"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.5 C
Trikala

Πιαλεία Τρικάλων: Αφήνουν τα σπίτια τους που καταρρέουν από τις κατολισθήσεις

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με τον τρόμο των κατολισθήσεων να τους κυριεύει, οι κάτοικοι του χωριού Πιαλείας του δήμου Πύλης Τρικάλων εγκαταλείπουν από χθες το βράδυ τα σπίτια τους.


Στον οικισμό της Αλπίνας, στο τέλος του χωριού, έχουν δημιουργηθεί νέα μεγάλα ρήγματα , ενώ ο δρόμος προς την τοποθεσία Λάβρος έχει κοπεί από τις κατολισθήσεις και τα ρήγματα σε πολλά σημεία.
Οι εικόνες που έρχονται από τα σπίτια προκαλούν θλίψη. Ρήγματα στους τοίχους, ενώ κάποια έχουν αρχίσει να καταρρέουν με τους ανθρώπους να μαζεύουν όπως-όπως τα υπάρχοντά τους, για να σώσουν ό,τι περισσότερο μπορούν.

Σήμερα εκκενώθηκαν και άλλα δύο σπίτια στον ίδιο οικισμό, καθώς οι δημιουργήθηκαν ρήγματα κοντά σ’ αυτά. Στο ρέμα που περνά κάτω ακριβώς από τα αναφερόμενα σπίτια, έχουν πέσει μεγάλα πλατάνια, με τεράστιο σύστημα ριζών.

Ακόμη, αποκολλήθηκαν μεγάλοι βράχοι κοντά στο σημείο που υπάρχει η εξέλιξη του φαινομένου. Η ανησυχία των κατοίκων είναι πλέον είναι, η κατολίσθηση που παρασέρνει τα πάντα στο διάβα της, να μην περάσει το μεγάλο ρέμα.

Σημειώνεται, ότι η οροσειρά του Κόζιακα που εκτίνεται ακριβώς από πάνω σε μεγάλο ύψος, είναι γεμάτη χιόνι και όλα αυτά τα νερά που θα απορρέουν από το λιώσιμο του χιονιού, θα εισέρχονται στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος έχει αλλάξει και πιθανότατα η κατάσταση να επιδεινωθεί. 

Μετά από τη σημερινή επίσκεψη των τοπικών αρμόδιων υπηρεσιών, την Πέμπτη αναμένεται και κλιμάκιο του υπουργείου για γενική εκτίμηση της κατάστασης.

Δύσκολη και η σημερινή νύχτα στο νομό

Δύσκολη αναμένεται και η σημερινή νύχτα για τον νομό Τρικάλων, καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις για οκτώ εικοσιτετράωρα και η χιονόπτωση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στα ορεινά και ημιορεινά, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και καταστροφές.

Οι καταστροφές αφορούν σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, όπως και σε μηχανολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την άρδευση των καλλιεργειών τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ζημιές έχει υποστεί το επαρχιακό οδικό δίκτυο, κατοικίες με την εισχώρηση νερών σε αυτές, πολλές είναι οι καταστροφές και σε κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε αυτές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, εστιάζεται στη Δημοτική Ενότητα Πιαλείας του δήμου Πύλης, με την εκκένωση κατοικιών, καθώς η διάβρωση του εδάφους και οι κατολισθήσεις προκαλούν έντονη ανησυχία σε όλους τους κατοίκους του χωριού.

Το χιόνι, προσθέτει ο αντιπεριφερειάρχης, σε ορισμένα σημεία, όπως από την περιοχή της Καστανιάς και πάνω, ξεπερνά το ένα μέτρο, ενώ τεράστιες είναι οι ποσότητες νερού που έχουν συγκεντρωθεί στα πεδινά του νομού. 

Η ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, ενώ ο Ληθαίος ποταμός, σε ορισμένα σημεία έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα φυσιολογικά του όρια, όπως και οι ποταμοί Ανάποδος, Παλαιοπόταμος και Πάμισος, που έχουν ήδη δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις παραποτάμιες περιοχές.

 protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης