Περί αριστεροσύνης ή έτσι είναι αν έτσι νομίζετε Reviewed by Momizat on . Σε πηγαδάκι στο Εντευκτήριο της Βουλής, μεταξύ συναδέλφων του ο βουλευτής της ΝΔ, Μιχάλης Ταμήλος αυτοτοποθετήθηκε στην άκρα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας λέγον Σε πηγαδάκι στο Εντευκτήριο της Βουλής, μεταξύ συναδέλφων του ο βουλευτής της ΝΔ, Μιχάλης Ταμήλος αυτοτοποθετήθηκε στην άκρα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας λέγον Rating: 0

Περί αριστεροσύνης ή έτσι είναι αν έτσι νομίζετε

Περί αριστεροσύνης ή έτσι είναι αν έτσι νομίζετε

Σε πηγαδάκι στο Εντευκτήριο της Βουλής, μεταξύ συναδέλφων του ο βουλευτής της ΝΔ, Μιχάλης Ταμήλος αυτοτοποθετήθηκε στην άκρα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν στοιχιστούν (sic)οι βουλευτές της ΝΔ από τα δεξιά προς τα αριστερά με τον πρώτο βουλευτή στα δεξιά να έχει το νούμερο ένα τότε αυτός θα έχει το νούμερο 126. «Είμαι ο πιο αριστερός της παράταξης μας» δήλωνε με υπερηφάνεια ο βουλευτής Τρικάλων.

 

Οι εφημερίδες.

Μπορεί ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου –άμα δε τακτικός συνομιλητής της Χρυσής Αυγής, κ. Παναγιώ(Τάκ)ης Μπαλτάκος να δηλώνει με καμάρι εκ γενετής και μέχρι θανάτου αντικομμουνιστής και να τον σιγοντάρει ο ομογάλακτός του υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά στη Νέα Δημοκρατία, όσο κι αν σας εκπλήσσει το γεγονός, συστεγάζονται και αριστεροί. Μάλιστα μερικοί εξ αυτών είναι τετιμημένοι και με βουλευτική έδρα, χωρίς αυτό να δημιουργεί ιδεολογικά ή άλλα προβλήματα στην ταυτότητα αλλά και την ασκούμενη πολιτική του κόμματος και κατ’ επέκταση της δικομματικής κυβέρνησης.

Πώς συμβαίνει αυτό θα αναρωτηθεί κάποιος που επιμένει στο στοιχειώδες να μη συγχέει (ή να μην ανέχεται να συγχέονται) τα πράγματα. Η απάντηση είναι απλή. Στις μέρες μας, όλα είναι πια δυνατά και θεμιτά. Και φυσικά είσαι, ασυζητητί, ό, τι δηλώσεις, για να χρησιμοποιήσουμε μία φράση που πάντως ερίζεται αν την είπε πρώτος ο Γιάννης Τσαρούχης.

Ως γνωστόν, ο βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Ταμήλος αρέσκεται, ή επιδιώκει πείτε καλύτερα, να επανέρχεται κάθε τόσο στην επικαιρότητα. Όλο και κάτι θα βρει ως αφορμή για να το πετύχει. Εννοείται δε ότι ποσώς τον ενδιαφέρει αν με τα λεγόμενα ή τα καμώματά του, εκτός όλων των άλλων, εφοδιάζει με άφθονο πρωτογενές υλικό στους ευθυμογράφους. Αρκεί να συζητιέται το όνομά του ιδίως στα τοπικά καθώς και τα πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικά μέσα. Αυτή τη φορά προσήλθε αυθορμήτως να δηλώσει όχι απλώς αριστερός, αλλά ο πιο αριστερός εκ των αριστερών που προφανώς εν αφθονία διαθέτει το ιδεολογικό τοπίο της Νέας Δημοκρατίας.

Μην ψάχνετε να βρείτε ποιο είναι εκείνο το κρίσιμο στοιχείο που τον προσδιορίζει ως τέτοιον. Ούτε τι εννοεί όταν λέει ότι είναι αριστερός ώστε να διακριθεί από τον δεξιό. Ελάχιστα ενδιαφέρει, εξάλλου, το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, έχει υπερψηφίσει δι’ αμφοτέρων των χειρών τα πιο δεξιά μέτρα. Αυτά για τον κ. Ταμήλο είναι πράγματα ξεπερασμένα και ανάξια ακόμα και να τα συζητάει κανείς. Σημασία εν προκειμένω έχει η δημόσια δήλωση – δέσμευσή του που αποκαλύπτει την ιδεολογική του ταυτότητα.

Κάποιοι, ίσως περισσότερο υποψιασμένοι, προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν τον αριστερό αυτοπροσδιορισμό του κ. Ταμήλου ανακαλώντας στη μνήμη τους το γεγονός ότι στα νιάτα του, καθώς λέγεται, ανήκε –κι αυτός- σε αριστερή φοιτητική παράταξη. Δεν ξέρω πόσο βάσιμη είναι αυτή η εξήγηση ή αν συντρέχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως, ας πούμε, οι προσεχείς πολλαπλές εκλογές, για να προβεί σε μια τέτοια βαρυσήμαντη δήλωση.

Να σημειώσουμε πάντως ότι μερικοί άλλοι, που για να σταδιοδρομήσουν πολιτικά και επαγγελματικά επέλεξαν να μην ενταχθούν στη Νέα Δημοκρατία (υπάρχουν κι αλλού καρποφόρες πορτοκαλιές), ντρέπονται για το αριστερό τους παρελθόν. Γι’ αυτό και έσπευσαν να το αποκηρύξουν νωρίς όχι με την αλήστου μνήμης δήλωση της μετεμφυλιακής περιόδου, αλλά με την ιδεολογικο-πολιτική τους μετάλλαξη και βέβαια με την άνετη και προσοδοφόρα περιδιάβασή τους στους διαδρόμους της εξουσίας.

Μπορεί λοιπόν ο όρος αριστερά να προκαλεί σε κάποιους αλλεργία και αποστροφή, για άλλους όμως παραμένει σαγηνευτικός κι ευπρόσδεκτος, γιατί πουλάει στην πολιτική αγορά. Άρα, μέχρι να αποκαλυφθεί η εμπορευματοποίησή του, είναι και χρήσιμος.

Όσο για την αποκαλυπτική δήλωση του κ. Ταμήλου, προσωπικά αντί άλλου σχολίου παραθέτω τον τίτλο θεατρικού έργου του Ιταλού δραματουργού Λουϊτζι Πιραντέλο: «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε».

 

 

ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ (nicfala@yahoo.gr)

 

10-04-2014

Αφήστε το σχόλιο σας