"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.7 C
Trikala

Ποιος είναι ο Mr Zara, που «έκλεψε» την πρωτιά στον πλούτο από τον Bill Gates

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την πρωτιά στον πλούτο «βούτηξε» από τα… χέρια του Bill Gates, ο ιδρυτής των καταστημάτων Zara, Amancio Ortega. Σύμφωνα με το Forbes, ο mr Zara είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη.

Η μετοχή της Inditex, μητρικής των Zara, Massimo Dutti και Pull&Bear σημείωσε άνοδο 2,5%, αυξάνοντας την προσωπική περιουσία του Ortega κατά 1,7 δισ. δολάρια. Με την αύξηση, το συνολικό ύψος της περιουσίας του διαμορφώθηκε στα 79,5 δισ. δολάρια, αφήνοντας πίσω τον Gates, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει 78,5 δισ. δολάρια.

AdTech Ad

Υιός ενός εργάτη των σιδηροδρόμων από τη Λα Κορούνια της Ισπανίας, ο Ortega είναι σχεδόν τόσο μοναχικός, όσο και πλούσιος. Έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ως υπάλληλος καταστήματος στη γενέτειρά του πριν ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Μάλιστα, οι… Αμερικανοί χρονικογράφοι λένε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, εργαζόμενος ως μεταφορέας ρούχων στην επιχείρηση μιας σχεδιάστριας, η οποία δεχόταν παραγγελίες για τουαλέτες σε πανάκριβα υφάσματα από την υψηλή κοινωνία των ΗΠΑ, συνέλαβε την ιδέα της δικής του επιχείρησης. Οι τουαλέτες της διάσημης μοδίστρας χρεώνονταν στην υψηλή κοινωνία μια περιουσία κι εκείνος μεταφέροντάς τες στις πελάτισσες, σκέφτηκε το απλό. Να «ξεπατικώσει» κάποια από τα μοντελάκια και με τη βοήθεια της συζύγου του, Rosalia Mera, που… έκοβε το μάτι της κι έπιαναν τα χέρια της από ραπτική, να τα «μεταφέρει» σε πάμφθηνα υφάσματα για χαμηλά βαλάντια… Το ζεύγος ξεκίνησε με κεφάλαιο 100 δολαρίων, αλλά το πείραμα πέτυχε! 

Το 1975, το ζευγάρι (που τελικά χώρισε) αποφάσισε να ανοίξει ένα κατάστημα με την επωνυμία Zara. Οκτώ χρόνια αργότερα ο Ortega επεκτάθηκε σε 8 περιοχές της Ισπανίας. Το 1984 άνοιξε ένα κέντρο διανομής έκτασης περίπου 1000 τ.μ.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες λιανικών πωλήσεων, η Inditex δεν στηρίζεται ιδιαίτερα στη διαφήμιση. Αντ’ αυτού, ο Ortega έχει αφιερώσει τους περισσότερους πόρους στη μετατροπή της εταιρείας του στην πιο αποτελεσματική μηχανή λιανικής στον κόσμο. Όταν εταιρείες, όπως η Gap και η H&M χρειάζονταν πέντε μήνες για να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν, να διανείμουν και να πουλήσουν νέα προϊόντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Zara το έκανε σε τρεις εβδομάδες. Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες του Ortega μπορούσαν να ανταποκριθούν στα καπρίτσια των καταναλωτών πολύ πιο εύκολα από τις ανταγωνίστριές τους.

Την περίοδο 2001-2002, όταν οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι αγωνίζονταν να προστατέψουν τις περιουσίες τους εν μέσω της κρίσης των dot-com, ο Ortega κέρδισε επιπλέον 2,5 δισ. δολάρια και έφτασε να είναι ο 25ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Επανέλαβε το κόλπο επτά χρόνια αργότερα, όταν ο πλανήτης βυθίστηκε στην κρίση. Από το 2009 έως το 2013, και ενώ η ισπανική οικονομία παρέπαιε, ο Ortega είδε την προσωπική του περιουσία να αυξάνεται κατά 39 δισ. δολάρια. 

Ο Ortega είχε κατακτήσει για πρώτη φορά τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου τον Οκτώβριο του 2015, όταν η μετοχή της Inditex αναρριχήθηκε σε ιστορικό υψηλό, ωθώντας την περιουσία του στα 80 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η μετοχή είχε οπισθοχωρήσει γρήγορα, επιστρέφοντας το θρόνο και πάλι στον Bill Gates.

www.economy

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης