνια, ομολόγησαν ότι ο ναός υπήρχε ήδη από την εποχή των παππούδων τους.

aikaterini1Σύμφωνα με τις βάσιμες αυτές μαρτυρίες η ιστορία του ναού μπορεί να αναχθεί κάπου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ακριβώς πάνω από την είσοδο του ναού δεσπόζει η εικόνα της Αγίας που έχει υποστεί φθορές από το πέρασμα των ετών.

Η τεχνοτροπία της μπορεί να συνδεθεί με την εκκλησιαστική ζωγραφική του 18-19ου αιώνα. Η Κρήνη χαίρει μεγάλης ευλογίας της πανσόφου Αγίας Αικατερίνης την οποία και τιμάει με ευλάβεια και σεβασμό. Αξιοθαύμαστα γεγονότα έχουν συμβεί στην περιοχή όπου είναι χτισμένος ο Ιερός Ναός.

Ανηφορίζοντας το λόφο πίσω από το ναό οδηγείσαι στην τοποθεσία «Αγιανέρι».

Εκεί θρυλείται πως ως εκ θαύματος άνοιξε ανάμεσα στα βράχια μια ρωγμή, με αποτέλεσμα να αναπηδήσει γάργαρο τρεχούμενο νερό από τότε έως και σήμερα. Λέγεται μάλιστα, πως πριν από πολλά χρόνια κάποιος λεπρός έπλυνε τις πληγές του με το Άγιο νερό και θεραπεύτηκε αμέσως. Ακριβώς δίπλα στην πηγή υπάρχει ένα δέντρο. Σ΄αυτό κάθε πιστός αφήνει ένα τάμα ή ένα δώρο στη χάρη της Μεγαλομάρτυρος Πανσόφου Αγίας Αικατερίνης.

Στο παρελθόν κοπέλες αφήναν τα μαντήλια τους και θεραπευόταν από τους πονοκεφάλους, νεόνυμφοι εναπόθεταν τα στέφανά τους όταν έβλεπαν πως ο γάμος τους κινδυνεύει, εγκυμονούσες γυναίκες έστελναν ένα προσωπικό τους αντικείμενο για να “κρατήσουν” το παιδί και γενικότερα ό, τι επιθυμούσε ο καθένας από τους πιστούς το ζητούσε. Αυτό συνεχίζεται ακόμη και στις μέρες μας, ιδιαιτέρως στην ονομαστική εορτή της Αγίας Αικατερίνης, όπου πλήθος κόσμου από διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας κατακλύζει τον ιερό ναό.

Η χάρη της όμως δεν σταματά εδώ. Βασιζόμενοι σε μαρτυρίες κατοίκων της Κρήνης οι οποίοι έβοσκαν τα ζώα τους εκεί κοντά, πληροφορούμαστε ότι πολλοί από αυτούς έβλεπαν την ολοζώντανη τη μορφή της Αγίας, η οποία ολόλαμπρη περπατούσε στο προαύλιο του ναού. Πολλές φορές άκουγαν μόνο τα βήματά της!

aikaterini2Σύμφωνα με μια άλλη διήγηση των κατοίκων, γύρω στη δεκαετία του’50, μία νεαρή κοπέλα που καταγόταν από μακρινή περιοχή και έπασχε από μια ανίατη ασθένεια επισκέφτηκε σχεδόν λιπόθυμη τον ναό. Αφού προσκύνησε συνέβη κάτι παράξενο. Ο υψηλός της πυρετός εξαφανίστηκε κι εκείνη έφυγε χοροπηδώντας. Ένα τελευταίο περιστατικό αφορά την περίπτωση ενός μικρού κοριτσιού το οποίο είχε χάσει το φως. Η επίσκεψη και η διανυκτέρευσή του στο ναό στάθηκε αρκετή να ξαναβρεί το φως του.

Οι παραπάνω μαρτυρίες και πολλές άλλες τις οποίες γνωρίζουν οι κάτοικοι του χωριού, δεν αποτελούν καμία υπερβολή αφού πρόκειται για άτομα τα οποία επέδειξαν αληθινή πίστη και σεβασμό στην Αγία Αικατερίνη. Ευλογημένος κάθε χριστιανός που θα προσκυνήσει και φέτος τη Θεία χάρη της.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης