ΠΑΣΕΒΕ: Υποκρισία τα μέτρα για το κάπνισμα Reviewed by Momizat on .   Η ΠΑΣΕΒΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ – ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ    Με πρόφαση την προστασία της υγείας, τελευταία α   Η ΠΑΣΕΒΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ – ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ    Με πρόφαση την προστασία της υγείας, τελευταία α Rating: 0

ΠΑΣΕΒΕ: Υποκρισία τα μέτρα για το κάπνισμα

ΠΑΣΕΒΕ: Υποκρισία τα μέτρα για το κάπνισμα

 

Η ΠΑΣΕΒΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ:

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ – ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

PASEBE 

 Με πρόφαση την προστασία της υγείας, τελευταία αυξάνονται οι καταγγελίες συναδέλφων από τον κλάδο της εστίασης, από πολλές περιοχές της χώρας, για την επιβολή εξοντωτικών προστίμων – μετά από καταγγελίες, για παράβαση του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

 Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που έχει ανοίξει «ο ασκός του Αιόλου», που η κατάσταση επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, που η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, βρίσκεται αντιμέτωπη με οξύτατα προβλήματα:

·         Μείωση του εισοδήματος.

·         Απώλεια της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

·         Διόγκωση των χρεών.

·         Βροχή κυβερνητικών μέτρων , που στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας, οδηγούν στην διευκόλυνση της μονοπώλησης (πχ η «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων»),

·         Αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των ΕΒΕ και των εργαζομένων (όπως με την εξοντωτική αύξηση της φορολογίας , του ΦΠΑ, των χαρατσιών)

·         Παραπέρα υποβάθμιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος

·         Ένταση των διώξεων (πχ κατασχέσεις για χρέη)

·         Στραγγαλισμός των δικαιωμάτων στην δημόσια παιδεία, υγεία , κοινωνική πρόνοια.

Αγνοώντας όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά όλοι οι ΕΒΕ, η κυβέρνηση αποφάσισε την «πιστή εφαρμογή του νόμου»  , που προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για τις επιχειρήσεις, (καφέ, εστιατόρια κλπ), και στους θαμώνες  στις οποίες σημειώνονται παραβάσεις.

Οι διακηρύξεις ότι στόχος του μέτρου της επιβολής προστίμων είναι η προστασία, ιδίως των νέων, από τις αποδεδειγμένες, επιβλαβείς για την υγεία, συνέπειες και κινδύνους του καπνίσματος, είναι υποκριτικές και προσχηματικές.

Ο σχετικός νόμος δεν προβλέπει κανένα μέτρο ούτε για την πρόληψη – ιδιαίτερα για τη νεολαία- ούτε για την απεξάρτηση από τις εθιστικές ουσίες του τσιγάρου.

Η κυβέρνηση,  “τρέμει” μήπως και πάθει κάτι η υγεία μας από το κάπνισμα, και συγχρόνως δεν υπολογίζει καθόλου τις συνέπειες που έχει για την υγεία μας η μείωση των μισθών και  η ανεργία για τους εργαζόμενους, η αναδουλειά και η φοροληστεία για τους βιοπαλαιστές επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τα  συμπεράσματα της ευρωπαϊκής μελέτης (ΕQUIPP), στη χώρα μας υπάρχουν μόλις 50 ιατρεία διακοπής καπνίσματος, τα περισσότερα στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ολόκληροι νομοί, που οι κάτοικοι στερούνται παντελώς υπηρεσιών για τη διακοπή του καπνίσματος.

Από τις αρχές του 2011 σταμάτησαν να καλύπτονται απ’ τα ασφαλιστικά ταμεία τα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα για τη διακοπή του καπνίσματος (θεωρήθηκαν προϊόντα lifestyle), με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που αποφασίζουν να σταματήσουν το κάπνισμα – ακόμα και ασθενείς με σοβαρή χρόνια νόσο – να πρέπει να τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου απ’ την τσέπη τους.

 Η αντικαπνιστική εκστρατεία της κυβέρνησης, που τόσο διαφημίστηκε απ’ το υπουργείο Υγείας, κατέληξε σχεδόν αποκλειστικά σε απαγορεύσεις, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Το κυνήγι των μικρών κυρίως επαγγελματιών , γίνεται σε περιβάλλον παντελούς έλλειψης αγωγής υγείας, που θα έπρεπε να αποτελεί κύριο συστατικό της υποτιθέμενης αντικαπνιστικής προσπάθειας.

 

Η λήψη αποκλειστικά εισπρακτικών και κατασταλτικών μέτρων ενάντια σε επαγγελματίες  και πελάτες, χωρίς καμιά άλλη πολιτική πρόληψης και μάλιστα σε περίοδο κρίσης που ο τζίρος καθημερινά πέφτει, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και αυτό το μέτρο χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για το όσο γίνεται πιο γρήγορο ξεπάστρεμα των μικρών επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης.

Η αδυναμία της προώθησης της αγωγής υγείας ως συστατικό στοιχείο της πρόληψης οδήγησε την κυβέρνηση στην  ψήφιση νόμου για το κάπνισμα που προφανώς και δεν έχει κανένα αντίκρισμα για την υγεία του λαού, αλλά και αφήνει, εκτός των άλλων, μια σειρά «παραθυράκια», ευνοώντας τους μεγάλους επιχειρηματίες, τα νυχτερινά κέντρα και τα μεγάλα καταστήματα του κλάδου της εστίασης, που έχουν την δυνατότητα να προσαρμόσουν τις επιχειρήσεις τους για καπνίζοντες.

Αυτό που απαιτείται είναι ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης και κρατικής φροντίδας, δημόσιες, δωρεάν υποδομές απεξάρτησης από το κάπνισμα, ενταγμένα σε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, που μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, σε αντιπαράθεση με την κυριαρχία των μονοπωλίων και τον εργαζόμενο λαό στην εξουσία.

Να σταματήσει αμέσως το κυνήγι και τα εξοντωτικά πρόστιμα στους μικρούς επαγγελματίες της εστίασης, που μαζί με τη συνολική φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, θα οδηγήσουν σε βίαιο κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, αφήνοντας το σύνολο του κύκλου εργασιών  της εστίασης στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.

 

Ιωάννα Κωνσταντινίδου-Στάικου

Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων

Μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ Ν. Τρικάλων

 

 

 

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή