Παν. Δριτσέλη: Χαριστική βολή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Reviewed by Momizat on . Η ομιλία της Παναγιώτας Δριτσέλη στο σχέδιο νόμου του Υπουργέιου Υγείας "Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), Αλλαγή Σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Λοιπές Διατάξ Η ομιλία της Παναγιώτας Δριτσέλη στο σχέδιο νόμου του Υπουργέιου Υγείας "Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), Αλλαγή Σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Λοιπές Διατάξ Rating: 0

Παν. Δριτσέλη: Χαριστική βολή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Παν. Δριτσέλη: Χαριστική βολή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Η ομιλία της Παναγιώτας Δριτσέλη στο σχέδιο νόμου του
Υπουργέιου Υγείας “Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), Αλλαγή
Σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Λοιπές Διατάξεις”.

Το βίντεο της ομιλίας διαθέσιμο εδώ : http://youtu.be/arhMSH7yd6c

«Το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ αποτελεί την χαριστική βολή για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σε αδιέξοδο το σύστημα δημόσιας υγείας στον Νομό Τρικάλων»

 

Ομιλία Παναγιώτας Δριτσέλη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας
«Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), Αλλαγή Σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Λοιπές Διατάξεις»

 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σε μία περίοδο που η ελληνική κοινωνία πραγματικά στενάζει υπό το βάρος των συνεχόμενων μέτρων και των μνημονιακών περικοπών και που περισσότερο από ποτέ έχει άμεση ανάγκη από ένα ισχυρό και υγιές κοινωνικό κράτος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επιλέγει να δώσει με το παρόν σχέδιο νόμου τη χαριστική βολή σε ένα κοινωνικό αγαθό τόσο σημαντικό όσο αυτό της υγείας.

Με αυτό το νομοσχέδιο ο Υπουργός Υγείας ουσιαστικά προαναγγέλλει «ξαφνικό θάνατο», κύριε Μπέζα, και συγνώμη που είμαστε τόσο καχύποπτοι, αλλά όλο αυτό το διάστημα δεν μας αφήνετε περιθώρια για να αισθανόμαστε διαφορετικά. Μετά από τις πομπώδεις εξαγγελίες και τους μεγαλεπήβολους προλόγους η αλήθεια του νομοσχεδίου είναι μία: Προβλέπεται «λουκέτο» σε όλα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, διαθεσιμότητα για οκτώμισι χιλιάδες εργαζόμενους και παράδοση των ασφαλισμένων στην ιδιωτική αγορά. Το νομοσχέδιο αυτό εγγράφεται βέβαια στη γενικότερη πολιτική των δημοσιονομικών περικοπών από τη δημόσια υγεία και έχει ως μοναδικό στόχο την κάλυψη των μνημονιακών επιταγών για απολύσεις και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

Έχουμε την αίσθηση, κύριε Υπουργέ, ότι επιχειρείτε να χρυσώσετε το χάπι δημιουργώντας με αυτό το σχέδιο νόμου ένα νεφελώδες τοπίο όπου τα πάντα και τα πιο καίρια ζητήματα, όπως αυτά που περιγράψατε προ ολίγου, παραπέμπονται σε κοινές υπουργικές αποφάσεις και που στην ουσία κανένας από εμάς και πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι και οι άνθρωποι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα.

Η Κυβέρνηση έτσι επιχειρεί να κρύψει τις πραγματικές της διαθέσεις πίσω από θολές εξαγγελίες και κατ’ επίφαση μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο όλοι καταλαβαίνουμε ότι η διακοπή της λειτουργίας των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και η διαθεσιμότητα των εργαζομένων δεν γίνεται να διαρκέσουν μόνο ένα μήνα. Το νομοσχέδιο άλλωστε σε αυτό το κομμάτι δίνει και «λευκή επιταγή» στον Υπουργό Υγείας να επαναλειτουργήσει όποια δομή εκείνος επιχειρεί, αποκλειστικά με δική του απόφαση. Είναι, λοιπόν, περισσότερο από ορατός ο κίνδυνος παραπομπής αυτών των υπουργικών αποφάσεων, που απαιτούνται για την έναρξη της λειτουργίας των πολυϊατρείων, στις γνωστές μνημονιακές καλένδες.

Σε κάθε περίπτωση, με το παρόν νομοσχέδιο είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι νέες δομές, όταν αυτές τελικά υπάρξουν, θα είναι πολύ λιγότερες από τις προηγούμενες, με πολύ λιγότερο ιατρικό προσωπικό και με πολύ μικρότερες δυνατότητες εξυπηρέτησης των πολιτών. Αν βιαστεί κανείς να χαρακτηρίσει όλες αυτές τις προβλέψεις ως κινδυνολογίες, δεν έχει παρά να ανατρέξει στο άρθρο 24 του νομοσχεδίου, το οποίο αναφέρει ρητά ότι όσον αφορά τις θέσεις γιατρών που θα παραμείνουν κενές λόγω της επιλογής των τελευταίων να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, αυτές δεν θα πληρωθούν από άλλους γιατρούς, αλλά έτσι απλά θα καταργηθούν.

Ξεκάθαρα, λοιπόν, η Κυβέρνηση ελπίζει οι γιατροί να επιλέξουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους από την υποβαθμισμένη σχέση εργασίας που τους προσφέρει στις νέες δομές, για να τους προσμετρήσει στις απολύσεις και να καταργήσει τις θέσεις τους. Ο στόχος βέβαια είναι ένας: Λιγότεροι γιατροί, λιγότερες ειδικότητες, συρρίκνωση της δημόσιας παροχής υπηρεσιών υγείας. Όλες οι υπόλοιπες θριαμβολογίες πολύ απλά λέγονται για να επισκιάσουν τα όσα επικίνδυνα προβλέπονται στα άρθρα αυτού του νομοσχεδίου.

Από την άλλη, η διαθεσιμότητα των εργαζομένων ισχυρίζεστε ότι θα διαρκέσει μόνο ένα μήνα. Να μας πείτε πώς θα γίνει αυτό όταν όλοι οι άνθρωποι της υγείας αναγνωρίζουν ότι μία τέτοια διαδικασία διοικητικής αλλαγής σαν αυτή που προβλέπεται με την έκδοση νέων κανονισμών και με την αναδιάταξη των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από ένα μήνα. Πώς διασφαλίζετε ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν σε ένα μήνα;

Δεν μας πείσατε, κύριε Μπέζα. Πολύ απλά δεν το διασφαλίζετε. Το μόνο που κάνετε είναι να εμπαίζετε τους εργαζόμενους, αλλά και τους πολίτες προσπαθώντας με αυτά τα τεχνάσματα να διασκεδάσετε τις εντυπώσεις και τις όποιες αντιδράσεις από το σχεδιαζόμενο «λουκέτο».

Κύριε Υπουργέ, το Πολυιατρείο του ΕΟΠΥΥ Τρικάλων, για παράδειγμα, εξυπηρετεί πάνω από ενενήντα χιλιάδες ιατρικές πράξεις τον χρόνο. Σε περίπτωση που αυτό το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί από τους Βουλευτές της Συγκυβέρνησης η μοναδική αυτή δομή του ΕΟΠΥΥ θα κλείσει και περίπου διακόσιοι ασφαλισμένοι την ημέρα θα αναγκάζονται να απευθύνονται στην ιδιωτική αγορά ή να μένουν χωρίς φάρμακα. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα φυτοζωεί. Την ίδια στιγμή που σχεδιάζετε εσείς να κλείσετε το Πολυιατρείο του ΕΟΠΥΥ Τρικάλων, για παράδειγμα, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους ασφαλισμένους και πετώντας στον δρόμο τους γιατρούς και τους εργαζόμενους, υποβαθμίζετε συστηματικά και όλες τις υπόλοιπες δομές υγείας του Νομού, τις οποίες, εντωμεταξύ, επιφορτίζετε και με άλλες αρμοδιότητες, σύμφωνα και με ένα άρθρο του νομοσχέδιο.

Το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, λοιπόν, δεν έχει φάρμακα για να καλύψει εκατοντάδες ασθενών με πολύ σοβαρές παθήσεις, διότι ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου έχει βυθιστεί σε τριτοκοσμικά επίπεδα, οι ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό κραυγάζουν, ενώ υπάρχουν κρίσιμοι τομείς, όπως εκείνος της ψυχικής υγείας, που δεν καλύπτονται εδώ και χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό και πρέπει να σας πω ότι η Οφθαλμολογική και η Ουρολογική Κλινική λειτουργεί μόνο μ’ έναν γιατρό και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, φυσικά, να υπάρχουν αναμονές λίστας πολύ μεγάλες για χειρουργεία, αλλά και για εξωτερικά ιατρεία. Η Παιδιατρική Κλινική έχει μόνο δύο γιατρούς, οι  οποίοι, μάλιστα, μετακινούνται και εναλλάξ στο Γενικό Νοσοκομείο της Καρδίτσας. Ανάλογη κατάσταση, βέβαια, φαντάζομαι ότι επικρατεί και σε όλη την χώρα και απ’ όσο είμαι σε θέση να ξέρω και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία ανήκουμε.

Τα Κέντρα Υγείας, βέβαια, της περιοχής, μιας περιοχής που χαρακτηρίζεται και από την ορεινότητά της, βρίσκονται και αυτά στο στόχαστρο των μνημονιακών περικοπών και ήδη οι κάτοικοι ενός δήμου στα Τρίκαλα έχουν κινητοποιηθεί δυναμικά ενάντια στο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας. Το ΕΚΑΒ εξυπηρετεί όλα τα περιστατικά χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων, ενώ οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών του Νομού βρίσκονται επί χρόνια αβοήθητοι, χωρίς πρόσβαση σε βασικές παροχές υγείας.

Όλα αυτά είναι, φυσικά, αποτέλεσμα μνημονιακών περικοπών στο κοινωνικό αγαθό της υγείας, ενώ στη ζοφερή αυτή πραγματικότητα θα πρέπει να προστεθούν και οι χιλιάδες άνεργοι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόσβαση σε καμμία απολύτως παροχή δημόσιας υγείας.

Αυτή είναι, δυστυχώς, η εικόνα της δημόσιας υγείας και του Νομού, αλλά και της χώρας εν γένει και σ’ αυτήν τη ζοφερή εικόνα, εσείς απαντάτε με ένα νομοσχέδιο στο οποίο ουσιαστικά δεν δίνετε καμία λύση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί με όλες του τις δυνάμεις απέναντι σ’ αυτήν την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και θα καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο. Άμεση προτεραιότητα για εμάς είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της αποκατάστασης των κοινωνικών αναγκών, που εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν διαλύσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παραδώσει την υγεία και τους πολίτες στην ιδιωτική κερδοσκοπία και πολύ σύντομα εμείς θα ανατρέψουμε όλα αυτά τα σχέδια. Η αποκατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας για όλους μας αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο και σ’ αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή