"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

27 C
Trikala

Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων : ΥΨΩΜΑ 731

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τους ηρωικούς αξιωματικούς και φαντάρους, οι οποίοι «έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πατρίδος» στις  άγνωστες Θερμοπύλες του αλβανικού μετώπου, στο ύψωμα 731, τον Μάρτιο του 1941  τιμά η Περιφερειακή    Ενότητα της   Περιφέρειας Θεσσαλίας με  εκδηλώσεις  μνήμης τη Δευτέρα 9 Μαρτίου.

Η μητέρα των μαχών στο αλβανικό μέτωπο, ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου 1941, στο ύψωμα 731,  του βουνού Τρεμπεσίνα, στην περιφέρεια του Τεπελενίου. Η Εαρινή επίθεση των Ιταλών,
βρισκόταν σε εξέλιξη.

     Εκεί, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, παρακολουθούσε τις πολεμικές επιχειρήσεις  και ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι. Μετά από περίπου 4 μήνες πόλεμο, οι ιταλικές δυνάμεις  ήθελαν μία νίκη κατά της Ελλάδας, για να κατέβουν μαζί με τις ναζιστικές  των Γερμανών, ως «νικητές» στην Αθήνα!

Το 731 όμως, ανέτρεψε τα σχέδια του. Το ύψωμα  υπερασπίζει το 2ο Τάγμα του 5ου Συντάγματος Τρικάλων, με διοικητή τον ηρωικό ταγματάρχη Δημήτριο Κασλά, ο οποίος δίνει διαταγή στους άνδρες του:

«Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρι εσχάτων. Προμηνύεται λυσσώδης επίθεσις του εχθρού, η οποία οπωσδήποτε θα αποκρουσθεί και θα συντριβή. Τότε μόνον θα διέλθει ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας. Ουδείς θα κινηθεί προς τα οπίσω. Πάντες θα αποθάνωσι επί των θέσεών των».

Τις δύο πρώτες ημέρες, 50 Τρικαλινοί θυσιάστηκαν ηρωικά, υπερασπιζόμενοι το ύψωμα. Η τρίτη ημέρα βρίσκει το 5° σύνταγμα Τρικάλων να έχει χάσει 586 άνδρες, περίπου τη μισή του δύναμη.


Τρικαλινός ήταν ο πρώτος νεκρός στρατιώτης ο Τσιαβαλιάρης Βασίλειος. Τρικαλινός ήταν και ο πρώτος νεκρός αξιωματικός ο Νικόλαος Γεωργούλας».

Το πρωί της 22ας Μαρτίου o Μουσολίνι παίρνει τον δρόμο της επιστροφής για τη Ρώμη  Ο στρατός του είχε υποστεί πανωλεθρία. Το ύψωμα 731, Το ύψωμα 731, που οι στρατιώτες του μετώπου το ονόμασαν «Γολγοθά», έγινε θρύλος και αναγράφεται στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στην Αθήνα, για να  θυμίζει τους  ηρωικούς αγώνες του Αλβανικού Έπους .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης