Τρίκκη ή Τρίκαλα, ετών 3300 π. Χ. καταγεγραμμένη συμβατική ιστορία. Πατρίδα του ημίθεου Ασκληπιού του πρώτου γιατρού της ανθρωπότητας.
Μια από τις 10 αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης για να μην πούμε και του κόσμου στην πλαίσια της μη συμβατικής ιστορίας. Βέβαια εμένα μου ακούγεται καλύτερα το Τρίκκη έχει μια αίγλη αιώνια, διαφορετική.
Ενώ το Τρίκαλα παραπέμπει πιότερο σε επαρχιωτισμό. Κι αν βλέπουμε τα σημερινά Τρίκαλα. Η αρχαία Τρίκκη που είναι; Το Ασκληπιείο(Θεραπευτήριο) που βρίσκεται;
Τα σύγχρονα Τρίκαλα χτίστηκαν πάνω στα στην αρχαία Τρίκκη. 120 χρόνια έχουν περάσει απ’ τις πρώτες ανασκαφικές εργασίες του αρχαιότερου Ασκληπιείου της αρχαίας Τρίκκης, από πρωτοπόρους και σημαντικούς Ἐλληνες αρχαιολόγους από κει και πέρα ελάχιστα έως τίποτα έχουν γίνει κι αν έγιναν ξανασκεπάζονταν.
Τα αποτέλεσμα εκείνων σημαντικά αλλά ανεπαρκή. Κατά καιρούς σε ανεγειρόμενες οικοδομές βρισκόταν διάσπαρτα προϊστορικά και αλλά αρχαία υψίστης σημασίας για την πόλη και που κατέληξαν όλα αυτά σε αποθήκες με κλιματισμό πάλι καλά.
Τα περισσότερα αρχαία ιερά ήσαν χτισμένα πέριξ και γύρω από το ποτάμι της νύμφης Λήθης, εξ ου Ληθαίος, από την Ακρόπολη (Βυζαντινό Φρούριο) μέχρι την συνοικία του Βαρουσίου, βρίσκανε κατά καιρούς από τα αρχαία τοίχοι της πόλης που η αδιαφορία των αρμοδίων τα κατέστρεφε, μέχρι ψηφιδωτά και άλλα σημαντικά.
Ουσιαστικά καμία δημοτική αρχή εδώ και 120 χρόνια δεν έχει κάνει το παραμικρό σημαντικό πέρα από το να δίνει αφειδώς άδειες να χτίζουν πάνω στα αρχαία.
Τρίκαλα δεν είναι μόνο το Φρούριο(Κάστρο), το Μουσείο Τσιτσάνη, ο Μύλος Ματσόπουλος(νυν Βιομηχανικό Μουσείο), το ποτάμι. Τρίκαλα είναι το κυρίως το Ασκληπιείο και αυτό περιμένει αιώνες τώρα στα έγκατα της πόλης να αναδειχθεί. Λείπουν πολλά απ’ τα σημερινά Τρίκαλα όπως ένα Μουσείο Αρχαιολογικό είναι ανεπίτρεπτο για μια πόλη με τόσο πανάρχαια ιστορία να μην έχει δικό της αρχαιολογικό μουσείο να στεγάσει την ιστορία της, την κληρονομιά μας.
10χρόνια και παραπάνω η πόλη περιμένει την έγκριση για την χωροταξία ενός πρώην στρατιωτικού κτηρίου για αυτό τον σκοπό. Στο σήμερα λοιπόν, έχουμε δημοτικές εκλογές στα προγράμματα των υποψηφίων μπορείς να διαβάσεις πολλά υποσχόμενα, μα κανένας δεν αναφέρει πέρα από αοριστίες, την ανάδειξη του Ασκληπιείου, ποίος τολμά άλλωστε να συγκρουστεί με συμφέροντα και να γκρεμίσει πολυκατοικίες.
Αλλά ξέχασα πουλήθηκε στον υπερταμείο όποτε ας πάει και το παλιάμπελο. Τώρα οι αντιπολιτευόμενοι και υποψήφιοι μου φαίνονται πολύ ευτραφείς και δυσκίνητοι να τρέξουν για την πόλη.
Άλλωστε κάποιοι εξ αυτών πρώην δήμαρχοι έλεγαν όσους συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία «αλαφροισκιωτους».
Οι λοιποί άλλοι καλές οι αγαθές προθέσεις αλλά είναι λίγοι. Αυτά καλή ψήφο.
Και καλή τύχη!
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ιστορικές πηγές: “Το επιφανέστερο Ιερό Ασκληπείο της αρχαίας Τρίκκης”. Εκδόσεις Αγαπώ την πόλιν. Βασίλης Πάνος
Συμφωνώ με τις παραπάνω σκέψεις, απλώς προς ενίσχυση των λόγων του κειμένου να καταθέσω την εμπειρία μου που είχα από την Καλαμάτα (που επισκέφτηκα πρόσφατα), μια πόλη σαν τα Τρίκαλα, η οποία είχε 6-7 μουσεία! Για να μην εκθέσω για το αεροδρόμιο κι τ’άλλα προωθητικά έργα που υπάρχουν εκεί για το τουρισμό! Τέλος, ας κινηθούμε για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του σιδηροδρομικού μας δικτύου γιατί θα είναι έργο νέας γενιάς και ίσως αυτό (σε συνδυασμό με τον Ε65) μας βγάλει από τη στασιμότητα!