"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Παραιτήθηκε ο Νίκος Τόσκας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, σήμερα (Παρασκευή) το απόγευμα, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών. Σε πρώτη φάση οι αρμοδιότητες του περιέρχονται στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Στη δήλωση παραίτησής του ο κ. Τόσκας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: «Η φυσική καταστροφή και οι απώλειες τόσων συνανθρώπων μας στο Μάτι ξεπερνάει τη βούλησή μου να συνεχίσω, κάτι το οποίο είχα δηλώσει και δημοσίως από την πρώτη στιγμή».

Αναλυτικά η δήλωση παραίτησης έχει ως εξής:

Οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μου ανέθεσε κυβερνητικά καθήκοντα.

Η φυσική καταστροφή και οι απώλειες τόσων συνανθρώπων μας στο Μάτι ξεπερνάει τη βούλησή μου να συνεχίσω, κάτι το οποίο είχα δηλώσει και δημοσίως από την πρώτη στιγμή. Προσπάθησα σε όλη μου τη ζωή να προσφέρω στην υπεράσπιση και στην προστασία αυτού του τόπου και των πολιτών.

Ευχαριστώ όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, καθώς και τους εθελοντές οι οποίοι πάσχισαν με όλες τις δυνάμεις τους να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα και βοήθησαν ανθρώπους να σωθούν. Ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν και ιδιαίτερα εκείνους που παρέμειναν δίπλα μου στα δύσκολα.

«Η γενναιότητα ενός στρατηγού δεν μετριέται μόνο την ώρα της μάχης αλλά και την ώρα του απολογισμού. Ευχαριστώ θερμά τον Νίκο Τόσκα για την εντιμότητα και την αφοσίωση που επέδειξε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που του ανέθεσα» ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Ν. Τόσκας είχε δηλώσει πως έχει θέσει την παραίτησή τουστη διάθεση του πρωθυπουργού, αλλά δεν είχε γίνει αποδεκτή.

Σημειώνεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έγινε τέσσερις μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν ήταν εκείνη η κατάλληλη ώρα για παραιτήσεις και καρατομήσεις. «Οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που ήταν κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες,δεν είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά δειλίας» είχε σημειώσει.

Παράλληλα, αφού προέβη σε δήλωση ανάληψης πολιτικής ευθύνης, κάλεσε και τους υπουργούς να πράξουν το ίδιο. «Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν» είχε πει ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας: «Θέλω να αναλάβω ακέραια ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Σας καλώ να την αναλάβετε και εσείς, είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας».

Η παραίτηση του Νίκου Τόσκα είναι η πρώτη που έρχεται μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, κάτι που ζητούσε επίμονα σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Αντιδράσεις κομμάτων

«Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν το θάρρος να τις αναλάβουν, έντεκα ημέρες μετά την τραγωδία», σχολιάζει η Ν.Δ. μιλώντας για όψιμη αποδοχή της παραίτησης του κ. Τόσκα, κλιμακώνοντας την προσωπική επίθεση σε βάρος του πρωθυπουργού. Η Πειραιώς προσθέτει: «Η παραίτηση του κ. Τόσκα είναι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα».

«Απ’ότι φαίνεται τελικά δεν τα έκανε όλα τόσο τέλεια & ένιωσε την ανάγκη ο κατά τους τύπους Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να δηλώσει εκ νέου παραίτηση», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης και πρόσθεσε: «Αρχίζει έτσι να ξηλώνεται το πουλόβερ της μέχρι πρότινος αλάθητης πολιτικής ηγεσίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζητά εκ νέου το ΚΙΝ.ΑΛΛ με αφορμή την παραίτηση του Ν. Τόσκα.

«Είναι πολύ αργά κύριε Τσίπρα. Η προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού εξακολουθεί να είναι η πρώτη προτεραιότητά σας» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ Παύλος Χρηστίδης και συνέχισε: «Η καθυστερημένη αποπομπή του κυρίου Τόσκα δεν πρόκειται, όμως, να ξεγελάσει κανένα. Αναλάβετε την πολιτική ευθύνη για την ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική και παραιτηθείτε». «Αν φυσικά έχετε φιλότιμο και τσίπα», καταλήγει.

Καυστικό και το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη. «Ο άνθρωπος που προσπαθούσε και δεν έβρισκε ένα λάθος για τον θάνατο τουλάχιστον 85 ανθρώπων εν καιρώ ειρήνης, τελικά παραιτήθηκε. Τις μέρες του στο υπουργείο τις πλήρωσαν ακριβά οι Έλληνες. Απο τα Εξάρχεια μέχρι το Μάτι. #Τόσκας» σχολίασε μέσω Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Απ’ την πλευρά του ΚΚΕ επισημαίνεται ότι: «Η παραίτηση του υπουργού της κυβέρνησης, που τα έκανε όλα καλά, στόχο έχει να εκτονώσει την αγανάκτηση του λαού, αλλά και να κρύψει τις πραγματικές αίτιες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αν. Αττική». «Με αλλαγές προσώπων δεν επιλύονται τα προβλήματα από την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και την υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης», σημειώνει το κομμουνιστικό κόμμα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του.
    Ο καμένος από τα αποκαΐδια του.
    Ο αριστερός από τα …ανήθικα πλεονεκτήματά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης