Παραιτήθηκε και η Σύγκλητος του ΑΠΘ… Reviewed by Momizat on . Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα μέλη της Συγκλήτου του ιδρύματος, επικαλούμενα την αδυναμία του Ιδρύματ Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα μέλη της Συγκλήτου του ιδρύματος, επικαλούμενα την αδυναμία του Ιδρύματ Rating: 0

Παραιτήθηκε και η Σύγκλητος του ΑΠΘ…

Παραιτήθηκε και η Σύγκλητος του ΑΠΘ…

Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα μέλη της Συγκλήτου του ιδρύματος, επικαλούμενα την αδυναμία του Ιδρύματος να λειτουργήσει εξαιτίας της διαθεσιμότητας, στην οποία τέθηκε τμήμα των διοικητικών υπαλλήλων του.

“Υπό το βάρος του συνδυασμού των δυσμενών αυτών εξελίξεων, είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του ΑΠΘ θα καταρρεύσει, κατάρρευση για την οποία αποκλειστικώς υπεύθυνη θα είναι η Πολιτεία και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, που, αρνούμενος καν να δει το πρόβλημα, πόσο δε μάλλον να συμβάλει στην αναζήτηση λύσης του, οδηγεί το ΑΠΘ σε ολοσχερή διάλυση”, αναφέρει σε ανακοίνωση η Σύγκλητος του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της Συγκλήτου
, “με την αποχώρηση του μεγαλύτερου, αλλά και πλέον ειδικευμένου μέρους του προσωπικού της οικονομικής και διοικητικής του υπηρεσίας, καθώς και της Επιτροπής Ερευνών του, το ΑΠΘ θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητο πρόβλημα στην οικονομική και λοιπή του διαχείριση, με τεράστιες πλέον καθυστερήσεις στην έγκριση εκταμιεύσεων και διακοπή εξυπηρέτησης των χρηματοδοτούμενων έργων, κάτι που αυτονόητο είναι ότι θα γονατίσει το σύνολο της λειτουργίας του”.

Αίτημα των μελών της Συγκλήτου είναι η ανάκληση της υπουργικής απόφασης για την διαθεσιμότητα στο Ίδρυμα.

“Αδυνατούμε τα λειτουργήσουμε”

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Παντή, στο Ποντίκι: “Εμείς εξετάσαμε τα ζητήματα και τα προβλήματα που θα έχει το ΑΠΘ αν φύγουν οι 169 διοικητικοί υπάλληλοι. Έχουμε πολλά σημαντικά προβλήματα, καθώς αδυνατούμε να λειτουργήσουμε σε κάποια τμήματα, ενώ άλλα ήδη υπολειτουργούν”.

Και πρόσθεσε: “Εμείς πρέπει να προασπίσουμε και να διατηρήσουμε την ακαδημαϊκή λειτουργία του ιδρύματος σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο, αφού αυτός είναι ο ακαδημαϊκός ρόλος. Ουσιαστικά σήμερα κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείου γιατί δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα πανεπιστήμιο με τέτοιες ελλείψεις”.

Την παραίτηση των μελών της Συγκλήτου από τα καθήκοντά τους, ως μέσο πίεσης ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, είχαν ζητήσει οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ, με παρέμβασή τους στη συνεδρίαση του οργάνου, που διεξάγεται στο κτίριο διοίκησης του Ιδρύματος.

Το ίδιο αίτημα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διοικητικούς υπαλλήλους, κατέθεσαν στη Σύγκλητο και εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα τα μέλη της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ έθεσαν στη διάθεση του πρύτανη τις παραιτήσεις τους.

Η συνεδρίαση στο ΑΠΘ

Η συνεδρίαση, παρουσία των διοικητικών υπαλλήλων, στους οποίους δόθηκε εκτενώς ο λόγος, έγινε σε ήρεμο κλίμα, ενώ κατατέθηκε ο προβληματισμός αρκετών πανεπιστημιακών και υπαλλήλων για το εάν “το ίδρυμα μπορεί να λειτουργήσει και πώς μετά τις διαθεσιμότητες”, καθώς και για τα πιθανά αποτελέσματα που θα έχει μια ενδεχόμενη παραίτηση των μελών της Συγκλήτου στην παρούσα συγκυρία- τόσο για το ίδρυμα όσο και σε σχέση με τη διαθεσιμότητα.

Τονίστηκε με έμφαση ότι η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στην Αθήνα κρίθηκε παράνομη, αλλά όχι και καταχρηστική.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ και άλλοι κλάδοι που έχουν ενταχθεί στο μέτρο της διαθεσιμότητας (σχολικοί φύλακες, καθηγητές ΕΠΑΛ, κ.ά.) έγιναν αποδέκτες πρότασης των πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για το ενδεχόμενο διοργάνωσης κοινών κινητοποιήσεων από την επόμενη εβδομάδα, η οποία ωστόσο για να υλοποιηθεί θα πρέπει να ληφθούν σχετικές αποφάσεις από τα διοικητικά συμβούλια των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Εισαγγελική παρέμβαση

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, με αντικείμενο τη συνέχιση της κινητοποίησης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου.

Με εντολή της κ. Φάκου, η διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας ανέλαβε να διερευνήσει αν η κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζεται, παρά την επίδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου με την οποία κηρύχθηκε παράνομη.

Ερευνώμενο αδίκημα, βάση της εισαγγελικής εντολής, είναι η παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Εν τω μεταξύ, η νέα απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ κρίθηκε παράνομη -αλλά όχι καταχρηστική- και μένει να φανεί αν το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε πιο δυναμικά μέσα.

* Στο πανεπιστήμιο Πάτρας, όπως αποφασίστηκε σήμερα από την Σύγκλητό του, θα γίνουν οι εγγραφές των φοιτητών του την περίοδο από 25 Νοεμβρίου, έως 13 Δεκεμβρίου.

(Πηγή Nooz.gr)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή