Παν. Δριτσέλη: Μαραζώνουν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα από το μνημονιακό σοκ Reviewed by Momizat on . Ομιλία και δευτερολογία της Παναγιώτας Δριτσέλη για τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού. Επίκαιρη επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού Ομιλία και δευτερολογία της Παναγιώτας Δριτσέλη για τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού. Επίκαιρη επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού Rating: 0

Παν. Δριτσέλη: Μαραζώνουν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα από το μνημονιακό σοκ

Παν. Δριτσέλη: Μαραζώνουν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα από το μνημονιακό σοκ

Ομιλία και δευτερολογία της Παναγιώτας Δριτσέλη για τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού. Επίκαιρη επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού. 21/2/2013

Παρατίθενται και τα βίντεο της ομιλίας

http://www.youtube.com/watch?v=e8Q-41Qua2c

http://www.youtube.com/watch?v=4l08b0oIdds&feature=c4-overview&list=UU4zGJPeInm5nPekgDurlvjw

Εισήγηση

Κύριε Πρόεδρε, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει σήμερα στη Βουλή ένα κρίσιμο, κατά την άποψή μας, ζήτημα το οποίο δεν έχει και δεν μπορεί να έχει μόνο μία ανάγνωση. Αντιθέτως, κατά τη γνώμη μας, είναι ένα πολύπλευρο θέμα που οι πτυχές του αφορούν σε κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και πολιτικές παραμέτρους τις οποίες δεν γίνεται να επιμένουμε να παραγνωρίζουμε εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Ο ελληνικός αθλητισμός, κύριε Υπουργέ, είναι ξεκάθαρο πια πως εκλαμβάνεται από την Κυβέρνηση ως μία παράπλευρη απώλεια των μνημονιακών πολιτικών και παρά τις τεράστιες ευεργεσίες του, η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να θεωρείται πλέον από την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας ως μία πολυτέλεια.

Σ’ αυτό το φόντο η Κυβέρνηση σήμερα καλείται να υποβάλει στη Βουλή των Ελλήνων τον απολογισμό του έργου της για τον αθλητισμό, ένα θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό το οποίο δυστυχώς αντιμετωπίζεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ως εμπορικό προϊόν διαθέσιμο μόνο σε εκείνους που έχουν να το πληρώσουν. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα των μνημονίων οι αθλούμενοι λογίζονται ως πελάτες και ο υγιής πνεύμονας του αθλητισμού, δηλαδή η ερασιτεχνική άθληση, αποτελεί για το Υπουργείο ένα άχθος από το οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαλλαγεί.

Η κοινωνική βάση ολόκληρου του αθλητικού οικοδομήματος, δηλαδή ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αφού η κρατική επιχορήγηση έχει πρακτικά εκμηδενιστεί και τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία έχουν αφεθεί αβοήθητα στη μοίρα τους με εκατοντάδες χιλιάδες αθλούμενους και ερασιτέχνες αθλητές να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να αθληθούν χωρίς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Παράλληλα, όλο και περισσότεροι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά για τη χρήση των δημόσιων και δημοτικών αθλητικών χώρων, ενώ είναι σαφής και η πρόθεση για πλήρη μετακύλιση του κόστους συντήρησης των σταδίων στους δημότες και στους χρήστες τους. Από την άλλη, η καρδιά του ερασιτεχνικού αθλητισμού, τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, στην επαρχία και στις πόλεις μαραζώνουν καθημερινά από το μνημονιακό σοκ στο οποίο υποβάλλεται ο ελληνικός αθλητισμός.

Αυτή η εικόνα είναι πραγματικά αποκαρδιωτική, διότι οι ερασιτεχνικοί αθλητικοί αγώνες διεξάγονται σε ακατάλληλους για τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών χώρους, στα γήπεδα δεν υπάρχει ούτε το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό, ενώ ακόμα και τις κάρτες υγείας τους οι ερασιτέχνες αθλητές αναγκάζονται να τις πληρώνουν πλέον οι ίδιοι από την τσέπη τους.

Τα προγράμματα μαζικής άθλησης στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν καταρρεύσει, με τις δημόσιες αθλητικές υποδομές να έχουν παραιτηθεί στους δήμους της χώρας, χωρίς να έχουν προβλεφθεί βέβαια αντίστοιχοι πόροι για τη συντήρησή τους, με τα δημοτικά κολυμβητήρια να μην έχουν χρήματα για να ζεστάνουν τις πισίνες τους και οι πολίτες και τα ερασιτεχνικά σωματεία να μην μπορούν να αθληθούν και να προπονηθούν, ενώ χρειάζεται πλέον οι αθλητές να πληρώνουν από την τσέπη τους, από το οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και τη συμμετοχή τους σε παιδικούς και εφηβικούς αγώνες. Όλες οι μεγάλες αθλητικές υποδομές, οι οποίες μέχρι σήμερα πληρώνονται από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, είτε βγαίνουν στο σφυρί είτε μένουν παρατημένες στην τύχη τους, στερώντας από τους πολίτες σημαντικές υποδομές.

Ταυτόχρονα, στην ελληνική επαρχία κείτονται παρατημένα τα κουφάρια του μεγαλεπήβολου Προγράμματος «Ελλάδα 2004», εκατοντάδες δηλαδή ημιτελείς χώροι άθλησης, οι οποίοι κόστισαν εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο και οι οποίοι δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν ποτέ. Και όλη αυτή η κατάσταση είναι φυσικά απόρροια της άτακτης απόσυρσης του κράτους από την στήριξη του αθλητισμού ως κοινωνικό αγαθό, ενώ είναι σαφής η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας για πλήρη εμπορευματοποίηση της ερασιτεχνικής αθλητικής δραστηριότητας.

Το μοναδικό ενδιαφέρον του Υπουργείου είναι το πώς θα διευκολυνθεί η μαζική είσοδος ιδιωτικών συμφερόντων σε όλο το φάσμα της αθλητικής δραστηριότητας, ενώ την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμα και την κατεδάφιση των δημόσιων αθλητικών υποδομών, για να παραδώσει εκτάσεις και χώρους πρασίνου σε κοινοπραξίες ξένων funds έναντι ευτελούς αντιτίμου.

Και ενώ η κρατική χρηματοδότηση παίρνει την κατιούσα, με τον Προϋπολογισμό του 2014 να φθάνει μόλις στα 60,7 εκατομμύρια ευρώ για τον αθλητισμό, η Κυβέρνηση φρόντισε να αποστερήσει από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό σημαντικότατους οικονομικούς πόρους, όπως είναι εκείνοι που προέρχονταν από τον ΟΠΑΠ, ενώ συνεχίζει σκανδαλωδώς να επιτρέπει σε αθλητικές ανώνυμες εταιρείες να χρωστούν εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο και στα ερασιτεχνικά σωματεία.

Με λίγα λόγια, η Κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί επιτακτικά τις υποδείξεις και τις διεθνείς πρακτικές ως προς την ενθάρρυνση της άσκησης για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα υποβαθμίζοντας τη φυσική αγωγή στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Κύριε Υπουργέ, επειδή η συστηματική απαξίωση της ερασιτεχνικής δραστηριότητας και της μαζικής άθλησης έχει ως συνέπεια από τη μία να έχει σταματήσει η αθρόα προσέλευση των πολιτών προς την άθληση, ενώ από την άλλη έχει σίγουρα σημαντικές και τραγικές επιπτώσεις και στην ποιότητα του ίδιου του αθλητισμού, αλλά και στην ποιότητα της ζωής των πολιτών και επειδή τελικά ουσιαστικά ο αθλητισμός παύει να λειτουργεί ως ατμομηχανή ευεργετημάτων προς την ελληνική κοινωνία προάγοντας πανανθρώπινες αξίες, σας ρωτάμε να μας πείτε πώς σχεδιάζει η Κυβέρνηση να απαντήσει σε αυτά τα μείζονος σημασίας προβλήματα και με ποιους τρόπους θα διασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για τον αθλητισμό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Δευτερολογία

 

Κύριε Υπουργέ, σας ακούσαμε και πραγματικά δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνετε τα όσα έχετε τονίσει και σε άλλες δημόσιες τοποθετήσεις σας, υποστηρίζοντας ουσιαστικά αυτές τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζετε τα τελευταία χρόνια στον αθλητισμό.

Έχω την αίσθηση ότι δεν φερθήκατε έξυπνα. Επιτρέψτε μου την έκφραση. Σήμερα είχατε την ευκαιρία να αξιοποιήσετε αυτή την ερώτηση που υπέβαλαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι ο αθλητισμός ως κοινωνικό αγαθό, συνταγματικά κατοχυρωμένο, υπάρχει έστω και ως υποσημείωση στην ατζέντα της Κυβέρνησης.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά ακολουθήσατε την προσφιλή τακτική της Κυβέρνησης της αυστηρής κριτικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ψέγοντάς μας από το ότι είμαστε αδαείς όσον αφορά τα αθλητικά δρώμενα, μέχρι και ότι αρεσκόμαστε να κάνουμε μια μηδενιστική αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια μάλιστα να απεκδυθείτε όλες σας τις ευθύνες και να τις φορτώσετε σε άλλα Υπουργεία. Μου θυμίσατε πραγματικά παιδάκια που όταν τα μαλώνουν οι γονείς τους, προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη σε κάποιον άλλον.

Αυτό όμως που καταφέρατε και σας το λέω τελείως αντικειμενικά αυτή τη στιγμή –προσπαθώ να μιλάω σχεδόν πάντα έτσι- ήταν να αποκαλύψετε αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς τονίζει όλο το τελευταίο διάστημα και όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή εκ μέρους της Κυβέρνησης έλλειμμα πολιτικής βούλησης και οράματος για μια άλλη προοπτική για τον αθλητισμό, για έναν καλύτερο αθλητισμό. Φαίνεται μόνο ότι αυτό που προσπαθείτε να κάνετε είναι να διαχειριστείτε -και μάλιστα αποτυχημένα, θα έλεγα- ένα αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικών περικοπών για τον αθλητισμό.

Αυτή τη στιγμή δεν έχει σημασία να πείσουμε εσάς για το αν έχουμε προτάσεις. Πραγματικά ίσως δεν θα είχε να μας προσφέρει τίποτα. Ωστόσο, εμείς έχουμε θέσει στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την αθλητική δραστηριότητα, σε αντίθεση με αυτά που εσείς παρουσιάσατε σήμερα. Ουσιαστικά αυτό που φάνηκε είναι να υπάρχει μια αδυναμία οποιουδήποτε στρατηγικού σχεδιασμού για τον αθλητισμό. Και όχι μόνο αυτό. Φάνηκε να υπάρχει και μια αδυναμία θέσπισης ενός ολιστικού πλαισίου που θα αφορά στον αθλητισμό εν γένει από το ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή τους αθλητές και τους εργαζόμενους που έχουν άμεση σχέση με τον αθλητισμό, μέχρι και την πρόσβαση όλων των πολιτών σ’ αυτό το κοινωνικό αγαθό της άσκησης.

Αυτό που σας λέμε για άλλη μια φορά, κύριε Υπουργέ, είναι ότι σας καλούμε να σταματήσετε άμεσα τη διάλυση, αλλά και την προσπάθεια εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και να στηρίξετε και ουσιαστικά αυτό το αθλητικό αγαθό, ειδικά στις μέρες μας, ειδικά σ’ αυτή τη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας.

Σας λέμε ξεκάθαρα και το λέμε ιδίως στους πολίτες ότι η δική μας δέσμευση είναι να επαναχαράξουμε τις προτεραιότητες των δημόσιων παρεμβάσεων στον αθλητισμό και ταυτόχρονα με κάθαρση αλλά και με διαφάνεια να εδραιώσουμε ένα υγιές αθλητικό πνεύμα και να επιστρέψουμε τον αθλητισμό εκεί που πραγματικά ανήκει, δηλαδή στο κοινωνικό σύνολο και τους πολίτες. Για εμάς ο αθλητισμός και οι αθλητές δεν είναι εμπόρευμα. Οι αθλούμενοι δεν είναι πελάτες. Οι φίλαθλοι δεν είναι χειροκροτητές και αν μη τι άλλο δεν είναι οπαδικοί στρατοί.

Δέσμευσή μας απέναντι σ’ αυτή την αθλητική κοινότητα και όλους τους πολίτες είναι να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε όλες τις παθογένειες που οδήγησαν τον αθλητισμό στο σημερινό μαρασμό. Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας και γι’ αυτές θα παλέψουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.

Ευχαριστώ.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή