Παν. Πάτρας: Συμπληρώνω τα “κενά”, ασχολούμενος με τα “κοινά” Reviewed by Momizat on . Την υποψηφιότητά του ως ευρωβουλευτής με τη «Ελιά» παρουσίασε χθες στα μέσα ενημέρωσης των Τρικάλων, ο Παναγιώτης Πάτρας. Ο επί σειρά ετών διευθυντής του ΚΕΝΑΚΑ Την υποψηφιότητά του ως ευρωβουλευτής με τη «Ελιά» παρουσίασε χθες στα μέσα ενημέρωσης των Τρικάλων, ο Παναγιώτης Πάτρας. Ο επί σειρά ετών διευθυντής του ΚΕΝΑΚΑ Rating: 0

Παν. Πάτρας: Συμπληρώνω τα “κενά”, ασχολούμενος με τα “κοινά”

Παν. Πάτρας: Συμπληρώνω τα “κενά”, ασχολούμενος με τα “κοινά”

Την υποψηφιότητά του ως ευρωβουλευτής με τη «Ελιά» παρουσίασε χθες στα μέσα ενημέρωσης των Τρικάλων, ο Παναγιώτης Πάτρας. Ο επί σειρά ετών διευθυντής του ΚΕΝΑΚΑΠ αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να αποδεχθεί τη σχετική πρόταση. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι συμπληρώνει τα «κενά», ασχολούμενος με τα «κοινά», παρότι τεχνοκράτης.
Ειδικότερα, είπε τα εξής:

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά πιθανότατα με γνωρίζουν περισσότερο από την επαγγελματική μου ενασχόληση τα τελευταία 20 χρόνια με τα ζητήματα της τοπικής ανάπτυξης μέσω της Αναπτυξιακής Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ (ΚΕΝΑΚΑΠ) παρά από το “πολιτικά αγωνιστικό” μου βιογραφικό. Τελειώνοντας τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου ενεπλάκην στο τρικαλινό αναπτυξιακό γίγνεσθαι, μέσω του προγ/τος LEADER

Στην πορεία αυτή από τότε μέχρι σήμερα δεν υπήρξε θέμα που άπτεται της ανάπτυξης του τόπου μου με το οποίο δεν καταπιάστηκα εγώ και άλλοι συνεργάτες μου. Ανήσυχος ων και “μαγεμένος” από “επιτυχίες” άλλων περιοχών της Ευρώπης που έδωσαν διαφορετικές λύσεις στα ίδια προβλήματα, ωθήθηκα να κάνω βήματα εξωστρέφειας ασχολούμενος είτε με τα “Δίκτυα” ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου LEADER στις Βρυξέλλες είτε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ως εμπειρογνώμονας σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης.

ΓΙΑΤΙ

Καλά όλα αυτά. Αλλά το βασικό ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί ένας “τεχνοκράτης” κατεβαίνει στις ευρωπαϊκές εκλογές της 25ης Μαΐου; Εξηγούμαι! Γιατί καλά ήταν όλα αυτά μέχρι το 2010, όταν η χάρη στους εταίρους μας ελεγχόμενη χρεωκοπία της χώρας συμπαρέσυρε εκκωφαντικά όλα τα “σταθερά” οικοδομήματα τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Βρέθηκα ξαφνικά όπως και οι περισσότεροι έλληνες στο απόλυτο “κενό”.

Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων που ενέσκηψε στην ΕΕ και που η χώρα μας βίωσε πιο σκληρά από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα (και με μεγάλη δική της ευθύνη) άφησε ένα μεγάλο “κενό” στους ευρωπαίους και πολύ περισσότερο στους έλληνες πολίτες.

– οι λαοί βρέθηκαν στο “κενό” από μια Ευρώπη, που πάρα τα επιτεύγματα της, αποδείχτηκε θεσμικά και διαρθρωτικά απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει την κρίση , μια Ευρώπη που φάνηκε αδύναμη να διαχειριστεί τις αυθαιρεσίες των αγορών κεφαλαίου & χρήματος και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μια Ευρώπη, που φάνηκε δυστυχώς τόσο λίγη στην προστασία των ευάλωτων ομάδων από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι το απαραίτητο ανάχωμα στην επικρατούσα σήμερα νεοφιλελεύθερη ιδεολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διαλύει το ευρωπαϊκό εγχείρημα και οδηγεί λαούς στην ανέχεια και την παραγωγική διάλυση ολόκληρων οικονομιών. Για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση στην χώρα μας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, πρέπει να δοθεί ένας εθνικός αγώνας για να αλλάξει η ίδια η Ευρώπη.

Στην χώρα μας η κρίση στα παραπάνω ευρωπαϊκά “πολιτικά κενά” ήρθε να προσθέσει επιπλέον και τα “κενά” των δικών μας εθνικών “κατορθωμάτων”:

– το «κενό» από την κατάρρευση του δικομματικού συστήματος εξουσίας της μεταπολίτευσης που απαξίωσε σχεδόν όλο το φάσμα της πολιτικής εκπροσώπησης, το «κενό» από την οριστική διάλυση του όποιου κράτους και της όποιας δημόσιας διοίκησης λειτουργούσε, που λαβωμένα από την αναξιοκρατία, την υποκρισία, τον λαϊκισμό, την υπερίσχυση των μετρίων, την έλλειψη αξιολόγησης και λογοδοσίας κατέρρευσαν ως τραπουλόχαρτα, το «κενό» από την αδύναμη παραγωγική βάση της χώρας που πρόσθεσε μέσα σε τρία χρόνια πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους.

 

Επειδή όλα αυτά τα «κενά» μου έγιναν αφόρητα, όπως πιστεύω ότι συμβαίνει και σε πολλούς από σας, αποφάσισα να ασχοληθώ με τα «κοινά» σε μια δύσκολη περίοδο για να κάνεις πολιτική. Με έναυσμα την κίνηση των «58» συμμετείχα ως μέλος της τοπικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας Τρικάλων για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Για όσους βέβαια δεν θέλουν να το βάλουν κάτω όμως έμεινε η ΕΛΙΑ, η οποία ως γνωστόν δεν ευδοκιμεί στα «βαριά κλίματα» αλλά καρπίζει εκεί που υπάρχει «φως και ήλιος». Ελπίζω ότι η προσπάθεια συνεύρεσης θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές και για αυτό σε εθνικό επίπεδο η επιτυχία της Ελιάς- Δημοκρατική Παράταξη θα αποδείξει ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» και ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα που έχει η κεντροαριστερά είναι στην πραγματικότητα το πλειοψηφικό ρεύμα που μπορεί να οδηγήσει την χώρα στην «μετά κρίση» εποχή σε προοδευτική κατεύθυνση (όπως ιστορικά πάντα έκανε).

Για αυτό δέχθηκα την πρόσκληση της κίνησης ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Β’, να συμμετέχω στις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΕΛΙΑΣ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ. Η υποψηφιότητα μου αποτελεί τιμή για μένα και τον τόπο μου.

 

Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1964 και μεγάλωσε στα Τρίκαλα τελειώνοντας το 2ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων.
– Αποφοίτησε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδικότητα στην “Αγροτική Οικονομία”.
– Απέκτησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα του CHIEAM στα “Οικονομικά της Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Υπαίθρου” από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).
– Προσλήφθηκε το 1993 από τον νεοσυσταθέντα φορέα τοπικής ανάπτυξης “Κέντρο Ανάπτυξης Καλαμπάκας-Πύλης ΑΕ – ΚΕΝΑΚΑΠ” ως αναπτυξιολόγος και από το 1995 είναι Γενικός Διευθυντής της εταιρείας (η οποία μετονομάστηκε αργότερα σε “Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ”) και Υπεύθυνος Έργου για τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν από την εταιρεία κατά το 2ο και 3ο ΚΠΣ καθώς και της παρούσας προγραμματικής περιόδου 2007-2013.
– Από το 2003 είναι Διευθυντής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ” ΘΕΣΣΑΛΙΑ – Περιφερειακή Εταιρεία Αγροτικής Ανάπτυξης”, στη Λάρισα και Υπεύθυνος Έργου των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΟΠΑΑΧ) που υλοποιούνται σε εννιά υποπεριοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
– Έχει διεθνή εμπειρία και από το 1999 έως σήμερα εργάζεται ως εμπειρογνώμονας Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, την Ρουμανία, την Τουρκία, την Κύπρο και την Κροατία στα πλαίσια σχετικών προγραμμάτων της EΕ (SAPARD, IPARD, Εθνικά Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης των παραπάνω κρατών).
– Είναι μέλος του Ελληνικού Δικτύου Φορέων Αγροτικής Ανάπτυξης LEADER και υπό την ιδιότητα αυτή διετέλεσε Πρόεδρος του διεθνούς μη κερδοσκοπικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού ELARD για την Αγροτική Ανάπτυξη (ELARD=European LEADER Association for Rural Development aisbl) με έδρα τις Βρυξέλλες την περίοδο 2008-2011 και αντιπρόεδρος της κατά την περίοδο 2011-2012.
– Ως Πρόεδρος της ELARD υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής (Coordination Committee) και της Υποεπιτροπής LEADER (LEADERSubcommitee) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης της Επιτροπής (ENRD=European Network for Rural Development) της Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2008-2011) προωθώντας ενεργά την ενσωμάτωση της μεθόδου αγροτικής ανάπτυξης LEADER στην συνολική πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013 αλλά και την προετοιμασία για την επόμενη περίοδο 2014-2020.
– Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ENRD:
 Συντόνισε μαζί με το Ιταλικό Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο (INEA) την Ομάδα Εργασίας “Εφαρμογή της από τα κάτω προσέγγισης LEADER” (Focus Group 1. Implementation of bottom up approach) που συστάθηκε στο πλαίσιο της Υποεπιτροπής LEADER (LEADERSubcommitee) του ENRD,
 Διετέλεσε μέλος της Θεματικής Ομάδας Εργασίας ” Αποτελεσματικότητα των μηχανισμών εφαρμογής των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ” (Thematic Working Group 4. Efficiency of delivery Mechanisms of European rural development policy”) που συστάθηκε από 15 εμπειρογνώμονες από την ΕΕ κατ’ εντολή της Συντονιστικής Επιτροπής (Coordination Committee) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης της Επιτροπής (ENRD).
 Διετέλεσε μέλος της Ομάδας Εργασίας ”Better Local Development Strategies” που συστάθηκε στο πλαίσιο της Υποεπιτροπής LEADER (LEADERSubcommitee) του ENRD,
 Διετέλεσε Μέλος της Θεματικής Ομάδας Εργασίας ”Knowledge transfer & Innovation” που συστάθηκε στο πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής (Coordination Committee) του ENRD
-Έχει σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε θέματα τοπικής ανάπτυξης και των πολιτικών Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ και εκτεταμένη εμπειρία της εφαρμογής του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης LEADER της ΕΕ.
– Στην μέχρι σήμερα διαδρομή της επαγγελματικής του καριέρας έχει συμμετάσχει σε πλήθος Ημερίδων και Συνεδρίων ως ομιλητής ή συμμετέχων κυρίως σε θέματα αγροτικής πολιτικής και ανάπτυξης.
– Έχει συμμετάσχει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για το Δήμο Τρικκαίων στις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές του 1994 και 1998 με τον συνδυασμό “Forum των Πολιτών” και του 2010 με τον συνδυασμό “ΤΡΙΚΑΛΑ – ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ”, χωρίς να εκλεγεί.
– Είναι μέλος της τοπικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας Τρικάλων για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς με τους 58.

Αφήστε το σχόλιο σας