Παρέμβαση ΚΚΕ για την παραγωγή Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών Reviewed by Momizat on . Επίκαιρη Ερώτηση ενάντια στην καλλιέργεια και παραγωγή Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλα Επίκαιρη Ερώτηση ενάντια στην καλλιέργεια και παραγωγή Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλα Rating: 0

Παρέμβαση ΚΚΕ για την παραγωγή Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών

Παρέμβαση ΚΚΕ για την παραγωγή Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών

Επίκαιρη Ερώτηση ενάντια στην καλλιέργεια και παραγωγή Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση:

«Θέμα: Όχι στην καλλιέργεια και παραγωγή Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ).

Την πόρτα για την καλλιέργεια και είσοδο μεταλλαγμένων τροφίμων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, αν και έχει αποφασιστεί εδώ και χρόνια ότι δεν επιθυμεί την καλλιέργειά τους, ανοίγει διάπλατα η ελληνική Προεδρία. Ουσιαστικά, με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης θα μπουν εμπόδια προς όλες τις χώρες που θα ήθελαν να προστατευτούν από την καλλιέργεια και είσοδο γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της 3-3-2014, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των μονοπωλίων, και να παρακάμψουν διαμαρτυρίες και καταγγελίες που εκδήλωναν αγροτικοί σύλλογοι και γενικότερα το λαϊκό κίνημα.

Πρόκειται για τροποποίηση προς όφελος των μονοπωλίων, της ήδη προβληματικής πρότασης Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε παρουσιάσει από το 2010 (COM (2010) 375 τελικό), με την οποία τροποποιεί την οδηγία 2001/18ΕΚ για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς. Η πρόταση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο ανοίγει το δρόμο για διαπραγματεύσεις μεταξύ του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ με τα πολυεθνικά μονοπώλια των μεταλλαγμένων, για να επιτραπεί η καλλιέργεια ΓΤΟ, στο σύνολο ή σε τμήματα της καλλιεργήσιμης επιφάνειας της επικράτειας τους. Η εισαγωγή ΓΤΟ θα επεκταθεί σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν επιθυμούν την καλλιέργειά τους, προκειμένου να μην περάσουν στη διατροφική αλυσίδα και το περιβάλλον, προκαλώντας ανυπολόγιστες συνέπειες.

Με το σημερινό νομικό καθεστώς στην ΕΕ τα κράτη μέλη είχαν δυνατότητα να απαγορεύσουν την καλλιέργειά τους στην επικράτειά τους, προσφεύγοντας στη ρήτρα διασφάλισης της οδηγίας 2001/18 ή σε μέτρα έκτακτης ανάγκης με βάση τον κανονισμό (ΕΚ) 1829/2003, σε περίπτωση που έχουν σοβαρούς λόγους να θεωρούν ότι το εγκεκριμένο γενετικά τροποποιημένο προϊόν είναι πιθανό να συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την Υγεία και το Περιβάλλον. Με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, η δυνατότητα αυτή των κρατών μελών είναι υπό κατάργηση, ώστε οι ΓΤΟ να παράγονται και να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός αν παίρνει υπόψη τις μαζικές διαμαρτυρίες μαζικών και επιστημονικών φορέων του αγροτικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος και τι μέτρα θα πάρει για να μην υλοποιηθεί και να ακυρωθεί η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος ώστε να υπάρχει το δικαίωμα επιλογής στην απαγόρευση καλλιέργειας ΓΤΟ σε μια χώρα».

 

 

 

ΤΡΙΚΑΛΑ  17/3/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή