Παρέμβαση Δριτσέλη για το Δασαρχείο Καλαμπάκας Reviewed by Momizat on .   Απαράδεκτα σχέδια συρρίκνωσης των δομών προστασίας δασών της χώρας. Να στηριχθεί άμεσα το Δασαρχείο Καλαμπάκας   Ερώτηση προς τα συναρμόδια υπουργεία Εωτερικώ   Απαράδεκτα σχέδια συρρίκνωσης των δομών προστασίας δασών της χώρας. Να στηριχθεί άμεσα το Δασαρχείο Καλαμπάκας   Ερώτηση προς τα συναρμόδια υπουργεία Εωτερικώ Rating: 0

Παρέμβαση Δριτσέλη για το Δασαρχείο Καλαμπάκας

Παρέμβαση Δριτσέλη για το Δασαρχείο Καλαμπάκας

 

Απαράδεκτα σχέδια συρρίκνωσης των δομών προστασίας δασών της χώρας. Να στηριχθεί άμεσα το Δασαρχείο Καλαμπάκας

 

dritseli2Ερώτηση προς τα συναρμόδια υπουργεία Εωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη, Ηρώ Διώτη και Κατερίνα Ιγγλέζη, με θέμα τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις δασικών υπηρεσιών και καταργήσεις των δασαρχείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και του δασαρχείου Καλαμπάκας. Υπογραμμίζεται ότι τα δασαρχείο Καλαμπάκας αποτελεί σημαντικότατη δημόσια υπηρεσία, με τεράστια προσφορά στην προστασία της περιοχής, μιας περιοχής με μοναδική βιοποικιλότητα. Οι βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του ως προς τα δασαρχεία της χώρας, ενώ ερωτούν με ποιους τρόπους θα στηριχθεί έμπρακτα το έργο του δασαρχείου Καλαμπάκας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τους Υπουργούς :

Εσωτερικών

Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

 

Θέμα : Απαράδεκτα σχέδια συρρίκνωσης των δομών προστασίας δασών της χώρας. Να στηριχθεί άμεσα το Δασαρχείο Καλαμπάκας.

 

Το Δασαρχείο Καλαμπάκας καλύπτει μια περιοχή 1.700.000 στρεμμάτων, η οποία χαρακτηρίζεται αφενός από ιδιαίτερο φυσικό πλούτο και αφετέρου από την ορεινότητά της. Το Δασαρχείο Καλαμπάκας επιτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των τόπων αναπαραγωγής σπάνιας άγριας πανίδας, ενώ αποτρέπει έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό παραβατικών πράξεων, οι οποίες εκτείνονται από την λαθροϋλοτομία μέχρι την παράνομη θήρα και την προστασία ορεινών και παραποτάμιων περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Τον Δεκέμβριο του 2013, το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης εξέδωσε για λογαριασμό του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έκθεση επιθεώρησης, η οποία διενεργήθηκε στα Δασαρχεία και στις Διευθύνσεις Δασών της χώρας. Στην έκθεση αυτή προτείνεται «η ενσωμάτωση των λειτουργιών των Δασαρχείων κάθε Περιφερειακής Ενότητας σε μία κεντρική διοικητική μονάδα, τη Διεύθυνση Δασών, με έδρα την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας.»

Εντούτοις, από τα ίδια τα συλλεχθέντα στοιχεία της έκθεσης καθίσταται σαφές ότι τα δασαρχεία της χώρας αποτρέπουν χιλιάδες παραβατικές συμπεριφορές κάθε χρόνο, ενώ το βασικό πρόβλημα δεν είναι η μη συστέγασή τους με τις διευθύνσεις δασών της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά η υποστελέχωσή τους και η έλλειψη κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής για την αποτελεσματικότερη προστασία των εκτάσεων δικαιοδοσίας τους.

 

Επειδή γεννά σοβαρά ερωτηματικά το γεγονός ότι η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αντί να εισηγηθεί την στήριξη του έργου των δασαρχείων, προτείνει την κατάργησή τους.

Επειδή μία τέτοια επιλογή θα θέσει σε ιδιαίτερο κίνδυνο την περιοχή της Καλαμπάκας και το φυσικό οικοσύστημά της.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί :

Προτίθενται να στηρίξουν το έργο του Δασαρχείου Καλαμπάκας στελεχώνοντάς το επαρκώς και παρέχοντας την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για την καλύτερη προστασία των 1.700.000 στρεμμάτων δικαιοδοσίας του;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Διώτη Ηρώ

Ιγγλέζη Κατερίνα

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή