Τα υπερκέρδη ή τα υπερέσοδα θα φορολογηθούν; Συνέδριο του Σαμαρά ή του Μητσοτάκη; Candida auris ή Covid-19 θα θερίζει τις ζωές των ανθρώπων; ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝ.ΑΛΛ.; Ερωτήματα με απαντήσεις δύσκολες, που βάζουν τους πολίτες σε σκέψεις, τους απασχολούν και για τις οποίες γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων μεταξύ τους.
Αναζητώντας τις απαντήσεις, απέχουν όλο και περισσότερο από τα θέματα που «παίζουν» τα κανάλια, τα οποία ακόμα ασχολούνται με την οικογένεια Πισπιρίγκου – Δασκαλάκη και τις συνομιλίες των μελών τους, ενώ, σαν να μην πέρασε ένας χρόνος, ακόμα γεμίζουν τις οθόνες η δολοφονημένη Καρολάιν και ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος. Είναι θέματα που παρουσιαστές και παρουσιάστριες ξέρουν να χειρίζονται και, εάν ερωτηθούν, εύκολα μπορούν να επικαλεστούν για δικαιολογία της συνεχούς προβολής τους το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Μόνο που η «κοινή γνώμη» δεν ενδιαφέρεται μόνο για αιματοβαμμένα φονικά, ενδιαφέρεται και για θέματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή της, όπως είναι η ακρίβεια και η διάλυση του συστήματος υγείας. Αυτά είναι, όμως, βαθιά πολιτικά και το πώς στέκεται κανείς απέναντί τους και το πώς τα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αναπόφευκτα γεννά βαριές πολιτικές επιπτώσεις σε βάρος της.
Στην προσπάθεια να αποφύγουν τα «δύσκολα», επιλέγουν οι περισσότεροι να εντρυφούν σε τέτοιου είδους θέματα και να αναδεικνύουν μια πλευρά της εγκληματικότητας. Εκείνη που δεν χρειάζεται μεγαλύτερη εμβάθυνση και έχει άμεση σχέση με τις δομές της κοινωνίας. Αυτοπεριορίζονται σε μια επιφανειακή παρουσίαση εγκλημάτων και μετά προσπερνούν. Αναρωτιούνται, στη συνέχεια, γιατί σημειώνει πτώση η εμπιστοσύνη του κοινού προς εκείνους και πώς γίνεται να βρισκόμαστε στον πάτο της Ευρώπης στην ελευθερία του Τύπου. Μάνος Τσαλδάρης