Ποινικές διώξεις σε βάρος του πετρελαϊκού κολοσσού Shell για την απόκτηση νιγηριανού οικοπέδου Reviewed by Momizat on . Ολλανδοί εισαγγελείς ετοιμάζουν ποινικές διώξεις σε βάρος της Royal Dutch Shell για την απόκτηση του νιγηριανού πετρελαιοφόρου οικοπέδου OPL 245 έναντι 1,3 δισε Ολλανδοί εισαγγελείς ετοιμάζουν ποινικές διώξεις σε βάρος της Royal Dutch Shell για την απόκτηση του νιγηριανού πετρελαιοφόρου οικοπέδου OPL 245 έναντι 1,3 δισε Rating: 0

Ποινικές διώξεις σε βάρος του πετρελαϊκού κολοσσού Shell για την απόκτηση νιγηριανού οικοπέδου

Ποινικές διώξεις σε βάρος του πετρελαϊκού κολοσσού Shell για την απόκτηση νιγηριανού οικοπέδου

Ολλανδοί εισαγγελείς ετοιμάζουν ποινικές διώξεις σε βάρος της Royal Dutch Shell για την απόκτηση του νιγηριανού πετρελαιοφόρου οικοπέδου OPL 245 έναντι 1,3 δισεκ. δολαρίων το 2011.

Η Shell ανέφερε σε δήλωση που ανήρτησε στον ιστότοπό της πως ενημερώθηκε από το Γραφείο του Ολλανδού Δημόσιου Εισαγγελέα (DPP) ότι έχει σχεδόν ολοκληρώσει την έρευνά του και ετοιμάζεται να ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος της Shell που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη διευθέτηση διαφορών για το OPL 245 το 2011.

Η ολλανδική απόφαση αυξάνει την πίεση στον αγλλο-ολλανδικό πετρελαϊκό γίγαντα Shell, που αντιμετωπίζει ήδη κατηγορίες δωροδοκίας σε μια δίκη στο Μιλάνο για την ίδια συμφωνία μαζί με την ιταλική Eni.shel.

Εισαγγελείς στην Ιταλία υποστηρίζουν πως οι δύο πετρελαϊκές εταιρίες γνώριζαν ότι γύρω στα 1,1 δισεκ. δολάρια που καταβλήθηκαν για την απόκτηση του OPL 245 θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή πολιτικών, επιχειρηματιών και μεσαζόντων.

Και οι δύο πετρελαϊκές εταιρίες έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Εκπρόσωπος των ολλανδών εισαγγελέων είπε: «Βάσει της προκαταρκτικής ποινικής διερεύνησης, οι εισαγγελείς κατέληξαν πως υπάρχουν αδικήματα που χρήζουν δίωξης».

Βάσει της συμφωνίας η Eni και η Shell απέκτησαν από κοινού το οικόπεδο OPL 245 από μια εταιρία που ανήκε στον πρώην υπουργό Πετρελαίου της Νιγηρίας Νταν Έτετε, ο οποίος καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος σε μια ξεχωριστή υπόθεση στη Γαλλία το 2007.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eni Κλαούντιο Ντεσκάλτσι και τέσσερις πρώην διευθυντές της Shell, περιλαμβανομένου του Μάλκολμ Μπράιντεντ, αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες για διεθνή διαφθορά στη δίκη του Μιλάνου. Όλοι έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες σε βάρος τους.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή