"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

28.7 C
Trikala

Πνέει τα λοίσθια τό πολιτικό μας σύστημα ; – του Χρήστου Λάππα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Περπατώντας αργά στήν προκυμαία,

           «υπάρχω;» λές,κ´ύστερα «δέν υπάρχεις!»
               ………….
                  αν……         ,ένας επέθαινε από αηδία…….
                 Σιωπηλοί,θλιμμένοι.μέ σεμνούς τρόπους,
                 θά διασκεδάζαμε όλοι στήν κηδεία.
                     Κ.Γ.Καρυωτάκης, «Πρέβεζα».
Πολύ αυθόρμητα ,ακούγοντας τά αποτελέσματα τών Ευρωεκλογών,γλίστρησε στό συνειδητό μου τό ποίημα τού Καρυωτάκη καί ιδιαίτερα οι μνημονευόμενοι στίχοι!.
Η πρωτόγνωρη ,όσο καί θηριώδης,αποχή αλλά γιά πολλούς αναμενόμενη,έβαλε -επί τόν Τύπον τών ήλων- τό υπαρξιακό ,γιά τό πολιτικό σύστημα,ερώτημα:υπάρχω ή δέν υπάρχω?
Μήπως τά πράγματα είναι χειρότερα καί δεν βρισκόμαστε μπροστά σέ μιά χαλάρωση τής δημόσιας συμπεριφοράς μας,ως πρός την αναγκαιότητα καί τήν ίδια τη Φύση τής Συμμετοχικής -Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας ,αλλά ζούμε τό θανατηφόρο όνειρο και τήν ολοσχερή παραίτηση ,από τίς υποχρεώσεις μας ώς Πολιτών?
Πνέει τα λοίσθια τό πολιτικό μας σύστημα?
Γιατί οι πολιτικοί θεσμοί απολιθώνονται καί αποσυντίθενται,όταν η συγκατάθεση τού Λαού ,παύει νά τούς υποστηρίζει και νά τούς προστατεύει.Αντλούν τή δύναμή τους,τήν ισχύ Τους, από την υποστήριξη του Λαού(εκ τού Λαού κι όχι εκ τού πατρός-ηγεμόνος εκπορευόμενα!!!.)κι αυτή η ισχύς υλοποιείται,μόνον εκεί,πού τά λόγια και τά έργα δεν έχουν πάρει διαζύγιο.
Τό ερώτημα πάντως παραμένει!.πώς φτάσαμε ως εδώ ?πως οδηγηθήκαμε,στην απαξίωση της Πολιτικής,στή μετάλλαξη τού ενεργού Πολίτη ,σέ πολίτη—θεατή ?
Ισχυρίζονται πολλοί,καί μάλλον έχουν δίκιο ,ότι κυρίαρχη αιτία,είναι ο σύγχρονος Πολιτισμός της Επικοινωνίας.
Αξιοποιώντας την μαζικότητα της επικοινωνίας(ΜΜΕ,Διαδίκτυο,τίκ-τόκ κ.λ.π.)καί έχοντας τον έλεγχό τους οι οικονομικές ελίτ,χτίζουν την δική τους μυθοπλασία,δημιουργούν την σύγχυση ανάμεσα στό πραγματικό καί τό φανταστικό.
Μέ τήν παντοκρατορία της εικόνας,αλλοιώνουν τήν εσωτερικότητα τού Ανθρώπου καί τόν κώδικα Αξιών του και ως σύγχρονοι εικονολάτρες παραγνωρίζουμε τη σχέση τού αληθινού μέ το ψεύτικο,μέ την εσωτερίκευση μιάς αλυσίδας πεποιθήσεων,που οδηγεί στήν εξασθένιση τής εμπιστοσύνης στήν πολιτική  καί τούΠολιτικού πάθους.
Έτσι στήν εποχή της παγκοσμιοποίησης καί της απώλειας τού πολιτικού ελέγχου της Οικονομίας,πού οδηγεί σε επιταχυνόμενες ανισότητες καί αμύθητη συσσώρευση πλούτου στή κορυφή,αυτό ερμηνεύτηκε από την ελεγχόμενη καί κυρίαρχη ενημέρωση,ως ευθύνη των πολιτικών κι όχι ως ευθύνη των μηχανισμών της αγοράς να στηρίξουν τό κοινό καλό και την ευημερία των Πολιτών.
Εξ ού καί το γνωστό troll:δέν υπάρχουν σήμερα ηγέτες !!!.
Από την ίδια λογική εκπορεύεται καί ο γνωστός μύθος,της προτεραιότητας τών προσώπων έναντι της προτεραιότητας της πολιτικής.
Έτσι βλέπουμε ,μετά το ταπεινωτικό αποτέλεσμα τών Ευρωεκλογών,τόν Πρωθυπουργό νά επιδίδεται σέ κάποιες αλλαγές προσώπων -Ιφιγένειες πάντα θά υπάρχουν,άν και μέ τον Μητσοτάκη ανακυκλώνονται συχνά – αλλά όχι και αλλαγές πολιτικών.Αυτός ο μίνι ανασχηματισμός,είναι ένα τίποτα ,πού είναι πιο πραγματικό από τό τίποτα(Μπέκετ)!!.
Από κοντά και ένιοι-αλαφροίσκιωτοι * Πασόκοι,πού έθεσαν θέμα ηγεσίας,ως συνέχεια της Μητσοτακικής προπαγάνδας καί της συστημικής ενημέρωσης,τού γνωστού troll :δέν τραβάει ο Ανδρουλάκης!!.
Αυτομαστίγωμα,πολιτικός μαζοχισμός ή αγοραίος και ρηχός νεοφιλελευθερισμός ?
Η προσχώρηση στην θεολογία των προσώπων  και των προσωπικών στρατηγικών ,ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ-μέ τις ανεκδιήγητες προσωπικές συμπεριφορές,από τον έκνομο Άκη ως τον φιλόδοξο(επιεικώς)Γιώργο-οδηγεί σέ παραλυτική εσωστρέφεια καί δέν απαντά στο βασικό πολιτικό πρόβλημα:την κατάρευση του πολιτικού συστήματος.
Καί η κατάρευση,δέν αφορά μόνο τούς πολιτικούς,αλλά καί τούς πολίτες.δέν αφορά μόνο την Δημοκρατία,αφορά τήν ίδια τη Χώρα.
Αφορά κι αυτούς πού έστησαν μιά παραεξουσία ,εκτός Δημοκρατικού ελέγχου.
Εργαλειοποιώντας τον πολιτισμό της επικοινωνίας,φόρτωσαν τήν οιονεί χρεωκοπία της Χώρας,μ´ένα ηθικολογικό λυντσάρισμα (ταυτίζοντας κάποια ελεεινά πρόσωπα μέ τό όλον)στόν έναν από τούς δύο πόλους του πολιτικού συστήματος ,το ΠΑΣΟΚ.
Με τή αιδήμονα σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως,βεβαίως κι αφήνοντας την ΝΔ καί τον Καραμανλή(τόν Κόστα) στό απυρόβλητο.προφανώς δέν φανταζόταν τη συνέχεια,τό αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο,ότι θά έρθει η σειρά τους.όπως δεν φαντάστηκαν τόν Κασσελάκη,μετά τόν Τσίπρα!!.τί νά πεις,τί νά μιλήσεις?.
Η στρατηγική της ιδιοκρατικής ελίτ(οικονομική ολιγαρχία και ΜΜΕ) νά προωθήσει την πολιτική του 1 1/2 κόμματος.ο κυρίαρχος καί αυτοδύναμος Μητσοτάκης  καί τα λοιπά αθροίσματα!!!.
Και απαίτησαν καί τα πήραν όλα,μα όλα!!.
Ελλάτωση της φορολογίας στούς έχοντες,παραμονή τής μνημονιακής έμμεσης φορολογίας,το μεγάλο πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης καί Σταθερότητας,η ιδιωτικοποίηση της Υγείας ξεπερνάει τό 40%,η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας.Εβδομήντα δίς μοιράστηκαν στήν πρώτη τετραετία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη( κι ας φώναζε ο Ανδρουλάκης πού «δέν τραβάει»,ότι δεν έμεινε στην Κυβέρνηση καμμία δημοσιονομική μνήμη!!.).τώρα είναι απρόθυμη νά βρει τρία δις γιά την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.
Πίστεψαν ότι μέ την επίκληση τού φόβου,την σκέψη τού Μητσοτάκη στούς ευάλωτους και τα pass ως παρηγοριά,μαζί μέ την εργαλειοποίηση τών δημοσκοπήσεων θα διαιώνιζαν την στρατηγική του 11/2 κόμματος,την κυριαρχία Μητσοτάκη.
Τώρα ,ως τεθλιμμένοι συγγενείς ,ας μήν θρηνήσουν καί πολύ,ας σκεφθούνε τι πρέπει νά κάνουν!!.υπάρχει χρόνος,όσο η αντιπολίτευση θα βολοδέρνει στήν εσωστρέφεια και θά λικνίζεται στήν κοινωνία τού θεάματος!!.
Υπάρχει όμως κάτι καινούργιο,ο Λαός έχει αποδιώξει τήν εργαλειοποίηση του φόβου και των δημοσκοπήσεων.
Οι προφήτες καί οι δημοκόποι δεν πουλάνε πιά.κανείς δεν ξέρει τι θά ξημερώσει!.(οι αλαφροίσκιωτοι Πασόκοι ,ούτε κάν τό υποψιάζονται.).
*οι τρείς καμπαλιέρος του ΠΑΣΟΚ:ο ένας μετράει τό μπόι του το ηλιοβασίλεμα,ο άλλος ένα πουκάμισο αδειανό και ο σεμνός ,πρώην αυτοδιοικητικός.
        Τρίκαλα 16/6 /2024,Χρήστος Αντ. Λάππας,πρ.Δήμαρχος Τρικκαίων .

10 ΣΧΟΛΙΑ

  • Κai εσύ στο Δημοτικό, για τη σωστή κλίση του ρήματος δίνω-δίνομαι.
   Βέβαια, ο Κόστας και η ελλάτωση βγάζουν ολίγον το μάτι, άξιον απορίας για έναν ογκόλιθο.

 1. Ναι ή Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστημια; Προσδιόρισε τελικά το πασόκ και ο ανδρουλάκης την ταυτοτητα τους; Βρήκε ποια κοινωνικά στρώματα θέλει να εκπροσωπήσει; όταν βγαινει στον οικονομικό ταχυδρομο και λεει ότι μέχρι το 2030 το κοστος της ενεργειας θα αυξηθεί, χωρίς να λεει ότι αυτο το πράγμα θέλει να το εμποδίσει, ποια συμφέροντα αληθεια εκπροσωπεί; όντως δεν είναι θέμα προσώπων ως τέτοια αλλα οι πολιτικές που στην σύγχρονη πολιτική εκπροσωπούνται απο πρόσωπα. Χαρακτηριστικό παραδειγμα είναι η δεξιά στροφή που έκανε το πασοκ με τον σημίτη. Δεν κράζουν κάποιοι αντισημιτική τον σημίτη επειδή είναι άσχημος ή επειδή δεν τους αρεσει η φωνή του, αλλα για τις πολιτικές που ακολούθησε. Τις οποιες ακολουθεί σε ενα μεγάλο βαθμό σήμερα κι ο μητσοτάκης.

 2. Γιατί οι πολιτικοί θεσμοί απολιθώνονται καί αποσυντίθενται,όταν η συγκατάθεση τού Λαού , “…παύει νά τούς υποστηρίζει και νά τούς προστατεύει.Αντλούν τή δύναμή τους, τήν ισχύ Τους, από την υποστήριξη του Λαού (εκ τού Λαού κι όχι εκ τού πατρός-ηγεμόνος εκπορευόμενα!!!.) κι αυτή η ισχύς υλοποιείται,μόνον εκεί, πού τά λόγια και τά έργα δεν έχουν πάρει διαζύγιο.”

  Έχεις αναλογιστεί ποτέ, τα παραπάνω σοφά λόγια σου, για τον εαυτό σου?
  (ή σε έχει σκεπάσει η οικογένεια την οποία υπηρετείς ως ιπποκόμος.)

 3. Δεν κατάλαβα τι λεξικό να πάρω?Ελληνο-Ισπανικό?Ελληνικο-κινεζικό?
  Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αλλαγή του ανίκανου και εξαιρετικά ανεπαρκή Ανδρουλάκη από αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ,η δυναστεία Οικονόμου-Μερεντίτη και λοιπών “δημοκρατικών δυνάμεων” θα αποκαθηλωθεί με κρότο…

 4. Προφανώς, ο γραπτός λόγος δεν είναι το φόρτε του. Η απορία μου όμως είναι, δεν το καταλαβαίνει; Δεν το ξέρει; Γιατί δεν αναθέτει σε κάποιον άλλο την επιμέλεια των κειμένων του;
  Βεβαίως, η ακόμη μεγαλύτερη απορία μου είναι πώς παρέμεινε μια ζωή δέσμιος ανθρώπων που δεν φτάνουν ούτε μέχρι τα γόνατα του.

 5. Πνέουν τα λοίσθια όχι μόνο το πολιτικό σύστημα,αλλά και η Οικονομο-κρατία,οι νταβατζήδες που χειραγωγούν ψήφους και συνειδήσεις,η οικογενειοκρατία και οι”κληρονομιές”που μόνο αυτοί και κανένας άλλος δεν αξίζει και δεν δικαιούται να έχει το δικαίωμα “του εκλέγεσθαι”,οι πολιτικές κουμπαριές,οι οικονομικές συναλλαγές και οι ελιτίστικες συμπεριφορές..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης