ΠΑΣΟΚ… 75+11 μποφόρ Reviewed by Momizat on . Τα πράγματα έχουν σοβαρέψει στο ΠΑΣΟΚ. Τις τελευταίες ώρες τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο και η λέξη διαδοχη και ανατροπή ακούγοντα ολοένα και περισσότε Τα πράγματα έχουν σοβαρέψει στο ΠΑΣΟΚ. Τις τελευταίες ώρες τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο και η λέξη διαδοχη και ανατροπή ακούγοντα ολοένα και περισσότε Rating: 0

ΠΑΣΟΚ… 75+11 μποφόρ

ΠΑΣΟΚ… 75+11 μποφόρ

Τα πράγματα έχουν σοβαρέψει στο ΠΑΣΟΚ. Τις τελευταίες ώρες τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο και η λέξη διαδοχη και ανατροπή ακούγοντα ολοένα και περισσότερο, ειδικά μετά την επιστολή των 11 στον Βενιζέλο με την οποία ζητούσαν την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης – ένας εκ των 11 – ανήρτησε την παρακάτω δήλωση στην ιστοσελίδα του:

«Χθες, 11 μέλη της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, αναλάβαμε μια θεσμική πρωτοβουλία, ζητώντας το αυτονόητο: Να λειτουργήσει το κορυφαίο όργανο του κινήματος και να συζητήσουμε όλο το πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων.
Γύρω από αυτή την ξεκάθαρη θεσμική πρωτοβουλία, η οποία περιγράφεται λιτά και ξεκάθαρα σε 84 και μόνο λέξεις, σήμερα το πρωί στήθηκε από κάποιους ένα γαϊτανάκι απίθανων και επικίνδυνων διαρροών σε ΜΜΕ που απηχούν, όπως ισχυρίζονται, την Χαριλάου Τρικούπη.
Η προσπάθεια ήταν να στηθεί ένα «πολεμικό κλίμα» εντός ΠΑΣΟΚ που ευνοεί επιδιώξεις εκτός ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, κάποιοι, στις πιο κρίσιμες ώρες, διαχειρίζονται την εικόνα της παράταξης με παιγνίδια ανώνυμων διαρροών.
Εμείς θα επιμείνουμε στη θεσμική λειτουργία και δεν θα μας παρασύρει κανένας στο «ανταλλακτήριο» των παραπολιτικών στηλών και στο «πλυντήριο» της παραπολιτικής.
Η απόφασή μας είναι να υπερασπιστούμε την παράταξη και όχι να τη «διαπραγματευτούμε» όπως φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν, προκειμένου να βρουν σανίδα πολιτικής επιβίωσης.
Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους πριν είναι αργά.
Σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη για τις εξελίξεις θα τους ανήκει εξολοκλήρου».

Τώρα, όσον αφορά στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι έχει προσδιοριστεί για το τέλος της επόμενης εβδομάδας, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Ανάρτηση στο facebook και από τον Γιώργο Πεταλωτή ο οποίος γράφει: “Χρήσιμοι οι “κυκλοι” αλλά στις μαντικές ικανότητες για τις προθέσεις και τις απόψεις των “υπονομευτών” πέφτουν σε όλα έξω. Αν γινόταν η αυττονόητη θεσμική συζήτηση θα απέφευγαν την έκθεση τους”.
Τι ζητούν οι 75

Ένα από τα θέματα που τίθενται είναι αυτό της συνεργασίας με τη ΝΔ, με την οποία εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές και προτάσσουν την ανάδειξη των διαφορών μεταξύ της στάσης του ΠΑΣΟΚ σήμερα, με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά και εκείνη του ίδιου του κ. Σαμαρά απέναντι στην εκλεγμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό το θέμα έχει σημαντικές εσωκομματικές διαστάσεις, καθώς ο προβληματισμός που αναπτύσσεται αφορά το κατά πόσο η πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Σαμαράς και ο μηδενισμός -όπως πολλοί λένε- του έργου της διετίας 2009-2011 από τον σημερινό πρωθυπουργό, χωρίς καμία ένσταση από το επίσημο ΠΑΣΟΚ, έχουν συμβάλει στην καθοδική πορεία του Κινήματος, σε δημοσκοπικό, τουλάχιστον, επίπεδο.
Η «Κίνηση των 75» διατυπώνει τις απόψεις της σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή της, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

«Όσοι βολεύονται με ένα “μικρό” ΠΑΣΟΚ, αποκομμένο από την κοινωνία, μαγαζάκι για προσωπικά παιχνίδια, αγνοούν ότι η δημοκρατική παράταξη δεν ήταν ποτέ μικρή σε αυτόν τον τόπο. Το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει ως σταθερά εκφρασμένη βούληση να μην προκαλέσει πολιτική αστάθεια, θέση με πολιτικό κόστος. Δεν είχε, όμως, την ίδια στάση ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, που έκανε τα πάντα για να ρίξει μία εκλεγμένη κυβέρνηση και -ακόμη και όταν εκλέχτηκε- διακινδύνευε την προοπτική της χώρας, με βάση τους μικροπολιτικούς του σχεδιασμούς, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της ΕΡΤ. Για μας, όμως, δεν ήταν μονόδρομος η πλήρης ένταξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και η πλήρης συμπόρευση με τη ΝΔ».

Η «Κίνηση των 75» υποστηρίζει ότι υπήρχαν εναλλακτικές κυβερνητικές λύσεις, οι οποίες, όμως, αποκλείστηκαν, σημειώνοντας:

«Η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει με οικουμενική κυβέρνηση ή με το ΠΑΣΟΚ να παρέχει απλώς κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης, υπό συγκεκριμένους όρους και εγγυήσεις, βάζοντας διαφανείς, πράσινες γραμμές προγραμματικής συνεργασίας. Η είσοδος, άλλωστε, του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς πρώτα να έχουν συμφωνηθεί οι προϋποθέσεις και οι όροι αυτής της συμφωνίας, τραυματίζει την αξιοπιστία αυτής της συγκατοίκησης. Δεν ανήκει στην προοδευτική αντίληψη η πρακτική, πρώτα να μοιράζονται οι καρέκλες και μετά να συμφωνούνται οι πολιτικές».

Για το θέμα αυτό καταλογίζουν μία αντίφαση στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος είχε προτείνει στον κ. Σαμαρά, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το φθινόπωρο του 2011, να οριστεί πρώτα το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα συγκεκριμένα θέματα, θέση την οποία θεωρούν σωστή. Προσάπτουν στον πρόεδρο του Κινήματος ότι στην περίπτωση του σχηματισμού τής κυβέρνησης έκανε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή πρώτα συμφώνησε στον σχηματισμό κυβέρνησης και μετά έκανε την όποια διαπραγμάτευση με τον κ. Σαμαρά. Αυτό, όπως υποστηρίζουν, δεν ακολούθησε το γερμανικό SPD, προκειμένου να συμμετάσχει στη δημιουργία του «μεγάλου συνασπισμού».

Στην ανακοίνωση της «Κίνησης των 75» προστίθεται:

«Οι δημοκρατικοί πολίτες αντιδρούν στην ταύτιση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, γιατί έχουν το ένστικτο της ανάγκης αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης. Απαιτούν, επίσης, να υπάρξει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο διαφοροποίησης από τη Δεξιά, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όσοι ονειρεύονται μία στρατηγική παγίωσης της συνεργασίας με τη Δεξιά, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.
– Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να είναι η επαναθεμελίωση των σχέσεών του με τους πολίτες και η ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.
– Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει το ποιους υπηρετούμε και με ποιους συγκρουόμαστε.
– Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βάζει σε δεύτερη μοίρα τη διαρκή προσπάθεια επαναγεφύρωσης των σχέσεών μας με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.
Η σύγχρονη Κεντροαριστερά δεν προκύπτει με αποκλεισμούς και δεν εξαντλείται σε επιλεκτικές συγκολλήσεις κορυφής. Ούτε μπορεί να στοχεύει σε ικανοποίηση εγωκεντρικών σχεδιασμών επιβίωσης ή προσωπικής ανέλιξης μεμονωμένων στελεχών. Η αναγέννηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης θα προκύψει, κυρίως, με συγκλίσεις μέσα στην κοινωνία. Με λαϊκή ενότητα, πάνω σε ένα προοδευτικό πλαίσιο πολιτικών αλλαγών».
(Πηγή newsit.gr)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή