Πείτε μας επιτέλους, πόση είναι η ανεργία Reviewed by Momizat on . Κάτι περίεργο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, όταν εμφανίζονται οι αριθμοί για την ανεργία. Προχθές, ο Μ. Ταμήλος υποστήριζε ότι η ανεργία μειώθηκε στον ν Κάτι περίεργο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, όταν εμφανίζονται οι αριθμοί για την ανεργία. Προχθές, ο Μ. Ταμήλος υποστήριζε ότι η ανεργία μειώθηκε στον ν Rating: 0

Πείτε μας επιτέλους, πόση είναι η ανεργία

Πείτε μας επιτέλους, πόση είναι η ανεργία

Κάτι περίεργο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, όταν εμφανίζονται οι αριθμοί για την ανεργία. Προχθές, ο Μ. Ταμήλος υποστήριζε ότι η ανεργία μειώθηκε στον νομό μας και ο ΣΥΡΙΖΑ αντέκρουε τους ισχυρισμούς, με επιχειρήματα (εδώ).
Επίσης, ο υπουργός Εργασίας επέχαιρε για το ότι το σύστημα “Εργάνη” δείχνει αύξηση τνω προσλήψεων (εδώ). Ομως η Στατιστική Υπηρεσία έχει άλλη γνώμη… όπως και η ΓΣΕΕ, η οποία επιτίθεται στην Υπηρεσία, που παρουσιάζει μόνο στο 27,8% την ανεργία, καθώς θεωρεί ότι έχει ανέλθει τουλάχιστον στο 33% (εδώ).
Στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας πάντως, δεν περιλαμβάνεται ανάλυση έστω ανά Περιφέρεια, αλλά Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα για την περιοχή μας, εκτός αν ακολουθήσει ειδικότερη ενημέρωση.
Τα στοιχεία, πάντως, μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά εδώ και είναι τα εξής σε γενικές γραμμές:
σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 27,8%, από 27,7% τον Σεπτέμβριο του 2013 και 26,1% τον Οκτώβριο του 2012. Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων (ανέργων και μη) στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουµένων εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.597.779 άτοµα, ενώ οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.387.520 άτοµα και ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός σε 3.360.513 άτοµα.

Οι απασχολούµενοι µειώθηκαν κατά 94.531 άτοµα σε σχέση µε τον Οκτώβριο του 2012 (µείωση 2,6%) και κατά 21.861 άτοµα σε σχέση µε το Σεπτέµβριο του 2013 (µείωση 0,6%).

Ταυτόχρονα, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 85.314 άτοµα σε σχέση µε τον Οκτώβριο του 2012 (αύξηση 6,6%) και µειώθηκαν κατά 1.111 άτοµα σε σχέση µε το Σεπτέµβριο του 2013 (µείωση 0,1%).

 

 Οι οικονοµικά µη ενεργοί, δηλαδή τα άτοµα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 16.092 άτοµα σε σχέση µε τον Οκτώβριο του 2012 (αύξηση 0,5%) και κατά 11.686 άτοµα σε σχέση µε το Σεπτέµβριο του 2013 (αύξηση 0,3%). Στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 57,9%.

 

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 32,1% από 29,9%, ενώ στους άνδρες αυξήθηκε σε 24,7% από 23,2%.


Όπως σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ, τους τελευταίους 4 µήνες παρατηρείται µια σχετική σταθερότητα στο εκτιµώµενο εποχικά διορθωµένο ποσοστό ανεργίας. Οι χρήστες πρέπει να λαµβάνουν υπόψη το γεγονός ότι η εποχική διόρθωση στηρίζει τις εκτιµήσεις της στα δεδοµένα πολλών µηνών για να µπορέσει να διακρίνει την επίδραση των εποχικών παραγόντων και να την αφαιρέσει από τα εκτιµώµενα µεγέθη. Χρειάζονται αρκετές «παρατηρήσεις» (δηλαδή, ικανό πλήθος µηνιαίων εκτιµήσεων) για να επιβεβαιωθεί ότι έχει πραγµατικά επέλθει µια σηµαντική µεταβολή στην τάση µεταβολής των µεγεθών της απασχόλησης και της ανεργίας.

Νωρίτερα, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε πως το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που ψάχνουν για δουλειά ανήλθε τον Νοέμβριο σε 858.882 άτομα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων καθώς και όσοι από τους εγγεγραμμένους μη επιδοτούμενους δηλώνουν ότι αναζητούν εργασία. Στους παραπάνω ωστόσο θα πρέπει να προστεθεί και το σύνολο των υπόλοιπων εγγεγραμμένων (μη αναζητούντων εργασία), οι οποίοι έφτασαν τον ίδιο μήνα τις 206.576. Συνολικά δηλαδή 1.065.458 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
Θανάσης Μιχαλάκης

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή