Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για την εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στο Βαλτινό Reviewed by Momizat on . Ερώτηση για τις εξελίξεις σχετικά με την επικείμενη εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στο Βαλτινό Τρικάλων κατέθεσαν στη Βο Ερώτηση για τις εξελίξεις σχετικά με την επικείμενη εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στο Βαλτινό Τρικάλων κατέθεσαν στη Βο Rating: 0

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για την εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στο Βαλτινό

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για την εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στο Βαλτινό

Ερώτηση για τις εξελίξεις σχετικά με την επικείμενη εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στο Βαλτινό Τρικάλων κατέθεσαν στη Βουλή  προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας βουλευτές του ΚΚΕ

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 Θέμα: Για την εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στη θέση «ΤΗΓΑΝΑΣ» της Τ.Κ. Βαλτινού του Δήμου Τρικκαίων της Π.Ε. Τρικάλων.

Στις 24/08/2017 ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Νικ. Ντίτορας εξέδωσε με τον αριθμό 1884/104587/Π.Ε. 2016 απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στη θέση «ΤΗΓΑΝΑΣ» της Τ.Κ. Βαλτινού Τρικάλων, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις όλων των αρμόδιων οργάνων της τοπικής κοινωνίας: Τοπικό Συμβούλιο Βαλτινού, Επιτροπή ποιότητας ζωής Δήμου Τρικκαίων, Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας αλλά και τις αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που κατοικούν στην συγκεκριμένη & τις όμορες κοινότητες.

Στην εν λόγω μονάδα φερόμενης ιδιοκτησίας της επιχείρησης «ΣΕΡΙΦΗΣ Α.- ΛΕΚΚΑΣ Χ. Ο.Ε.» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη βιορευστά (φυτικά-μαγειρικά έλαια – λίπη κ.ά.). Από την καύση τους θα επιβαρυνθεί το φυσικό περιβάλλον, θα έχει επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή όχι μόνο της συγκεκριμένης τοπικής κοινότητας αλλά και των όμορων τοπικών κοινοτήτων. Η χωροθέτησή της γίνεται σε γη υψηλής παραγωγικότητας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (στάρι, καλαμπόκι, οπωροκηπευτικά, κρέας γάλα κ.ά.). Τα υπόψη βιορευστά, όπως προκύπτει από την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, παράγονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από ενεργειακές καλλιέργειες, κύρια ελαιοκράμβης, γεγονός που καθιστά την υπόψη επένδυση ακόμη πιο εχθρική για το περιβάλλον και τη γεωργική παραγωγή καθώς και γεωργική γη δεσμεύουν και πόρους καταναλώνουν. Πρόκειται για τα περιβόητα «βιοκαύσιμα 1ης γενιάς», τα οποία η επιστημονική κοινότητα έχει προ πολλού απορρίψει.

Η μονάδα που δημιουργείται στην Τ.Κ. Βαλτινού, όπως και άλλες παρόμοιες ανά την Ελλάδα, προωθείται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των προκατόχων της για την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και την παράδοσή της στο κεφάλαιο σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις. Διασφαλίζει σταθερή, υψηλή & εγγυημένη κερδοφορία στους επενδυτές που θα την πληρώνουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα και φέρνει τη σφραγίδα της Ε.Ε. που προωθεί την απελευθέρωση και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης και την ματαίωση της σχεδιαζόμενης, εχθρικής για το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή, εγκατάστασης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Οι βουλευτές
Γιώργος Λαμπρούλης

 

Κώστας Στεργίου

 

ΤΡΙΚΑΛΑ  14 /9/ 2017                             ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή