"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17 C
Trikala

Παπαστεργίου από το Ηράκλειο για την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην Αυτοδιοίκηση

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τρίπτυχο δράσεων για την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην Αυτοδιοίκηση, δηλαδή για τον κάθε πολίτη, επεξεργάστηκε και πρότεινε στους Δημάρχους της Κρήτης και όλης της χώρας, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Όντας ο κεντρικός ομιλητής στο πρώτο προσυνέδριο της ΚΕΔΕ, το πρωί της Τετάρτης σε ξενοδοχείου του Ηρακλείου, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στα ζητήματα της επιτροπής της Ένωσης, στην οποία προεδρεύει: της Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Υποστήριξη της Επιχειρηματικότητας.
Δηλαδή, της πιο σημαντικής Επιτροπής., που θα πρέπει να επιτελέσει έργο σαφές και μετρήσιμο, προς όφελος όλων.
Για τον λόγο αυτό, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε σε τρεις βασικές ανάγκες – στόχους της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας:
1. Καινοτομία για την επιβίωση και την ανάπτυξη.
2. Ανάπτυξη μέσω εύκολης πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης
3. Στήριξη της επιχειρηματικότητας και ειδικά αυτής των νέων
Στη συνέχεια, απέδειξε ουσιαστικά, ότι αυτό το τρίπτυχο προτάσεων – πολιτικών μπορεί να αποτελέσει οδηγό και βασικό παρανομαστή, τόσο των διεκδικήσεων της ΚΕΔΕ, όσο και των πολιτικών που κάθε Δήμος μπορεί να εφαρμόσει.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Χωρίς η καινοτομία να είναι «καθρεφτάκια για ιθαγενείς» και χωρίς να σημαίνει μόνο τεχνολογία, ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε την ανάγκη επίλυσης σειράς βασικών προβλημάτων (διαχείριση αστικών και περιαστικών πόρων, ρύποι και απορρίμματα, ενέργεια, κλιματική αλλαγή και έντονα καιρικά φαινόμενα, συνοχή και γήρανση κ.α.). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η καινοτομία θα στηριχθεί στο πρόγραμμα “Ορίζοντες 2020” της Κομισιόν, που αφορά μία ευρωπαϊκή σύμπραξη με στόχο την κοινή αξιοποίηση πόρων, στο πλαίσιο της δράσης «Έξυπνες πόλεις και κοινότητες – ευρωπαϊκή σύμπραξη καινοτομίας». Ετσι, πρότεινε εφαρμογή δράσεων που ήδη εφαρμόζονται:
• Έξυπνες λύσεις κάδων απορριμμάτων, διαχείρισης υδάτων, διαχείρισης ενέργειας, έξυπνα συστήματα οδοφωτισμού, έξυπνα κτίρια
• Έξυπνη διαχείριση στάθμευσης με υπόγειους αισθητήρες
• Δίκτυα τηλε-πρόνοιας, τηλε-ιατρικής – eHealth
• Αισθητήρες μέτρησης περιβαλλοντικών ρύπων και Η/Μ ακτινοβολίας
• Ευρυζωνικό δίκτυο οπτικών ινών στο σπίτι
• Δίκτυο ευφυών μεταφορών και έξυπνων φαναριών κυκλοφορίας
• Ανοιχτό λογισμικό, ανοιχτά δεδομένα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Στο σημαντικό θέμα της επιχειρηματικότητας, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη, να επιλυθούν χρόνια προβλήματα για τις επενδύσεις . Επίσης, να αναληφθούν δράσεις για την επιχειρηματικότητα κα ιδίως αυτή των νέων.
Οι στόχοι των δράσεων μπορούν να είναι:
• Η τακτοποίηση μεγάλων πολεοδομικών ζητημάτων
• Δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις – προσέλκυση και άλλων επιχειρήσεων.
• Ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των προς αξιοποίηση φυσικών πόρων.
• Πολιτικές για την ενίσχυση των καινοτομιών και των τεχνολογιών σε τοπικό επίπεδο

Ανά Δήμο, οι πράξεις μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες για κάθε επενδυτή και κυρίως για τους νέους με:
• Δημιουργία Γραφείου Υποστήριξης Νέων Επιχειρηματιών, σε επίπεδο Δήμου.
• Ίδρυση Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων (start up) για τη «φιλοξενία» καινοτόμων επιχειρήσεων, που θα αξιοποιούν το τοπικό παραγωγικό δυναμικό.
• Συνεργασία με πιστωτικά ιδρύματα (ίσως το ΤΠΔ) για την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων από νέους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Για κάθε παραπάνω δράση, απαιτούνται τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ήδη, στην Επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο Δήμαρχος Τρικκαίων, γίνεται αναζήτηση και προετοιμασία χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να βοηθήσουν τους Δήμους – και συνεπώς τις κοινωνίες – να πάνε μπροστά.
Έτσι, εκτός από τον νέο ρόλο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως τον περιέγραψε και η νέα κυβέρνηση, οι Δήμοι μπορούν να προσβλέπουν και στο ΕΠΑΝΕΚ. Δηλαδή, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» που αποτελεί ένα από τα πέντε τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα του ΣΕΣ.
Κεντρικός στρατηγικός στόχος του ΕΠΑνΕΚ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Και κατέληξε οκ. Παπαστεργίου: «Τα σημαντικότατα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά δεν πρέπει να μας πτοήσουν ούτε πρέπει να μας δημιουργήσουν εσωστρέφεια απορρίπτοντας οτιδήποτε νέο και καινοτόμο. Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν, απαιτούμε συμμετοχή στο μέλλον μας, μαθαίνουμε από τα λάθη, λάθη μας και λάθη τους και τραβάμε μπροστά. Στα δύσκολα, είμαστε πάντα παρόντες και ξέρουμε πώς να πετύχουμε».
Από το γραφείο Τύπου
ΣΗΜ.: Η φωτό προέρχεται από το σύστημα απευθείας διαδικτυακής μετάδοσης της ομιλίας, μέσω της ιστοσελίδας της ΚΕΔΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης