Παραίτηση ευθιξίας, με πάταγο Reviewed by Momizat on . Ο Δημήτρης Γκολοβράντζας, μέλος του ΔΣ του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων παραιτήθηκε το Σάββατο από τη θέση αυτή. Οι λόγοι είναι... ένας: η μη στήριξη του Δημοτικο Ο Δημήτρης Γκολοβράντζας, μέλος του ΔΣ του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων παραιτήθηκε το Σάββατο από τη θέση αυτή. Οι λόγοι είναι... ένας: η μη στήριξη του Δημοτικο Rating: 0

Παραίτηση ευθιξίας, με πάταγο

Παραίτηση ευθιξίας, με πάταγο

Ο Δημήτρης Γκολοβράντζας, μέλος του ΔΣ του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων παραιτήθηκε το Σάββατο από τη θέση αυτή. Οι λόγοι είναι… ένας: η μη στήριξη του Δημοτικού Θεάτρου, σε αντίθεση με την ύπαρξη ιδιωτικής θεατρικής επιχείρησης στον «μύλο των ξωτικών». Ο κ. Γκολοβράντζας, από τους ανθρώπους που «έστησαν» το Δημοτικό Θέατρο, έμεινε στη θέση αυτή και επί Γ. Σπαθή και επί Μ. Ταμήλου και επί Χρ. Λάππα, ακριβώς διότι εκτιμήθηκε η παρουσία, η προσφορά, το μεράκι και η θέλησή του για τα πολιτιστικά μας πράγματα. Ο ίδιος, όμως, φαίνεται ότι δεν άντεξε αυτό που συμβαίνει με τα «ξωτικά».. Είναι η έκφραση όλων, όσοι θεωρούν ότι το κακό παράγινε. Ο ίδιος στην επιστολή του δεν μέμφεται την επιλογή για την ιδιωτική επιχείρηση. Αναρωτιέται, όμως, για την απαξίωση του Δημοτικού Θεάτρου, ενώ ζητά να λάβει και απαντήσεις για σειρά θεμάτων, όπως το εισιτήριο, την πιθανή προτροπή στους μαθητές να δουν την παράσταση, τη διαφάνεια, και πολλά άλλα. Η παραίτηση αυτή εκφράζει, επίσης, μια ηθική στάση – όπως και ο ίδιος λέει, εξάλλου. Ο καθένας, πλέον, ας αναλάβει τις ευθύνες του. Και ας μην προσπαθήσει να λασπολογήσει, ούτε να επιρρίψει ευθύνες σε άλλους, ούτε να δηλώσει άγνοια.

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Ακολουθεί η επιστολή:

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ Δ. Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων (01-11-2013) ζήτησα από τον αξιότιμο Πρόεδρο του Δ.Θ. κ. Αναστάσιο (Τάσο) Κατσιάνη να ενημερώσει τα μέλη του Δ.Σ. αναφορικά με τη δραστηριοποίηση Ιδιωτικής Θεατρικής Επιχείρησης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του «Μύλου των Ξωτικών».

Μετά τη ρητή διαβεβαίωσή του ότι «απ’ όσα γνωρίζω θα υπάρξει κάτι διαδραστικό για τους μαθητές με κάποιο συμβολικό εισιτήριο», η θεατρική επιχειρηματική δραστηριότητα στην πόλη μας είναι γεγονός. O κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής του «Μύλου των ξωτικών», που ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, μάλλον γνωρίζει πολύ καλά το σχεδιασμό των εκδηλώσεων.

Έχει κάθε δικαίωμα η Δημοτική Αρχή να κάνει όποιες εκδηλώσεις κρίνει απαραίτητες για την προβολή της πόλης, είτε αυτές έχουν πολιτιστικό χαρακτήρα, είτε εμπορικό, ανάλογα πως το κρίνει ο καθένας μας.

Προκύπτουν όμως κάποια ερωτήματα που πρέπει να θέσω:

w        Ποιά είναι η άποψη της Δημοτικής Αρχής για την ανάληψη δράσης της θεατρικής επιχείρησης, τη στιγμή που διαθέτει δικό της Δημοτικό Θέατρο, καταξιωμένο και με μακρά πορεία δημιουργίας και παρουσίας στο πολιτισμικό «γίγνεσθαι» της πόλης μας και όχι μόνον; Γιατί, λοιπόν, δεν κλήθηκε το Δημοτικό Θέατρο να συμμετάσχει στη γιορτή των Χριστουγέννων με θεατρική παράσταση στο χώρο του Πολιτιστικού Οργανισμού, την οποία θα χρηματοδοτούσε ο Δήμος και θα προσφερόταν δωρεάν στους μαθητές των σχολείων; Θα δινόταν ακόμα μια ευκαιρία να απασχοληθούν συμπολίτες μας άνεργοι ηθοποιοί.

Είναι δεοντολογικό να υποστηρίζουμε τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής επιχείρησης τη στιγμή που υπηρετούμε, με θεσμικό ρόλο, το Δημοτικό Θέατρο;

Γιατί απουσιάζει η επωνυμία αυτής της θεατρικής επιχείρησης καθώς και το όνομα του επιχειρηματία από τη λίστα των επιχειρηματιών, η οποία λίστα ανακοινώθηκε από το E-Trikala, μόλις πριν λίγες μέρες;

Θα υποχρεώσουν άραγε με έγγραφο τους μαθητές σε ώρες μαθημάτων να συμμετάσχουν σε παράσταση που έχει ιδιωτικό χαρακτήρα ή οι παραστάσεις θα γίνονται τις απογευματινές ώρες, όπου ο κάθε γονιός θα κάνει τη δική του  επιλογή;

Αν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα (κάλεσμα μέσω των διευθύνσεων της εκπαίδευσης) – ελπίζω όχι -, ποιά θα είναι η τιμή του εισιτηρίου που θα επιβαρυνθεί κάθε μαθητής και ποιό το κέρδος του Δήμου επί του εισιτηρίου; Γιατί, «συμβολικό εισιτήριο» μπορεί να θεωρείται από 0,50, 1 έως 5 Ευρώ !

Έχει χρέος ο Δήμος Τρικκαίων να μην εγκαταλείπει τη διαρκή χρηματοδότηση του Δημοτικού Θεάτρου, ενός υγιούς πολιτιστικού φορέα, που είναι κόσμημα για την πόλη μας. Ας σημειωθεί ότι η τελευταία οικονομική ενίσχυση του Δημοτικού Θεάτρου, αν δε με απατά η μνήμη, έγινε στις 29-12-2011, με επιταγή 30.000 ευρώ.

Κατά την εκτίμησή μου προκύπτει θέμα ηθικό και συνειδησιακό, γι’ αυτό, αξιότιμε Πρόεδρε του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων, δεχθείτε την παραίτησή μου από το Δ.Σ. του Δημοτικού Θεάτρου.

Ευχαριστώ όλα τα μέλη του Δ. Σ. του Δημοτικού Θεάτρου που συνεργάστηκα επί 13 χρόνια (2000-2013) ως μέλος και Πρόεδρος, καθώς επίσης, ευχαριστώ τον εξαίρετο, ευαίσθητο και οραματιστή Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Στέφανο Νταλάση αλλά και όλους τους υπαλλήλους που με περισσή αγάπη στηρίζουν τις δράσεις του Δημοτικού Θεάτρου.

Η παρουσία μου και ο ζήλος για προσφορά στην πολιτισμική ανέλιξη της πόλης μου θα υπάρχει πάντα μέσα από νέα μετερίζια.

Τρίκαλα, 02/11/2013

Δημήτριος Γκολοβράντζας

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή