Παρέμβαση Σάκη Παπαδόπουλου για την “κυβέρνηση της Αριστεράς” Reviewed by Momizat on . ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΑΚΜΗ… στην προσδοκία της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ   «Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Κανείς πολίτης χωρίς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για την επιβίω ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΑΚΜΗ… στην προσδοκία της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ   «Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Κανείς πολίτης χωρίς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για την επιβίω Rating: 0

Παρέμβαση Σάκη Παπαδόπουλου για την “κυβέρνηση της Αριστεράς”

Παρέμβαση Σάκη Παπαδόπουλου για την “κυβέρνηση της Αριστεράς”

ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΑΚΜΗ… στην προσδοκία της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

 

«Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Κανείς πολίτης χωρίς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για την επιβίωσή του, χωρίς περίθαλψη και κοινωνική προστασία, χωρίς πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της τροφής, του νερού, της ενέργειας, της κατοικίας… Σεισάχθεια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά…», διακηρύσσει ως πολιτικό-κοινωνικό Συμβόλαιο για μια Κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του. Αυτονόητες δεσμεύσεις για τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα της σύγχρονης εποχής, θα έλεγε κάποιος. Κι όμως. Στην Ελλάδα της παρακμής μοιάζουν βολονταριστικοί στόχοι.

«Και πού θα βρείτε τα λεφτά», κουνάνε το δάκτυλο, αυτοί που υπερχρέωσαν την ιστορική κοιτίδα της Δημοκρατίας και την κατέστησαν αγκιστρωμένο προτεκτοράτο των δανειστών, αυτοί που ευθύνονται γιατί δεν υπάρχουν λεφτά σε μια πανέμορφη χώρα μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων, αυτοί που ενέχονται για τα απίθανα ελλείμματα – τις απίστευτες σπατάλες – τη διαφυγή πακτωλού χρημάτων στην αλλοδαπή, αυτοί που μετέτρεψαν το Κράτος σε κομματικό τους φέουδο, αυτοί που διόριζαν αγροφύλακες και απολύουν εκπαιδευτικούς με διδακτορικά, αυτοί που τα φάγανε μαζί με τους ισχυρούς του πλούτου, τους κρατικοδίαιτους μπίζνεσμεν,  και συνένοχους την εκλογική τους πελατεία.

«Οι πόροι θα προκύψουν από ένα δίκαιο ριζοσπαστικό φορολογικό σύστημα πλούτου – κερδών – εισοδημάτων με πλήρες κτηματολόγιο-περιουσιολόγιο, αποφασιστικό έλεγχο των ενδο-ομιλικών συναλλαγών, των εμβασμάτων στο εξωτερικό, των off shore εταιρειών, της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής

από την ακύρωση προνομίων, από την πολιτική βούληση για πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων, πλαστών τιμολογίων και των τομέων της παραοικονομίας που συσσωρεύουν ανεξέλεγκτο πλούτο σε βάρος της εργασίας,

από την περιβαλλοντικά ασφαλή αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και την αύξηση της παραγωγής… από μια νέα ριζοσπαστική πολιτική στον αγροτικό τομέα με στόχο τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας…

από την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του συνεργατισμού…

από τον έλεγχο του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα και την ίδρυση δημόσιων τραπεζών ειδικού σκοπού με αντικείμενο την αγροτική πίστη, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη λαϊκή στέγη…

από την ακύρωση των καταστροφικών- υφεσιακών επιπτώσεων των μνημονιακών συμβάσεων,

από τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους,

από τις ρήτρες ανάπτυξης στις δανειακές συμβάσεις,

από τη βραχύχρονη στάση πληρωμών για τοκοχρεολύσια,

από την εφαρμογή σχεδίου οικονομικής –κοινωνικής ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.. ..» απαντούν οι προγραμματικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι επιλογές αυτές οδηγούν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, εκτός Ενωμένης Ευρώπης », κραυγάζουν οι θιασώτες των Μνημονίων.

ΟΧΙ βέβαια. Εάν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη νέου δανεισμού, εάν έχει βιώσιμο ισοσκελισμό εσόδων-δαπανών που είναι προϋπόθεση της οικονομικής ανεξαρτησίας της, κανείς από τους Ευρωπαίους Ηγεμόνες δεν μπορεί να την εξαναγκάσει σε ακούσια απομάκρυνση.

«Θα ασκήσουν πιέσεις, θα επικαλεστούν το Διεθνές Δίκαιο, θα κάνουν εκβιασμούς, θα προκαλέσουν εμπάργκο σε φάρμακα-καύσιμα-τρόφιμα» κραυγάζουν οι μνημονιακοί.

Μπορεί να γίνουν όλα αυτά. Όμως η Ελλάδα που δεν υπέκυψε στο τελεσίγραφο πολέμου του Μουσολίνι, η Ελλάδα των διαχρονικών ηρωικών παραδόσεων… δεν θα υποκύψει και τώρα. Θα βρει εναλλακτικές αγορές και διεθνή ερείσματα για να καλύψει τις κοινωνικές της ανάγκες.

Αρκεί να εκφραστεί μια λαϊκή πλειοψηφία αποφασισμένη να ζήσει με διαφορετικό σύστημα αξιών από εκείνο που οδήγησε στον βούρκο και                                                    να εκπροσωπηθεί από μια Κυβέρνηση που συνειδητοποιεί ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας είναι το υπέρτατο καθήκον της.                             Μια Κυβέρνηση «τέκνο της ανάγκης και της οργής», που θα αγγίξει τις ψυχές, που θα κερδίσει με τη συμπεριφορά της – τις επιλογές της – τη στάση ζωής των στελεχών της, την εμπιστοσύνη και την στήριξη της πλειοψηφίας και των κοινωνικών κινημάτων για να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας – τους νέους με τις συσσωρευμένες γνώσεις που οδηγούνται σε αναγκαστική μετανάστευση, ως τη μεγαλύτερη παραγωγική δύναμή της.                                         Μια Κυβέρνηση ανάτασης – κοινωνικής σωτηρίας –λαϊκής εξουσίας – ηθικής εξυγίανσης που θα πραγματοποιήσει τις μεγάλες ώριμες ριζοσπαστικές αλλαγές.                                      Μια Κυβέρνηση εθνικής – διοικητικής – οικονομικής – πολιτισμικής – πνευματικής Αναγέννησης …. που θέτει ως μέγιστη προτεραιότητα το εθνικό και κοινωνικό της χρέος προς τον λαό κι όχι την εξόφληση των χρεών της νεοφιλελεύθερης, διαπλεκόμενης, υποταγμένης  πολιτικής κάστας που κυβέρνησε τη χώρα μετά τον Εμφύλιο.

Κάνουν λάθος όσοι δεν αντιλαμβάνονται το νέο περιεχόμενο των ταξικών συγκρούσεων που δημιουργούν τα Μνημόνια, όσοι παραβλέπουν ότι οι επιπτώσεις των συμφωνιών στην Υγεία – την Παιδεία – τη Πρόνοια – την απασχόληση – τις εργασιακές σχέσεις – στο σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, είναι πολλαπλάσια επιζήμιες από κείνες της Συμφωνίας του Μάαστριχτ, όσοι δεν κατανοούν ότι ο νέος διπολισμός που δημιουργείται στη χώρα δεν είναι αντίστοιχος της δεκαετίας του ΄80 μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, δεν είναι μόνον πολιτικός αλλά και ταξικός και προγραμματικός και ιδεολογικός και απαιτεί νέες σαφείς οριοθετήσεις.

Η ανατροπή της Μνημονιακής βαρβαρότητας δεν είναι μια μάχη ενδοσυστημική, ακίνδυνη για τη γηραιά Ευρώπη της αδυσώπητης δημοσιονομικής πειθαρχίας, ανώδυνη για τους καπιταλιστές και την εξουσία τους. Είναι μια μάχη που αφορά όλους τους πολίτες που θέλουν «να αλλάξουμε τον κόσμο», όλη την Αριστερά. Και κείνη που θεωρεί ότι το ευρώ είναι ζουρλομανδύας που πρέπει να αφαιρεθεί, και κείνη που επιθυμεί την απομάκρυνση από την καπιταλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση και την άμεση ανατροπή της μεγαλοαστικής τάξης που εξουσιάζει. Γιατί μόνον μετά τη κατάργηση των Μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών νόμων ανακατανομής πλούτου και εξουσιών υπέρ των πλουσίων, θα βγουν στο προσκήνιο όλα τα μεγάλα διλήμματα για το αν η σημερινή κεφαλαιοκρατούμενη Ευρώπη μπορεί να αντέξει μια Κυβέρνηση ταξικά προσανατολισμένη υπέρ των σύγχρονων προλετάριων, μια Κυβέρνηση εθνικής αξιοπρέπειας που επιδιώκει με μπέσα, με συνέπεια, με ενότητα θεωρίας και πράξης, τον κοινωνικό μετασχηματισμό και την ανθρώπινη χειραφέτηση.

Αυτή την Κυβέρνηση με το βαρύ φορτίο να ταυτίζεται με το Κίνημα για «ένα άλλον εφικτό κόσμο», που μπορεί να προκύψει μέσα από γνήσιες προγραμματικές συγκλίσεις-συμμαχίες στα μεγάλα διακυβεύματα όσων είναι έτοιμοι να συμπορευτούν σήμερα και όσων θα καταστούν αύριο βάζοντας «τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων», την Κυβέρνηση με το ουμανιστικό σύστημα αξιών που δημιουργεί προσδοκίες Αναγέννησης μετά την παρακμή, αξίζει τον κόπο να την αναζητήσουμε- να τη διεκδικήσουμε με ανένδοτους κοινωνικούς αγώνες, με την αλληλεγγύη και την συμμετοχή μας στην ευνοϊκή διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών.

Στο κάτω – κάτω, όποια κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά για όσα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ενδιαφέρονται για τη πραγματική Αλλαγή και τον Σοσιαλισμό (π.χ. εθνικοποιήσεις – κοινωνικοποιήσεις, κρατικοποιήσεις μονοπωλίων, χρόνος απεμπλοκής από το ΝΑΤΟ,  έξοδος ή παραμονή στην Ε.Ε. που « ο λόγος ύπαρξής της επ’ ωφελεία των λαών της αρχίζει να χάνεται από τον ορίζοντα») μπορούν να επιλυθούν με λαϊκά δημοψηφίσματα.

Είναι πολύ πιο χρήσιμο για τον λαό να αναγορευτούν κάποιοι σε θεματοφύλακες της ριζοσπαστικότητας και της ταξικής ωφελιμότητας των κυβερνητικών πράξεων μιας Κυβέρνησης ανατροπής των Μνημονίων, παρά να επιτρέψουν με την καχυποψία τους την παραμονή Κυβερνήσεων διαιώνισης των εφιαλτικών συνεπειών τους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή