Παραδέχονται το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά πάλι θα εμείς τρέχουμε Reviewed by Momizat on . Στην παραδοχή ότι ο υπολογισμός και η εκκαθάριση του νέου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) παρουσίασε προβλήματα που οδήγησαν κατά περίπτωση σε υπερβολικές επιβαρύνσεις, Στην παραδοχή ότι ο υπολογισμός και η εκκαθάριση του νέου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) παρουσίασε προβλήματα που οδήγησαν κατά περίπτωση σε υπερβολικές επιβαρύνσεις, Rating: 0

Παραδέχονται το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά πάλι θα εμείς τρέχουμε

Παραδέχονται το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά πάλι θα εμείς τρέχουμε

Στην παραδοχή ότι ο υπολογισμός και η εκκαθάριση του νέου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) παρουσίασε προβλήματα που οδήγησαν κατά περίπτωση σε υπερβολικές επιβαρύνσεις, προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών, γνωστοποιώντας παράλληλα τη δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης έως 30 Νοεμβρίου, χωρίς επιβολή προστίμων και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών με την τελική οφειλή που θα προκύψει μετά τις τροποποιητικές δηλώσεις.

Το υπουργείο αποδίδει τις υπερβολικές επιβαρύνσεις αφενός σε σφάλματα

ή παραλείψεις εκ μέρους των φορολογουμένων αλλά και σε στρεβλώσεις που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων από την πλευρά του νόμου.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Για πρώτη φορά φέτος έγινε μια μεγάλη φορολογική αλλαγή, με τη θέσπιση ενιαίου φόρου ακινήτων σε κάθε μορφή δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας με βάση ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων.

Όπως, όμως, είναι φυσικό για τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, προκύπτουν προβλήματα, σφάλματα και στρεβλώσεις. Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν, πάντα με κριτήριο την εξάλειψη των αδικιών.

Τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι δύο κατηγοριών:

  • Σφάλματα και παραλείψεις στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων. Όπως, για παράδειγμα, όπου δεν έγινε σαφής καταγραφή ψιλής κυριότητας και επικαρπίας ή όπου έγιναν λάθη σε επιφάνειες, ορόφους, προσόψεις και έτος κατασκευής ή λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων οικοπέδου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.
  • Στρεβλώσεις και προβλήματα, που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου.

Έτσι προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις, ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην Περιφέρεια. Και αναδείχθηκαν τώρα που έγινε για πρώτη φορά λεπτομερής ηλεκτρονική επεξεργασία όλων των δεδομένων.

Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν ως εξής:

Σφάλματα ή και παραλείψεις που έγιναν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των φορολογουμένων, μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις τους μέχρι 30 Νοεμβρίου. Ασφαλώς χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οφειλής και επιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη παραπάνω. Η ημερομηνία πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα ανακοινωθεί σύντομα από την Γ.Γ.Δ.Ε.

Αντίστοιχα, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις από κενά ή παραλείψεις της Διοίκησης, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο, όπως και συνέβη προ δεκαπενθημέρου με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, όπου διορθώθηκε παράλειψη του αρχικού φορολογικού νόμου, που αφορούσε σε περισσότερο από δύο εκατομμύρια φορολογούμενους.
Τελικός στόχος να εξαλειφθούν ταχύτατα και πλήρως όλες οι πιθανές αδικίες, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή