Παρέμβαση του “Φυσάει Κόντρα” για Ασκληπιού και δημόσιο χώρο Reviewed by Momizat on . Ολοι οι τρικαλινοί συζητούν καθημερινώς τα όσα έχουν συμβεί στην Ασκληπιού, μα και σε άλλα σημεία της πόλης ως προς τα τραπεζοκαθίσματα ή γενικότερα, ως προς τη Ολοι οι τρικαλινοί συζητούν καθημερινώς τα όσα έχουν συμβεί στην Ασκληπιού, μα και σε άλλα σημεία της πόλης ως προς τα τραπεζοκαθίσματα ή γενικότερα, ως προς τη Rating: 0

Παρέμβαση του “Φυσάει Κόντρα” για Ασκληπιού και δημόσιο χώρο

Παρέμβαση του “Φυσάει Κόντρα” για Ασκληπιού και δημόσιο χώρο

Ολοι οι τρικαλινοί συζητούν καθημερινώς τα όσα έχουν συμβεί στην Ασκληπιού, μα και σε άλλα σημεία της πόλης ως προς τα τραπεζοκαθίσματα ή γενικότερα, ως προς την κατάληψη δημόσιου χώρου. Ολοι σχολιάζουν τις όσες παρατυπίες σημειώνονται. Η ύπαρξη και τήρηση του Κανονισμού Κοινόχρηστων Χώρων προοϋπέθετε την επίβλεψη τήρησης των όρων του από τη Δημοτική Αστυνομία. Η οποία καταργήθηκε από τη μνημονιακή κυβέρνηση, στο όνομα κάποιων αριθμών που απαιτούσε η τρόικα.
Ομως, ο δημόσιος χώρος δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι δικός μου, αλλά είναι και του διπλανού μου. Αυτού που μένει στην Αγία Μονή και αυτού που μένει στην Μπάρα. Της μαμάς με το καροτσάκι και του ζευγαριού που κάνει όλα. Του επιχειρηματία και του άνεργου.
Το σύνδρομο ιδιοκτησίας του δημόσιου χώρου, ως συνήθεια αποκτηθείσα από τη… συνήθεια και την καθημερινότητα, μαζί με τη λογική του κέρδους, πρόσκαιρα κερδίζουν. Πρόσκαιρα κομίζουν οφέλη στους εκμεταλλευτές της ευγένειας όσων δεν βρίζουν ή δεν καλούν την Αστυνομία. Το δε κέρδος, πάντα κερδίζει στις μέρες μας. Αλλά είναι και αυτό που τρώει τα ίδια του τα παιδιά. Η συζήτηση άνοιξε από την επιστολή του “Φυσάει Κόντρα”. Δεν αρκεί όμως η ανταλλαγή επιστολών και οι θεσμικές παρεμάσεις. Χρειάζεται και η δική μας ενεργοποίηση.

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Η επιστολή του “Φυσάει Κόντρα” είναι η ακόλουθη:

H ασυδοσία κάποιων στην Ασκληπιού δεν έχει όρια

 

Ορισμένοι επιχειρηματίες και όχι κατ` ανάγκη από αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, το τελευταίο χρονικό διάστημα εκμεταλλευόμενοι την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και τη γενικότερη απουσία οιουδήποτε ελεγκτικού μηχανισμού έχουν μετατρέψει τους κεντρικούς πεζοδρόμους της πόλης σε  «τσιφλίκι» τους, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Χαιρετίσαμε την αποφασιστικότητα που επέδειξε η δημοτική αρχή να εφαρμόσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τις πέργκολες και τον κανονισμό για τον κοινόχρηστο και δημόσιο χώρο της πόλης και πραγματικά  η οδός Ασκληπιού και οι υπόλοιποι πεζόδρομοι της πόλης απέκτησαν για λίγους μήνες ανθρώπινο πρόσωπο .

Όμως, η κυβερνητική πολιτική που έθεσε σε διαθεσιμότητα τους δεκάδες δημοτικούς αστυνομικούς του δήμου μας, έδωσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία  σε εκείνους που αντιμετωπίζουν την καταπάτηση του δημόσιου χώρου ως ευκαιρία μεγέθυνσης των καθόλου ευκαταφρόνητων κερδών τους, αναπτύσσοντας δεκάδες τραπεζοκαθίσματα εκτός των οριοθετημένων περιοχών των καταστημάτων τους και παραβιάζοντας κάθε  αρχής νομιμότητας , αλλά και δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η συμπεριφορά μάλιστα επιχειρήσεων στη συμβολή των οδών Βύρωνος και Ασκληπιού σε ώρες αιχμής έχει ξεπεράσει κάθε όριο ασυδοσίας και παντελούς έλλειψης σεβασμού στα δικαιώματα των πολιτών, καθώς η ελεύθερη επιφάνεια που αφήνουν για τη διέλευση των πεζών ακόμα και στο οδόστρωμα της Ασκληπιού  είναι μικρότερη του 20% του συνολικού πλάτους του πεζόδρομου.

Καλούμε τη δημοτική αρχή και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να μην στέκονται στη λήψη φωτογραφικών στιγμιότυπων και σε δηλώσεις σαν αυτή του κ. Δημάρχου ότι «λυμαίνεται την πόλη μία μαφία», αλλά να αναλάβουν πρωτοβουλία ελέγχου τήρησης των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τον σεβασμό του δημόσιου χώρου εκ μέρους των ασύδοτων αυτών καταστηματαρχών, του δημόσιου χώρου που δημιουργήθηκε για να τον απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες και όχι μόνο οι πελάτες των επιχειρήσεών τους και σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους  να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές ακόμα και το κλείσιμο των καταστημάτων.

Καλούμε τη διοίκηση του συλλόγου των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, να προβεί στις απαραίτητες συστάσεις σε εκείνα τα μέλη του που παρανομούν ώστε να μην δυσφημούν συνολικά το κλάδο αυτών των επιχειρήσεων, μεμονωμένα περιστατικά εκείνων που δεν ενδιαφέρονται ούτε για το κοινωνικό σύνολο, ούτε για τη νομιμότητα,  παρά μόνο για την τσέπη τους.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή