Ποιοι τρικαλινοί θα πάρουν επίδομα ορεινών περιοχών Reviewed by Momizat on . Να και μια καλή είδηση ως προς το διοικητικό της σκέλος (διότι το οικονομικό, παραμένει φτωχό). Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την πληρωμή της εισοδηματ Να και μια καλή είδηση ως προς το διοικητικό της σκέλος (διότι το οικονομικό, παραμένει φτωχό). Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την πληρωμή της εισοδηματ Rating: 0

Ποιοι τρικαλινοί θα πάρουν επίδομα ορεινών περιοχών

Ποιοι τρικαλινοί θα πάρουν επίδομα ορεινών περιοχών

Να και μια καλή είδηση ως προς το διοικητικό της σκέλος (διότι το οικονομικό, παραμένει φτωχό). Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την πληρωμή της εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, περνά από τις Εφορίες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Δηλαδή, μια διαδικασία που προσέθετε φόρτο εργασίας στις ήδη επιβαρυμένες Εφορίες, απλουστεύεται. Μάλιστα, η σχετική αίτηση θα υποβάλλεται μέσω ΚΕΠ.  Η αλλαγή έγινε μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Αναπλ. Οικονομικών. Μαζί με την αλλαγή αυτή, επανακαθορίζονται και τα δικαιολογητικά για το επίδομα. Οι συγκεκριμένες περιοχές καθορίζονται από την Οδηγία 85/148/ΕΟΚ. Για τον νομό Τρικάλων, πρόκειται για τα χωριά (αλφαβητικώς):

1. Πρώην επαρχία Καλαμπάκας

Καλαμπάκα (οικισμοί Αγίας Παρασκευής και Βυτουμά)

Αγιόφυλλο

Αγναντιά

Αηδόνα

Αμάραντος

Αμπελοχώρι

Ανθούσα

Ασπροκκλησιά

Αύρα

Αχλαδέα

Βλαχάβα

Γάβρος

Γερακάρι

Γλυκομηλιά

Διάβα

Κακοπλεύρι

Καλλιθέα

Καλλιρρόη

Καλογριανή

Καλομοίρα

Καστανιά

Καστράκι

Κατάφυτο

Κλεινός

Κονισκός

Κορυδαλλός

Κρανιά

Κρύα Βρύση

Λογγάς

Μαλακάσι

Ματονέρι

Μαυρέλι

Μ. Κερασιά

Οξύνεια

Ορθοβούνι

Παλαιοχώρι

Παναγία

Πεύκη

Πολυθέα

Σκεπάρι

Σπαθάδες

Στεφάνι

Τρυγώνα

Φλαμπουρέσι

Φωτεινό

Χαλίκι

Χρυσομηλιά

 

2. Πρώην επαρχία Τρικάλων

Πύλη

Αγία Παρασκευή

Αγιος Νικόλαος

Αγιος Προκόπιος

Αγρελιά

Αθαμανία

Αρματολικό

Αχλαδοχώρι

Βαθύρευμα

Βαλκάνο

Βροντερό

Γαρδίκι

Γενέσι

Γοργογύρι

Δέση

Διάσελλο

Δροσοχώρι

Ελάτη

Ελληνόκαστρο

Καλόγηροι

Κορυφή

Κοτρώνι

Κουμαριά

Λιβαδοχώρι

Λιόπρασο

Καλονέρι

Μεσοχώρα

Μοσχόφυτο

Μυρόφυλλο

Ν. Πεύκη

Νεράιδα

Νεραϊδοχώρι

Ξυλοπάροικο

Παλαιοκαρυά

Παράμερο

Παχτούρι

Περτούλι

Πετροχώρι

Πιαλεία

Πολυνέρι

Πρόδρομος

Πύρρα

Ροπωτό

Στουρναρέικα

Φιλύρα

Συγκεκριμένα το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται:

Α) σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των  τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) ετησίως και

Β) σε τριακόσια (300) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) και του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων ευρώ (4.700,00 €).

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων από κάθε πηγή. Η παραπάνω κατά περίπτωση εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται αυτή.

Δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να καταθέσουν οι δικαιούχοι είναι τα εξής:

– Αίτηση του δικαιούχου στην οποία θα φαίνονται ευδιάκριτα τα στοιχεία του: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, ΑΦΜ, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ.

– Βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή της Οδηγίας 85/148/ΕΟΚ.

– Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση (φετινό εκκαθαριστικό 2013 για εισοδήματα του προηγούμενου έτους) ή της δήλωσης αυτής (έντυπο Ε1) αν κατά το χρόνο υποβολής  της αίτησης δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.

– Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 του δικαιούχου, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια μέσα στο ίδιο έτος.

Όσον αφορά την έννοια της οικογένειας-νοικοκυριού διευκρινίζεται:

– Οι οικογένειες με έναν σύζυγο (λόγω θανάτου του άλλου) και με ενήλικα τέκνα που μένουν στην ίδια στέγη, είτε χωρίς τέκνα, δικαιούνται την εισοδηματική ενίσχυση εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις.

– Οι άγαμοι ενήλικοι άνδρες ή οι γυναίκες που μένουν μόνοι τους σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές σε δικά τους, όμως, νοικοκυριά είναι δικαιούχοι της εν λόγω εισοδηματικής ενίσχυσης, εφόσον πληρούν και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.

– Τα ενήλικα τέκνα που μένουν με τους γονείς τους στην ίδια στέγη, και ως εκ τούτου δεν έχουν δικό τους νοικοκυριό, δεν δικαιούνται την ανωτέρω εισοδηματική ενίσχυση. Στην περίπτωση αυτή δικαιούχος είναι μόνο ο αρχηγός του νοικοκυριού.

Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου εκάστου ημερολογιακού έτους, με την υποβολή των ανωτέρω δικαιολογητικών.

 

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή