Παρέμβαση Χατζηγάκη μέσω παρουσίασης βιβλίου για τον Καραμανλή Reviewed by Momizat on . Πολιτική παρέμβαση με «όπλο» τον Καραμανλή, αλλά και τη θητεία του ως υπουργού στις κυβερνήσεις του, έκανε ο Σωτ. Χατζηγάκης. Παρουσιάζοντας το βιβλίο του Μπάμπ Πολιτική παρέμβαση με «όπλο» τον Καραμανλή, αλλά και τη θητεία του ως υπουργού στις κυβερνήσεις του, έκανε ο Σωτ. Χατζηγάκης. Παρουσιάζοντας το βιβλίο του Μπάμπ Rating: 0

Παρέμβαση Χατζηγάκη μέσω παρουσίασης βιβλίου για τον Καραμανλή

Παρέμβαση Χατζηγάκη μέσω παρουσίασης βιβλίου για τον Καραμανλή

Πολιτική παρέμβαση με «όπλο» τον Καραμανλή, αλλά και τη θητεία του ως υπουργού στις κυβερνήσεις του, έκανε ο Σωτ. Χατζηγάκης. Παρουσιάζοντας το βιβλίο του Μπάμπη Καλλιντέρη «Κώστας Καραμανλής – Αναφορά στα τρία ταραγμένα χρόνια 2009-2011″, ο πρώην υπουργός ουσιαστικά παρεμβαίνει στα της ΝΔ, για δεύτερη φορά (η πρώτη είναι η έκφραση επιθυμίας καθόδου του αδελφού του στις δημοτικές εκλογές, έστω κι αν τύποις δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «σχεδιασμός»). Η παρέμβαση αποκτά νόημα για τα εσωκομματικά της ΝΔ, καθώς οι δημοσκοπήσεις, αλλά, κυρίως, η εφαρμοζόμενη πολιτική, προοιωνίζονται καθίζηση στις επόμενες εκλογές. Η δε πολιτική του «μεσαίου χώρου», που υποστηρίχθηκε από τον Σωτ. Χατζηγάκη – αν και ο ίδιος είχε μιλήσει για αυτόν με βιβλίο του 30 χρόνια πριν – όντως έχει εγκαταλειφθεί και επισήμως από τη σημερινή ΝΔ.

Είναι αυτά όλα μια παρακαταθήκη για το μέλλον, σε συνδυασμό με την υπεράσπιση των υπουργικών θητειών του; Κυρίως, όμως, μπορεί να υπάρξει πολιτική του «μεσαίου χώρου», σε μια κοινωνία που ήδη ζει στα άκρα; Με ποιες κοινωνικές δυνάμεις μπορεί αυτός ο χώρος να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο, τη ώρα που σε ταξικό επίπεδο, πλέον, δεν υπάρχει;

Αυτά, βέβαια, είναι ερωτήματα που σχετίζονται με το πολιτικό γίγνεσθαι συνολικότερα. Για παράδειγμα, τι ακριβώς συνέβη με τα της οικονομίας και κατά πόσο ισχύουν, όχι μόνο όσα τώρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και όσα ισχυρίζεται  ο κ. Χατζηγάκης; Γιατί ο ίδιος ο π. πρωθυπουργός δεν αναφέρεται ποτέ στη θητεία του; Τι συνέβη με πλείστες όσες υποθέσεις που τάραξαν εκείνη την περίοδο; Ποιες κοινωνικές συμμαχίες είναι δυνατόν να υπάρξουν αυτήν την περίοδο;

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου από το πολιτικό γραφείο του π. υπουργού:

 

Σωτ. Χατζηγάκης: «Ο αδικημένος Κώστας Καραμανλής»

xatz1Το βιβλίο του Μπάμπη Καλλιντέρη «Κώστας Καραμανλής-Αναφορά στα τρία ταραγμένα χρόνια 2009-2011″, παρουσίασε το Σάββατο το βράδυ ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης. Ο πρώην υπουργός, μιλώντας για το βιβλίο, τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που του δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει για ένα βιβλίο αντισυμβατικό, τολμηρό, που σπάει τα συστημικά κλισέ και τις σκοπιμότητες και που κυρίως ξεσκεπάζει ένα μεγάλο ψέμα και αποκαλύπτει μέσα από το γραπτό του λόγο μια αυταπόδεικτη αλλά συστηματικά παραποιούμενη αλήθεια: Ότι δηλαδή ο Κώστας Καραμανλής υπήρξε ο πιο αδικημένος Έλληνας πολιτικός τις τελευταίες μεταπολεμικές δεκαετίες.

Το μεγάλο ψέμα που χτίστηκε κατ’ αρχήν εναντίον του Καραμανλή είναι ότι για τη σημερινή παγκόσμια συστημική κρίση  που αντιμετωπίζει το καπιταλιστικό σύστημα κατά διαστήματα (τόσο μεγάλη κρίση έχει να εμφανιστεί από το 1929) ευθύνεται ο πρώην πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του 2004-2009.

Υπενθύμισε, λοιπόν, ο Σωτήρης Χατζηγάκης ότι η σημερινή κρίση γεννήθηκε στις Η.Π.Α. με τις χρεοκοπίες τραπεζών (Λίμαν Μπράδερς) και μεγάλων εταιρειών (ακόμη και η Chrysler  πτώχευσε) και διαχύθηκε σε όλες τις οικονομίες και τις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης. Το κόστος της κρίσης βέβαια το πλήρωσαν οι λαοί με τα Μνημόνια, τις πολιτικές λιτότητας και την υπαγωγή τους, όπως η Ελλάδα στο Δ.Ν.Τ. και στη Γερμανία.

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι το βιβλίο του Μπάμπη Καλλιντέρη αποκαλύπτει και μια μεγάλη αλήθεια. Πόσο πραγματικά αδικημένος υπήρξε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος στοχοποιήθηκε και καταδικάστηκε με βίο τρόπο, τόσο ο ίδιος και η πολιτική του. Μια πολιτική πατριωτική, εναντίον των μεγάλων συμφερόντων, ανεκτική προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ανοιχτή σε όλες τις κοινωνικές ομάδες της χώρας μας. Ενόχλησε βέβαια γιατί ήθελε να καταστήσει την Ελλάδα αυτόνομη και ανεξάρτητη πολιτική δύναμη, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, απέναντι στην Τουρκία. Γι’ αυτό χάραξε νέα πολιτική στους αγωγούς και στο Κυπριακό και άσκησε βέτο στα Σκόπια και ήταν ανεκτικός στην πολιτική για το Κοσσυφοπέδιο.

Ο πόλεμος εναντίον του στο εσωτερικό άρχισε με τα κατασκευασμένα δήθεν σκάνδαλα (υποκλοπές, Βατοπαίδι κλπ.). Όλα όμως αποδείχθηκαν ψεύδη και η δικαίωσή του στηρίζει την αλήθεια. Ακόμη και η αμαρτωλή Σημιτική περίοδος επιχείρησε να του φορτωθεί με τη Siemens του Τσουκάτου, του Μαντέλη και  τα εξοπλιστικά του Τσοχατζόπουλου. Ήδη αποκαλύπτεται πως το έλλειμμα των Κυβερνήσεων Καραμανλή ήταν πειραγμένο ώστε να οδηγηθεί η Ελλάδα στο Δ.Ν.Τ.. Αλλά και το χρέος ήταν τεχνητά εξογκωμένο λόγω των τοκοχρεολυσίων και των άλλων υποχρεώσεων που είχαν δημιουργηθεί κυρίως από τη περίοδο Σημίτη (π.χ. σουάπς της Goldman Shachs).

Η πολεμική εναντίον του στο εσωτερικό στηρίχτηκε στους ύποπτους εμπρησμούς της Ηλείας  και στο κάψιμο της Αθήνας με αφορμή το θάνατο Γρηγορόπουλου. Τυχαία γεγονότα; Δεν νομίζω.

Είναι προφανές πως το σύστημα δεν ήθελε απλά την ήττα του Καραμανλή, αλλά ήθελε να εξοντώσει και τις ιδέες και την πολιτική του. Μια πολιτική ήπιου καπιταλισμού (του Μεσαίου χώρου), απέναντι στο σημερινό άγριο νεοκαπιταλισμό των Μνημονίων και της λιτότητας, που μας επιβάλλουν το Δ.Ν.Τ. και η Γερμανία.

Καταλήγοντας ο Σ. Χατζηγάκης τόνισε εμφαντικά: Έρχεται η ώρα του λογαριασμού. Οι ίδιες αυτές ισχυρές δυνάμεις και η ελίτ, που συνέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια στη διαμόρφωση ενός ολέθρου και καταστροφής στην Ελληνική κοινότητα και στην πολιτεία της, βρίσκονται μπροστά στα αδιέξοδά τους: Δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν την καθημερινά αυξανόμενη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όπως φαίνεται δεν μπορεί να αναχαιτιστεί με τα υποταγμένα στην Τρόικα και στη Γερμανία απολειφάδια της πρώην μεγάλης και σοβαρής αστικής παράταξης της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς. Η λύση του προβλήματος, κατέληξε ο Σ. Χατζηγάκης, εστιάζεται στην ενότητα των φιλελεύθερων αστικών δυνάμεων ώστε να μπορέσει η χώρα μας να διαβεί τον Ρουβίκωνα των σημερινών αδιεξόδων.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή