Ποδήλατο και οδική ικανότητα στην παιδική – εφηβική ηλικία Reviewed by Momizat on . Σημείωμα από το νεοσύστατο ΚΡΟΝΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ cyclingclub    Με δεδομένο ότι η οδική συμπεριφορά κατακτάται στα πρώτα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας θα επιχειρήσο Σημείωμα από το νεοσύστατο ΚΡΟΝΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ cyclingclub    Με δεδομένο ότι η οδική συμπεριφορά κατακτάται στα πρώτα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας θα επιχειρήσο Rating: 0

Ποδήλατο και οδική ικανότητα στην παιδική – εφηβική ηλικία

Ποδήλατο και οδική ικανότητα στην παιδική – εφηβική ηλικία

Σημείωμα από το νεοσύστατο ΚΡΟΝΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ cyclingclub

   Με δεδομένο ότι η οδική συμπεριφορά κατακτάται στα πρώτα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας θα επιχειρήσουμε να συνδέσουμε το πρώτο αυτό μέσο οδήγησης (το ποδήλατο) με τη βάση που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας τόσο σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς τους όσο και σε επίπεδο αντίληψης του σώματος τους στο χώρο. Αδιαμφισβήτητα το ποδήλατο είναι το πρώτο μέσο εκμάθησης οδικής συμπεριφοράς και κατακτάται από όλους μας στα πρώιμα χρόνια της νηπιακής μας κιόλας ηλικίας. Καθώς το παιδί μεγαλώνει το ποδήλατο γίνεται το κατεξοχήν αγαπημένο μέσο μετακίνησης του στους δρόμους της πόλης. Μέσω του ποδηλάτου έρχεται σε άμεση επαφή με τους κινδύνους, που κρύβουν οι δρόμοι μιας σύγχρονης άναρχης πολεοδομικά πόλης. Οι μικροί λοιπόν ποδηλάτες , που θα αφιερώσουν χρόνο στις προπονήσεις τους με το ποδήλατο τους, μαθαίνουν καλύτερα το γεωγραφικό τους χώρο από πολύ μικρή ηλικία. Συγκεκριμένα ένας ποδηλάτης 10-12 χρονών διανύει 15-20 χιλιόμετρα στην καθημερινότητα του. Δεδομένου λοιπόν αυτού ο ποδηλάτης προσανατολίζεται με ιδιαίτερη ευκολία στον χώρο, που τον περιβάλλει, με αποτέλεσμα την ουσιαστική αυτονομία και ανεξαρτητοποίηση του. Με τη συνεχή προπόνηση τους στους δρόμους όχι μόνο της πόλης αλλά και του νομού τους γενικότερα οι νεαροί αθλητές της ποδηλασίας έρχονται σε επαφή με τη συμπεριφορά πρωτίστως του σώματος τους πάνω στο ποδήλατο, βελτιώνοντας παράλληλα την οδηγική τους ικανότητα  και μέσω αυτού μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να αποκρυπτογραφούν τις προθέσεις των άλλων οδηγών, γεγονός που τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται ιδιαιτέρως σωτήριο. Απαραίτητη πάντα προϋπόθεση η χρήση του κράνους από την πρώτη κιόλας στιγμή, που το παιδί θα καβαλήσει το πρώτο του ποδήλατο, θα του γίνει ένα αγαπημένο βίωμα, που δεν θα προσπαθεί να το αποφύγει ούτε θα στολίζει ανόητα το αντιβραχίονα του.(Χαρακτηριστική εικόνα των δικυκλιστών). Συμπεραίνουμε λοιπόν από όλα τα παραπάνω ότι η συστηματική χρήση του ποδηλάτου σε επίπεδο αγωνιστικής ποδηλασίας μπορεί κάλλιστα να βοηθήσει το νεαρό αθλητή να δομήσει μια άρτια οδική συμπεριφορά βασισμένη στην ευγένεια και στο σεβασμό. Αυτή η οδηγική ικανότητα, μια καθαρά αυτοματοποιημένη κίνηση του εγκεφάλου, θα συνοδεύει το παιδί για όλη του τη ζωή και θα το προστατεύσει από πολλούς κινδύνους. Εμείς οι άνθρωποι του Κρόνου καταπιανόμαστε με όλα αυτά γιατί θεωρούμε ότι τα δύσκολα στηρίζονται στα εύκολα και τα σύνθετα στηρίζονται στα απλά.

 Έφη Παλάτου (φυσιοθεραπεύτρια – βελονίστρια) ειδικός συνεργάτης της ομάδας του ΚΡΟΝΟΥ.

Το έναυσμα λοιπόν δόθηκε και η πρώτη ακαδημία ποδηλασίας στην πόλη μας από το νεοσύστατο ποδηλατικό τμήμα του ΚΡΟΝΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ  είναι γεγονός! Είμαστε έτοιμοι να καθοδηγήσουμε ιδιαιτέρως τους μικρούς μας φίλους σ’ αυτό  το μοναδικό άθλημα, που μπορεί να σου προσφέρει πολλά αλλά κυρίως μπορεί να σε κάνει κυρίαρχο του εαυτού σου!  

 podilato1

Επικοινωνία για εγγραφές και συμμετοχή στην ακαδημία ποδηλασίας:

Τηλέφωνα: Ζιντζόβας Ηλίας (6986010785) – Ταμανάκιας Μιχάλης (6989154306). Υπεύθυνοι προπονητικού και αγωνιστικού σχεδιασμού Κρόνος Τρικάλων CyclingClub.

Facebook: Κρόνος Τρικάλων CyclingClub  www.facebook.com/pages/Kρόνος-Τρικάλων-CyclingClub/575248745886182

Email: kronostrikalonpodilasia@yahoo.gr

 

 podilato2

Αφήστε το σχόλιο σας