"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9 C
Trikala

Πλημμύρες Θεσσαλία: Τι αλλάζει στη στεγαστική συνδρομή και την επιδότηση ενοικίου-συγκατοίκησης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αποφασίστηκε για τις επισκευές κτηρίων με βλάβες μόνο σε μη φέροντα στοιχεία και έκδοση άδειας επισκευής με μελέτη επισκευής που συντάσσεται από μηχανικούς της γενικής διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ότι:

  1. Η χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής να διαμορφώνεται στα 60 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εξ ολοκλήρου ως δωρεάν κρατική αρωγή, για τις κατοικίες που έχουν υποστεί ελαφρές βλάβες από την πλημμύρα και η οικοσκευή της εν λόγω κατοικίας έχει υποστεί μικρές ή μεσαίες ζημιές, σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής της ΓΔΑΕΦΚ στο πλαίσιο της χορήγησης της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη της οικοσκευής.
  2. Η χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής να διαμορφώνεται στα 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εξ ολοκλήρου ως δωρεάν κρατική αρωγή, για τις κατοικίες που έχουν υποστεί ελαφρές βλάβες από την πλημμύρα και η οικοσκευή της εν λόγω κατοικίας έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής της ΓΔΑΕΦΚ στο πλαίσιο της χορήγησης της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη της οικοσκευής.
  3. Η χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής να διαμορφώνεται στα 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εξ ολοκλήρου ως δωρεάν κρατική αρωγή, για τις κατοικίες που έχουν χαρακτηριστεί από τους μηχανικούς της ΓΔΑΕΦΚ ως προσωρινά ακατάλληλες («κίτρινες») λόγω των εκτεταμένων βλαβών σε μη φέροντα στοιχεία από την πλημμύρα (ολική καταστροφή κουφωμάτων, Η/Μ κλπ), με την προϋπόθεση υποβολής από τον ιδιοκτήτη βεβαίωσης μηχανικού περί μη διαπίστωσης βλαβών στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπεται πως ο δικαιούχος της στεγαστικής συνδρομής υποχρεούται να καταθέσει τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα του κόστους επισκευής και σε περίπτωση που από τα εν λόγω έγγραφα προκύπτει ότι το πραγματικό κόστος επισκευής της ζημίας υπολείπεται της στεγαστικής συνδρομής, περικόπτεται αναλόγως η στεγαστική συνδρομή και επιστρέφεται από τον δικαιούχο το υπερβάλλον ποσό που τυχόν έχει καταβληθεί.

Με τις τρεις αυτές παραμέτρους, όπως τονίζει το υπουργείο, το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής προσαρμόζεται στις ανάγκες και στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο, με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις κατοικιών με βλάβες μόνο σε μη φέροντα στοιχεία και έκδοση άδειας επισκευής με μελέτη επισκευής που συντάσσεται από μηχανικούς της αρμόδιας υπηρεσίας, η στεγαστική συνδρομή να χορηγείται με πιο γρήγορη διαδικασία και να μπορεί να ανέλθει μέχρι και τα 22.500 ευρώ.

Σημειώνεται, επίσης πως διαφοροποιείται το σχήμα της προσωρινής στέγασης για τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 σε σχέση με ό,τι ίσχυε.

 

  • Η επιδότηση προσωρινής στέγασης δίδεται, για πρώτη φορά, σε ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κατοικιών οι οποίες έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες επιτροπές της ΓΔΑΕΦΚ του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που (α) δεν έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλες για χρήση, επικίνδυνες για χρήση, δομημένες από ευτελή υλικά, επικινδύνως ετοιμόρροπες ή ολοσχερώς κατεστραμμένες και (β) έχουν ενταχθεί στην υψηλότερη κατηγορία για τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για τις ζημιές στην οικοσκευή λόγω του ακραίου πλημμυρικού φαινομένου.

Το χρονικό διάστημα της επιδότησης είναι, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις, έξι μήνες με προοπτική να παραταθεί έως και ένα χρόνο.

  • Η επιδότηση προσωρινής στέγασης δύναται να χορηγηθεί σε όσους φιλοξενούνται (επίδομα συγκατοίκησης) ή ενοικιάζουν (επίδομα ενοικίου) στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται η πληγείσα κατοικία τους ή σε όμορη Περιφερειακή Ενότητα, ώστε -λόγω της μεγάλης έκτασης της φυσικής καταστροφής- να διαμορφώνονται οι συνθήκες αξιοποίησης του σχήματος της προσωρινής στέγασης και οι πολίτες που έχουν πληγεί να διευκολύνονται προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Η επιδότηση προσωρινής στέγασης δύναται να χορηγείται και σε συνταξιούχους που διέμεναν μόνιμα στην πληγείσα κατοικία, η οποία αποτελούσε την κύρια κατοικία τους, και οι οποίοι για την προσωρινή διαμονή τους θα φιλοξενηθούν (επίδομα συγκατοίκησης) στην κύρια κατοικία τρίτου συγγενούς έως και β΄ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον/την δικαιούχο ή θα ενοικιάσουν (επίδομα ενοικίου) κατοικία, σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Έτσι, η πρόβλεψη αυτή επιτρέπει μόνο στους συνταξιούχους πολίτες να συγκατοικήσουν ή να μείνουν κοντά στις οικογένειές τους ή στους οικείους τους που μένουν σε άλλες περιοχές, χωρίς -επί της ουσίας- να αλλοιώνεται η επιδίωξη του σχήματος που είναι οι πολίτες να μην απομακρύνονται από τις εστίες τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης