Παταγώδης αποτυχία της προσπάθειας “Κυριακή ανοιχτά” στα Τρίκαλα Reviewed by Momizat on . Δεν έπεισε τους τρικαλινούς η κυριακάτικη ανοιχτή αγορά. Για την ακρίβεια, έπεισε έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό, ελάχιστο, σχεδόν αμελητέο. Ο καλός καιρός και η Δεν έπεισε τους τρικαλινούς η κυριακάτικη ανοιχτή αγορά. Για την ακρίβεια, έπεισε έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό, ελάχιστο, σχεδόν αμελητέο. Ο καλός καιρός και η Rating: 0

Παταγώδης αποτυχία της προσπάθειας “Κυριακή ανοιχτά” στα Τρίκαλα

Παταγώδης αποτυχία της προσπάθειας “Κυριακή ανοιχτά” στα Τρίκαλα

Δεν έπεισε τους τρικαλινούς η κυριακάτικη ανοιχτή αγορά. Για την ακρίβεια, έπεισε έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό, ελάχιστο, σχεδόν αμελητέο. Ο καλός καιρός και η συνείδηση ότι, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ενάντιο στο συμφέρον των εργαζομένων σε αυτά, των εμπόρων και επαγγελματιών και, κυρίως, μακροπρόθεσμα ενάντια στα εναπομείναντα μεροκάματα, δεν οδήγησαν τους τρικαλινούς στα καταστήματα. Τα οποία ουσιαστικά δεν άνοιξαν. Πλην κάποιων αλυσίδων πολυεθνικών, σούπερ μάρκετς και δύο (μόνο δύο!) από τρικαλινούς ιδικοτήτες καταστήματος. Σε ένα από αυτά δε, έγινε επιτυχής παρέμβαση των μελών των ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας ΕΒΕ. Δηλαδή, των επικεφαλής των ανθρώπων που γνωρίζουμε χρόνια, όπου εργάζονται φίλοι και συγγενείς, όπου μπορούμε να ζητήσουμε έκπτωση… τα δε μέλη των ΔΣ ενημέρωναν τους εργαζόμενους για τις αποφάσεις του αντιπεριφερειάρχη και των δύο Συλλόγων. Στη συγκέντρωση στην Ασκληπιού, παρέστη και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, κ. Ντίνα Δήμα με δήλωση συμπαράστασης, ενώ και το ΠΑΜΕ είχε δηλώσει συμμετοχή στην απεργία.

Κυρίως, όμως, είναι η κρίση που δεν επιτρέπει αγορές. Το «Ποτέ την Κυριακή» εφαρμόστηκε από τους τρικαλινούς εμπόρους και καταναλωτές. Σε συνθήκες κρίσης, εξάλλου, ποιος σκέφτεται τα ψώνια; Με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, πόσοι σκέφτονται να αγοράσουν κολώνιες (τέτοια ήταν πολλά μαγαζιά που άνοιξαν). Από την άλλη, σαφώς και δεν μετείχαν στην απεργία οι εργαζόμενοι στα καταστήματα αυτά. Δεν θα διακινδύνευαν τη θέση τους σε μια τέτοια περίοδο. Και εδώ φαίνεται η απουσία ισχυρού και οργανωμένου σωματείου στα Τρίκαλα, όπου κάνει εσχάτως τα πρώτα του βήματα. Μέλη του, δε, συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στην αρχή του πεζοδρόμου της Ασκληπιού και μοίραζαν φυλλάδια στους περαστικούς, μόνη έγνοια των οποίων ήταν, αν θα βρουν τραπέζι για καφέ.

Ναι, η συνήθεια αυτή είναι ισχυρότερη από την προσπάθεια να πάψουν να υπάρχουν τα μικρά και μικρομεσαία μαγαζιά, προς όφελος των πολυεθνικών, με πρόσχημα τον ελεύθερο ανταγωνισμό και παρά τις αντίθετες αποδείξεις από όλη την Ευρώπη. Η εμμονή της κυβέρνησης να προωθήσει το κατ’ επιταγή της τρόικας μέτρο, βρήκε σύμφωνους μόνο τους ιδιοκτήτες των αλυσίδων. Η πάλαι ποτέ ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας (έστω σε μεταπρατικό επίπεδο) αντιστάθηκε. Διότι γνωρίζει ότι αυτό το μέτρο θα είναι η ταφόπλακα, προς όφελος των μεγάλων καταστημάτων.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που οι ελάχιστοι πελάτες έφευγαν γρήγορα από αυτά. Μπορεί και να ψώνιζαν. Μπορεί και όχι. Σημασία έχει ότι η πρώτη «Κυριακή ανοιχτά», που και με τη σφραγίδα του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων δεν ήταν επιτρεπτή, δεν κέρδισε κανέναν. Και, βεβαίως, εδώ τίθεται ένα ζήτημα νομικό. Αφού υπάρχει απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, πώς άνοιξαν τα καταστήματα;

Θανάσης Μιχαλάκης

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή