Ποιος βγάζει από τον χάρτη τα Μετέωρα; Reviewed by Momizat on . Η ματαίωση του φεστιβάλ αναρρίχησης και η ακτιβιστική ενέργεια του "Ποταμιού"   Ας ξεκινήσουμε με απλή αριθμητική: Εξακόσια άτομα που υπολογίζεται ότι θα έ Η ματαίωση του φεστιβάλ αναρρίχησης και η ακτιβιστική ενέργεια του "Ποταμιού"   Ας ξεκινήσουμε με απλή αριθμητική: Εξακόσια άτομα που υπολογίζεται ότι θα έ Rating: 0

Ποιος βγάζει από τον χάρτη τα Μετέωρα;

Ποιος βγάζει από τον χάρτη τα Μετέωρα;

Η ματαίωση του φεστιβάλ αναρρίχησης και η ακτιβιστική ενέργεια του “Ποταμιού”

 

Ας ξεκινήσουμε με απλή αριθμητική: Εξακόσια άτομα που υπολογίζεται ότι θα έρχονταν στην Καλαμπάκα το εξαήμερο 29 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου για το Petzl RocTrip 2014, επί 50 ευρώ ο καθένας ελάχιστο κόστος για διαμονή και διατροφή, ίσον 30.000 ευρώ. Επί 6 ημέρες, 180.000 ευρώ.
Δείτε το και σε αριθμούς
600 Χ 50 = 30.000

30.000 Χ 6 = 180.000

Τόσα χρήματα θα «έπεφταν» στις επιχειρήσεις της Καλαμπάκας το διάστημα που επρόκειτο να διοργανωθεί το εν λόγω αναρριχητικό φεστιβάλ πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

Αυτά τα χρήματα, δεν θα έρθουν. Γιατί το ΚΑΣ γνωμοδότησε και ο υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε, το φεστιβάλ αυτό να μη διεξαχθεί.
Γιατί άραγε; Διότι ΘΑ συζητηθεί το ζήτημα των δραστηριοτήτων και διότι ο φάκελος δεν ήταν πλήρης.
Φανταζόμαστε ότι ο φάκελος της RedBullπέρυσι, όταν δόθηκε άδεια φωτογράφισης, ήταν πλήρης, άρα αυτό (η πληρότητα) ήταν το μόνο πρόβλημα.
potamiΗ τοπική κοινωνία της Καλαμπάκας, που τις τελευταίες ημέρες δέχεται έναν απίστευτο ορυμαγδό μονομερούς υπεράσπισης της πνευματικότητας και μόνο των Μετεώρων, είδε σήμερα το πρωί, δύο υποψήφιους ευρωβουλευτές να αναρριχώνται στα Μετέωρα. Συμβολικά και για λίγο, ο Γιώργος Ψημμένος και η τρικαλινή Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα, υποψήφιοι ευρωβουλευτές του «Ποταμιού»», με την ακίνδυνα ακτιβιστική αυτή ενέργεια, επιθύμησαν να δείξουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για την περιοχή των βράχων.
Σε συνέντευξη Τύπου, δε, ο πρώτος υπενθύμισε ότι «Τα βράχια ανήκουν σε όλους» και αναφέρθηκε εκτενώς στα οφέλη στην τοπική κοινωνία. Επισήμανε όσα γράφαμε και χθες, Ότι, δηλαδή «η ματαίωση του αναρριχητικού φεστιβάλ, δεν ματαιώνει απλώς ένα φεστιβάλ, αλλά ουσιαστικά αφαιρεί από τον τόπο τις δυνατότητες που έχει να γίνει ευρέως γνωστός και ελκυστικός σε ένα πολύ μεγάλο κοινό». Από την πλευρά της η κ. Γιαβρούτα μίλησε για την ανάγκη έναρξης διαλόγου ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, αναφέροντας: Δεν έχουμε έρθει εδώ με αρνητική διάθεση, αλλά με θετική. Αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή είναι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και όλοι μαζί να συζητήσουμε και να γεφυρώσουμε τις όποιες διαφορές μας, όχι «να γκρεμίσουμε τα Μετέωρα», ούτε «να ρίξουμε τα Μετέωρα και να περάσει οτιδήποτε άλλο από πάνω».

potami1Γίνεται, λοιπόν, σαφές, ότι η συγκεκριμένη ενέργεια, που δεν ακουμπά, φυσικά, τα βαθιά πολιτικά ζητήματα, είναι μια πρώτη προσπάθεια να πάρει διαστάσεις το θέμα. Ηδη, υπήρξαν δημοσιεύματα σε αθηναϊκές εφημερίδες. Και η επίθεση που δέχονται, όσοι προσπαθούν να βάλουν την κοινή λογική πάνω από ακρότητες και ακροβασίες στα επιχειρήματα άνευ λογικής, δείχνει ότι είναι γνωστό πως η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να αντιδράσει. Απλώς, τίθεται η θρησκευτική πλευρά των Μετεώρων, απέναντι στην αθλητική, χωρίς όμως ΚΑΝΕΙΣ να θέτει αυτό το δίλημμα. Το πραγματικό δίλημμα είναι Μετέωρα για όλους ή Μετέωρα αποξενωμένα;

Αυτό, δεν το απαντούν προς το παρόν οι ηγεσίες όσων διεκδίκησαν την ψήφο των πολιτών. Η νυν και η επόμενη δημοτικές αρχές είανι σαν να μην υπάρχουν. Τα πολιτικά κόμματα (όχι όλα) απουσιάζουν. Η Περιφέρεια επίσης. Οι δε βουλευτές (όχι όλοι), ομοίως.

Ποια είναι η άποψή τους; Και, αν την εκφράσουν κάποια στιγμή (που δεν το αναμένουμε), ας απαντήσουν και στο απλό ερώτημα: ποιος αφαιρεί από την αγορά της Καλαμπάκας, 180.000 «ζεστά» ευρώ; Οι αναρριχητές ή το κράτος;

Θανάσης Μιχαλάκης

ΣΗΜ. Η φωτό είναι ο χάρτης των στάσεων του φεστιβάλ, όπως θα έδειχνε, μετά την απώλεια των Μετεώρων

potami2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

potami3 potami4

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή