Πεταμένα λεφτά για δεξίωση για την εθνική επέτειο Reviewed by Momizat on . Υποτίθεται ότι στο πλαίσιο της κρίσης, έχουν μειωθεί ή εξαφανιστεί τα έξοδα τα αχρείαστα, τα υπερβολικά. Αυτά που, χωρίς να είναι η αιτία της κρίσης, θεωρήθηκε Υποτίθεται ότι στο πλαίσιο της κρίσης, έχουν μειωθεί ή εξαφανιστεί τα έξοδα τα αχρείαστα, τα υπερβολικά. Αυτά που, χωρίς να είναι η αιτία της κρίσης, θεωρήθηκε Rating: 0

Πεταμένα λεφτά για δεξίωση για την εθνική επέτειο

Πεταμένα λεφτά για δεξίωση για την εθνική επέτειο

Υποτίθεται ότι στο πλαίσιο της κρίσης, έχουν μειωθεί ή εξαφανιστεί τα έξοδα τα αχρείαστα, τα υπερβολικά. Αυτά που, χωρίς να είναι η αιτία της κρίσης, θεωρήθηκε ότι αποτέλεσαν μια από τις αιτίες, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το επιχείρημα για μείωση του κράτους, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και επιβολή άκρατης λιτότητας. Ετσι, τα προηγούμενα χρόνια καθιερώθηκε η μείωση εξόδων που βάρυναν προϋπολογισμούς Δήμων. Οπως τα έξοδα για διάφορες εκδηλώσεις, σαν τις δεξιώσεις για το νέο έτος στη Νομαρχία, που αποτελεί παρελθόν.
Ομως ο Δήμος Καλαμπάκας αποφάσισε ότι 5.000 ευρώ μπορούν να δοθούν για γλυκά, ξηρούς καρπούς και αναψυκτικά, μετά τη δεξίωση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Σε αυτό το ποσό συμπεριελήφθησαν και τα απαραίτητα έξοδα για τα ηχητικά, δηλαδή για την ηχητική εγκατάσταση που θα απαιτηθεί για την παρέλαση, αλλά και η προμήθεια στεφανιών.

Μάλιστα, η αρχική εισήγηση προέβλεπε ποσό 3.000 ευρώ, αλλά στην απόφαση, με αριθμό 337/2013 της προηγούμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 30 Σεπτεμβρίου) το ποσό αυξήθηκε κατά 2.000 ευρώ.
Το ερώτημα είναι απλό: γιατί να παρατεθεί δεξίωση; Είναι μέρος του νοήματος της εθνικής μας επετείου; Και ποιος θα παραστεί; Οι δημοτικοί σύμβουλοι και κάποιοι πολίτες; Σιγά το πράγμα!
Αν εξαιρέσει κανείς τα ηχητικά, ουτε καν τα στεφάνια θα πρέπει να πληρώνει ο Δήμος. Δηλαδή, πληρώνει χρήματα για να καταθέσει στεφάνι και ο Δήμαρχος (λογικό) και οι αρχές; Ε, δενπειράζει, ας μην κατατεθούν στεφάνια από όλους. Δυο τρία μόνο. Δεν είναι  εναντίον του νοήματος της επετείου αυτή η κίνηση.
Κι αν χρειζόταν σε κάθε χωριό η κατάθεση στεφάνων παλιότερα, θυμίζουμε ότι δεν υπάρχουν πια σχολεία στα χωριά για παρέλαση: έχουν συγχωνεθεί με το ίδιο επιχείρημα, αυτό της μείωσης των εξόδων.
Αντιθέτως, η επέτειος θα τιμώνταν καλύτερα, αν κάθε Δήμος διοργάνωνε ουσιαστική εκδήλωση στα σχολεία για την πραγματική μας ιστορία και διάφορες άλλες εκδηλώσεις στα χωριά, ειδικά αυτή την περίοδο. Οι νεκροί μας δεν τιμώνται με δεξιώσεις… Τιμώνται με την ανάδειξη των πραγματικών γεγονότων, της αληθινής θυσίας ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Και, φυσικά, ο Δήμος Καλαμπάκας είναι ένα τυχαίο παράδειγμα. Κι άλλοι Δήμοι πήραν ή ετοιμάζονται να πάρουν παρόμοιες αποφάσεις.
Η δε πρόταση είναι απλή, ουσιαστικά λαϊκιστική: ας κρατήσουν 1.000 ευρώ για ηχητικά και ελάχιστα στεφάνια και τα υπόλοιπα 4.000 ας τα δώσουν σε χρήμα σε 8 οικογένειες απόρων. Τι; Δεν υπάρχει αντίστοιχος κωδικός στον προϋπολογισμό; Υπάρχει… Αρκεί να υπάρχει θέληση.

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή