Περιβαλλοντικές Διαδρομές του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων στο ΚΠΕ Γρεβενών Reviewed by Momizat on . Οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ Γρεβενών στις 21/2/2014. Εκεί παρακολουθήσαμε  και ακολουθήσαμε το πρόγραμ Οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ Γρεβενών στις 21/2/2014. Εκεί παρακολουθήσαμε  και ακολουθήσαμε το πρόγραμ Rating: 0

Περιβαλλοντικές Διαδρομές του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων στο ΚΠΕ Γρεβενών

Περιβαλλοντικές Διαδρομές του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων στο ΚΠΕ Γρεβενών

Οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ Γρεβενών στις 21/2/2014. Εκεί παρακολουθήσαμε  και ακολουθήσαμε το πρόγραμμα «Πέτρινα Γεφύρια – Μνημεία Λαϊκού πολιτισμού»

Κάναμε την επίσκεψη αυτή γιατί θεωρήσαμε ότι θα μας βοηθήσει στις μελλοντικές μας εργασίες υλοποιώντας το πρόγραμμα που έχουμε αναλάβει φέτος στο σχολείο μας με θέμα: «Παραδοσιακοί οικισμοί: έργα ανθρώπων στο χώρο.»

Και πράγματι οι υπεύθυνοι του Κ.Π.Ε. κοι Γάγαλης και Ράμος με ευγένεια και διάθεση μας παρουσίασαν αρχικά τα πολλά γεφύρια της περιοχής Γρεβενών. Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις πάνω στο κομμάτι της θεωρίας  που μας παρουσίασαν με προβολές και αφού μας πρόσφεραν σάντουιτς και νερό (για να  πάρουμε δυνάμεις όπως μας είπαν) μας πήγαν να δούμε δύο από τα πιο σημαντικά γεφύρια της περιοχής: το γεφύρι του Αζίζ-Αγά και τα δυο είναι μεγάλης ιστορικής και κοινωνικής σημασίας, αφού όπως μας εξήγησαν έκαναν περιοχές των Βαλκανίων μεταξύ μας και συνέβαλαν στην εμπορική ανάπτυξη των τόπων.

Περπατήσαμε στα γεφύρια, στο μεγαλόπρεπο του Αζίζ-Αγά, με 15 μέτρα ύψος η καμάρα του αλλά και στο πιο μικρό του Ζιάκα. Οι υπεύθυνοι μας εξήγησαν τον τρόπο και τα υλικά κατασκευής των γεφυριών, ειδικά τον τρόπο που έδεναν (κλείδωναν) οι πέτρες μεταξύ τους για μια στερεή κατασκευή. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι η αναπαλαίωση  σε αρκετά σημεία μοιάζει ξένη προς το περιβάλλον και την παλιά τεχνοτροπία.

Στη συνέχεια κάναμε εργασίες πάνω σε αυτά που είδαμε και ακούσαμε για να τα εμπεδώσουμε. Οι εργασίες δεν ήταν για μας εξετάσεις αλλά ένα ευχάριστό παιχνίδι. Όταν τελειώσαμε ευχαριστήσαμε τους υπεύθυνους του Κ.Π.Ε. για την όλη προσφορά τους και συνεχίσαμε προς το πετρόκτιστο χωριό Σπήλαιο. Εκεί επισκεφθήκαμε πρώτα το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγιάς που είναι όρθια και κρατά τον μικρό Χριστό στην αγκαλιά της. Κατόπιν πήγαμε στην μικρή πλατεία του χωριού όπου δεσπόζει το παλιό αλλά επιβλητικό Δημοτικό Σχολείο παρ όλη την εγκατάλειψή του.  Κάναμε περίπατο στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού που αριθμεί το χειμώνα 140 κατοίκους και παρατηρήσαμε πως είναι χτισμένα τα πέτρινα σπίτια τους που στέκουν άγρυπνοι φρουροί στο χωριό. Το χωριό σκεφθήκαμε πως κάποτε θα ήταν πολύ πλούσιο και θα αντηχούσαν οι χαρούμενες φωνές των παιδιών, όπως τώρα οι δικές μας.

Μετά από ένα εξαιρετικό γεύμα σε ταβέρνα του χωριού, πήραμε το δρόμο της επιστροφής γεμάτοι εικόνες από τη φύση και τα έργα των ανθρώπων. Μαζί μας οι καθηγητές κες Αστρίτη και Βλάχου και ο κος Αλεξίου που δε σταμάτησαν να μας γεμίζουν πληροφορίες για ότι βλέπαμε και να μας «εξετάζουν» για αυτό με πολλές ερωτήσεις.

Ήταν μια πολύ δημιουργική εκπαιδευτική, με όλη τη σημασία της λέξης, επίσκεψη κα ευχόμαστε να ακολουθήσουν και άλλες σαν αυτήν.

Η περιβαλλοντική ομάδα Β2, Β4, Γ2, Γ4

του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή