Περίπου 30.000 υποψήφιοι «κόβονται» ή δεν «χωράνε» στα πανεπιστήμια Reviewed by Momizat on . Η ανακοίνωση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής (ΕΒΕ) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των Στατιστικών Κλιμάκωσης των Η ανακοίνωση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής (ΕΒΕ) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των Στατιστικών Κλιμάκωσης των Rating: 0

Περίπου 30.000 υποψήφιοι «κόβονται» ή δεν «χωράνε» στα πανεπιστήμια

Περίπου 30.000 υποψήφιοι «κόβονται» ή δεν «χωράνε» στα πανεπιστήμια

Η ανακοίνωση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής (ΕΒΕ) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των Στατιστικών Κλιμάκωσης των Μορίων των υποψηφίων από το ΥΠΑΙΘ δίνει τη δυνατότητα καλύτερων εκτιμήσεων αφενός για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής και αφετέρου για την ένταση του αποκλεισμού υποψηφίων και των κενών θέσεων εισακτέων.

Ετσι έχουμε: Κατεύθυνση ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών (ΕΒΕ 8,94), Κατεύθυνση θετικών και τεχνολογικών επιστημών (ΕΒΕ 9,58), Κατεύθυνση επιστημών υγείας και ζωής (ΕΒΕ 9,70) και Κατεύθυνση επιστημών οικονομίας και πληροφορικής (ΕΒΕ 8,27).

Με βάση τα στατιστικά του ΥΠΑΙΘ φαίνεται ότι «κόβονται» μεμιάς από την ΕΒΕ περίπου 10.000 υποψήφιοι. Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς τους όρους πρόσβασης στα ΑΕΙ και τα «δεδομένα» της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών ξέρουν καλά ότι οι θέσεις εισακτέων που θα μείνουν ακάλυπτες τελικά θα ξεπεράσουν τις 15.000.

Παράλληλα, άλλοι 15.000 υποψήφιοι θα μείνουν έξω από την είσοδο των Πανεπιστημίων καθώς, όπως κάθε χρόνο, δεν χωράνε στον προσφερόμενο αριθμό εισακτέων. Ετσι για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, για να μην πάμε παλιότερα, το 1/3 των υποψηφίων, περίπου 30.000 υποψήφιοι, «κόβονται» ή δεν «χωράνε» στα Πανεπιστήμια, αφήνοντας την ίδια στιγμή αριθμό ρεκόρ κενών θέσεων (15.000).

Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το υπουργείο Παιδείας μπορεί να φρόντισε να «κόβονται» από τα δημόσια Πανεπιστήμια υποψήφιοι με 8.000 μόρια, φρόντισε, όμως, παράλληλα, να μπορούν με 8.000 ευρώ να γραφτούν στα ιδιωτικά λεγόμενα κολέγια. Ας μην είμαστε, λοιπόν, αχάριστοι!

Οι βάσεις εισαγωγής, λοιπόν, στα περισσότερα τμήματα όλων των Επιστημονικών Πεδίων ανεβαίνουν και στις υψηλόβαθμες σχολές απογειώνονται.

1ο Επιστημονικό Πεδίο: μικρή άνοδος, ψηλότερα η Νομική Αθήνας

Αν και φέτος έχουμε 1.141 υποψηφίους λιγότερους από πέρυσι, η κλιμάκωση των μορίων στην κλίμακα 18-20 (άριστα) αποτυπώνει σε απόλυτο πλήθος 1.103 υποψήφιους, περίπου, 220 περισσότερους από πέρσι. Στην Ιστορία, άνω του 18 έγραψε το 13,65% των υποψηφίων (από 15,64% πέρυσι), στην Κοινωνιολογία το 27,55% (από 28,28% πέρυσι) και στα Αρχαία το 3,83% (από 3,95% πέρυσι).

Η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις θα είναι πολύ κοντά σε αυτές του 2019. Συγκεκριμένα, αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου της τάξης των 50 – 300 μορίων, ενώ η Νομική Αθήνας μπορεί να διεκδικήσει και περισσότερο από 300 μόρια άνοδο, καθώς προσφέρει φέτος λιγότερες θέσεις εισακτέων. Σημαντική αύξηση πάνω από 400 μόρια αναμένεται να έχουν τα Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και όσα τμήματα έχουν ως ειδικό μάθημα τα Αγγλικά, καθώς στο μάθημα αυτό καταγράφηκε πολύ μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων στις βαθμολογικές κλίμακες 15-18 και 18-20.

Επίσης οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τυχόν διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων επηρεασμένες από την πρόσφατη ανακοίνωση διορισμού 11.700 εκπαιδευτικών (διαφοροποιήσεις που θα οδηγήσουν σε οριακή άνοδο σε φιλολογίες και παιδαγωγικά τμήματα κυρίως των ΑΕΙ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας). Μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται στις σχολές μεσαίας βαθμολογίας του πεδίου (αναφερόμαστε στις σχολές που πέρσι βρίσκονταν ανάμεσα στα 12 – 15.000 μόρια). Αντίθετα, αναμένεται μικρή άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου (αυτές που πέρυσι βρίσκονταν ανάμεσα στα 10.000 και 12.000 μόρια), κυρίως αυτές που κατοικοεδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η ΕΒΕ του πεδίου που πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια φέτος σκαρφαλώνει τουλάχιστον στα 8.94 με αποτέλεσμα περίπου 30 τμήματα που πέρυσι είχαν βάση κάτω από τη φετινή ΕΒΕ να καταγράψουν τεχνητή άνοδο. Παράλληλα, κάτω από την ελάχιστη βάση εισαγωγής αναμένεται να βρεθεί το 36% των υποψηφίων, δηλαδή, περίπου οι 8.000 από τους 22.500.

Η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο Τμήμα, ενώ τη δεύτερη υψηλότερη θέση αναμένεται να διεκδικήσουν η Ψυχολογία Αθήνας και η Νομική Θεσσαλονίκης.

2ο Επιστημονικό Πεδίο: άνοδος των βάσεων και χιλιάδες κενές θέσεις

Η κλιμάκωση των μορίων αποτυπώνει φέτος σε απόλυτο πλήθος 1.124 υποψήφιους στην κλίμακα του 18-20 (άριστα), υπερδιπλάσιους από πέρσι. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στη Γλώσσα -Λογοτεχνία είναι συνολικά καλύτερες σε σχέση με τους περσινούς, στα Μαθηματικά καλύτερες στη βαθμολογική κλίμακα 16-20, στη Φυσική καλύτερες στη βαθμολογική κλίμακα 19-20 και στη Χημεία πολύ καλύτερες στη βαθμολογική κλίμακα 16-20.

Στο πλαίσιο αυτό και παίρνοντας υπόψη και τους όρους διαμόρφωσης των βάσεων εισαγωγής το 2020, αλλά και το 2019 και 2018, καθώς και τις αντιστοιχίες στους αριθμούς των υποψηφίων και στις προσφορές θέσεων εισακτέων τις αντίστοιχες χρονιές και φέτος (που έχουμε λιγότερους υποψήφιους από πέρσι), αναμένουμε άνοδο των βάσεων εισαγωγής από 500 μόρια και πάνω στις υψηλόβαθμες σχολές της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας και από 250 έως 450 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές των περιφερειακών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων.

Παράλληλα άνοδος αναμένεται και στα χαμηλόβαθμα τμήματα του πεδίου, καθώς η χαμηλότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώνεται στο 9,58 για τους υποψήφιους (που σημαίνει πολλές χιλιάδες μόρια αύξηση σε σχέση με τη χαμηλότερη βάση στο πεδίο πέρσι). Να σημειώσουμε ότι περίπου 40 τμήματα του 2ου πεδίου πέρυσι είχαν βάση κάτω από τη φετινή ΕΒΕ τους και άρα θα έχουν τεχνητή άνοδο βάσης λόγω ΕΒΕ, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται να μείνουν χιλιάδες κενές θέσεις στο πεδίο.

Ωστόσο το γεγονός ότι φέτος σε σχέση με πέρσι έχουμε μείωση υποψηφίων και ότι στα μαθήματα Φυσική, Μαθηματικά και Χημεία οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες είναι χειρότερες από πέρσι (Μαθηματικά – χειρότερες επιδόσεις φέτος από το 5 μέχρι το 16, Φυσική – ελαφρά χειρότερες, με εξαίρεση την κλίμακα 19 – 20, Χημεία – χειρότερες επιδόσεις μέχρι το 14) αφήνει περιθώρια μικρών αυξομειώσεων των βάσεων εισαγωγής σε πολλές σχολές Πανεπιστημίων της περιφέρειας που πέρσι απαιτούσαν 10.000-13.500 μόρια. Ωστόσο στις σχολές που πέρσι απαιτούσαν 14 – 16.500 μόρια αναμένεται σημαντική άνοδος (ιδιαίτερα στις σχολές Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας) που μπορεί να ξεπεράσει και τα 600 μόρια, καθώς ένα τμήμα αριστούχων θα τις διεκδικήσει.

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να είναι το πιο απαιτητικό στο πεδίο, ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

3ο Επιστημονικό Πεδίο: εκτίναξη των βάσεων από 800-1.500 μόρια κατά μέσον όρο!

Το 3ο Επιστημονικό Πεδίο μπορεί να είναι το πεδίο με τους λιγότερους υποψήφιους (12.777 φέτος), ωστόσο έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πέρσι. Το μεγαλύτερο ποσοστό των άριστων γραπτών σε όλα τα μαθήματα του πεδίου δίνει σημαντική ώθηση στις βάσεις εισαγωγής όλων σχεδόν των τμημάτων του πεδίου και όχι μόνο των υψηλόβαθμων. Η κλιμάκωση των μορίων αποτυπώνει ένα ποσοστό αριστούχων 9,36% και σε απόλυτο πλήθος 1.196 υποψηφίους.

Οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να εκτιναχτούν 800-1.200 μόρια ψηλότερα και έτσι οι υψηλόβαθμες ιατρικές σχολές «θα πάρουν το αίμα τους πίσω» από τη μεγάλη πτώση των βάσεών τους το 2020 (ιστορικό χαμηλό στις βάσεις και των επτά Ιατρικών). Να σημειώσουμε εδώ ότι ακόμη ένας παράγοντας που δίνει μεγαλύτερη ένταση στην ανοδική πορεία των βάσεων εισαγωγής φέτος είναι και η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας (χ 1,3 η Βιολογία και χ 0,7 η Χημεία). Ως γνωστόν, και στα δύο μαθήματα ο αριθμός των άριστων γραπτών (18-20) είναι υψηλότερος (Βιολογία από 15,21% το 2020 στο 17,78% φέτος) μέχρι σημαντικά υψηλότερος (Χημεία από 5,47% το 2020 στο 12,16% φέτος) από πέρσι.

Οι εκτιμώμενες βάσεις αναμένεται να είναι κάπου ανάμεσα στις βάσεις εισαγωγής του 2018 (λίγο χαμηλότερα) και του 2019 (λίγο υψηλότερα). Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα κινηθούν στον αστερισμό των 19.000 μορίων, ενώ και οι άλλες 5 σχολές Ιατρικής θα ανοίξουν τις πύλες τους με 18.100 – 18.800 μόρια.

Εκτίναξη των βάσεων εισαγωγής (πάνω από 1.000 μόρια) αναμένεται και στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές. H ΕΒΕ στο πεδίο θα φτάσει τα 9,70 (υψηλότερη ΕΒΕ όλων των πεδίων) και ανεβάζει «τεχνητά» τις βάσεις λιγότερων από μια ντουζίνα χαμηλόβαθμων τμημάτων που στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 είχαν χαμηλότερη βάση.

4ο Επιστημονικό Πεδίο: γενική άνοδος 250-600 μόρια

Οι υπερδιπλάσιοι αριστούχοι του πεδίου (στην κλίμακα μορίων 18-20 αποτυπώνονται 680 υποψήφιοι φέτος και 305 πέρυσι) λόγω των σαφώς καλύτερων γραπτών στην Πληροφορική, στα Μαθηματικά, αλλά και στη Γλώσσα θα σπρώξουν τις βάσεις ανοδικά (από 250 έως 600 μόρια) στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές.

Το «χεράκι» της στην ένταση της ανόδου θα βάλει βεβαίως και η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας (χ 1,3 τα Μαθηματικά και χ 0,7 η Οικονομία), καθώς και στα δυο είχαμε συνολικά καλύτερες επιδόσεις φέτος συγκριτικά με πέρσι στην κλίμακα του 15-20. Παράλληλα αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα «άπειρα» χαμηλόβαθμα τμήματα του πεδίου.

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) μαζί με τα τμήματα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του ΟΠΑ θα διεκδικήσουν τις πρώτες θέσεις στη σειρά των τμημάτων με τις υψηλότερες βάσεις του πεδίου. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αναμένεται να απαιτήσει πάνω από 18.000 μόρια, ενώ ισχυρή θα είναι και η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα Τμήματα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Η ΕΒΕ για το πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής διαμορφώθηκε στο 8,27, με συνέπεια πάνω από 50 τμήματα του πεδίου πέρυσι να έχουν βάση κάτω από τη φετινή ΕΒΕ τους και άρα θα έχουν τεχνητή άνοδο βάσης λόγω ΕΒΕ. Παράλληλα, περίπου το 38% των υποψηφίων, δηλαδή, κοντά στους 9.300 από τους 24.376, δεν πιάνουν τη βάση εισαγωγής.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή