Παρέμβαση Ταμήλου για τα ένσημα του ΙΚΑ Reviewed by Momizat on . Το θέμα της απόδοσης σύνταξης σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, θίγει με ερώτησή του στον υπουργό Εργασίας,  Μιχαλης Ταμήλος. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε όσους δεν έχου Το θέμα της απόδοσης σύνταξης σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, θίγει με ερώτησή του στον υπουργό Εργασίας,  Μιχαλης Ταμήλος. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε όσους δεν έχου Rating: 0

Παρέμβαση Ταμήλου για τα ένσημα του ΙΚΑ

Παρέμβαση Ταμήλου για τα ένσημα του ΙΚΑ

Το θέμα της απόδοσης σύνταξης σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, θίγει με ερώτησή του στον υπουργό Εργασίας,  Μιχαλης Ταμήλος. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει τα 4.500 ένσημα και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη. Οπότε, προτείνει, να παίρνουν σύνταξη αναλογικά με τα ένσημα που ήδη έχουν. Αν αυτό το αποδεχθεί η κυβέρνηση, θα πρόκειται για πλήρη αλλαγή του ασφαλιστικού, το οποίο, έτσι κι αλλιώς, θέλουν να αλλάξουν – επί τα χείρω όμως.

tamilosΗ ερώτηση έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ : ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ : «Χορήγηση σύνταξης σε όσους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α. δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο αριθμό των 4.500 ημερών ασφάλισης»

 

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τα πέντε (5) τελευταία έτη, έχει δημιουργήσει μία σειρά από προβλήματα, ιδιαίτερα στον κλάδο των οικοδομικών επαγγελμάτων. Η τεράστια μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει ως επακόλουθο τον μικρό αριθμό ημερών εργασίας και κατά συνέπεια ασφάλισης όλων των εργαζομένων στην οικοδομή.

Συνεπώς, όλοι όσοι ασχολούνται με τα οικοδομικά επαγγέλματα και πλησιάζουν στο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, να μην μπορούν να συμπληρώσουν τον απαραίτητο ελάχιστο αριθμό ενσήμων προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

Σήμερα, χορηγείται σύνταξη γήρατος από το Ι.Κ.Α. σε όσους έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα (ημέρες ασφάλισης) και το ηλικιακό όριο των 65 ετών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3863/2010.

Προκειμένου να δοθεί λύση στο ολοένα και αυξανόμενο κοινωνικό πρόβλημα των ηλικιωμένων ασφαλισμένων που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη, κρίνω λοιπόν, απαραίτητη τη ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα να χορηγηθεί σύνταξη σε  ασφαλισμένους που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ημερών ασφάλισης.

Το ύψος της σύνταξης, επιπλέον της ελάχιστης εγγυημένης εθνικής σύνταξης, να υπολογίζεται αναλογικά με το χρόνο ασφάλισης που έχει κάθε ασφαλισμένος.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

1. Αν προτίθεται να αναθεωρήσει το συνταξιοδοτικό καθεστώς των ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν λιγότερα ένσημα από τον ελάχιστο απαιτητό αριθμό των 4.500, να λάβουν σύνταξη γήρατος αναλογικά με το χρόνο ασφάλισης που έχουν διανύσει;

                                      

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΜΙΧΑΗΛ Κ. ΤΑΜΗΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Αφήστε το σχόλιο σας