Ποιος υποψήφιος Δήμαρχος θα μιλήσει στα σοβαρά για τον πολιτισμό; Reviewed by Momizat on . Τρίτωσε το.. καλό για τον διαγωνισμό του ΣΚΑΪ από μαθητές του νομού Τρικάλων. Μετά τα τραγούδια που δημιούργησαν οι μαθητές της Μουσικής Σχολής του Δήμου Καλαμπ Τρίτωσε το.. καλό για τον διαγωνισμό του ΣΚΑΪ από μαθητές του νομού Τρικάλων. Μετά τα τραγούδια που δημιούργησαν οι μαθητές της Μουσικής Σχολής του Δήμου Καλαμπ Rating: 0

Ποιος υποψήφιος Δήμαρχος θα μιλήσει στα σοβαρά για τον πολιτισμό;

Ποιος υποψήφιος Δήμαρχος θα μιλήσει στα σοβαρά για τον πολιτισμό;

Τρίτωσε το.. καλό για τον διαγωνισμό του ΣΚΑΪ από μαθητές του νομού Τρικάλων. Μετά τα τραγούδια που δημιούργησαν οι μαθητές της Μουσικής Σχολής του Δήμου Καλαμπάκας και μιας παρέας παιδιών από τα Τρίκαλα, ήρθ η σειρά μαθητών του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων. Πέντε εξ αυτών, δημιουργησαν σε λαϊκό δρόμο με ήχο τσιτσανικής έμπνευσης και τίτλο “Τρικαλινή αγάπη” (ίσως κατά το Τρικαλινή παλιά μου αγάπη). Το τραγούδι μετέχει στον διαγωνισμό, καθώς “ακολουθεί τα χνάρια παλιών τραγουδιών, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει την αριστοκρατική συνοικία της πόλης: το Βαρούσι, καθώς και το Φρούριο με το ρολόι (σήμα κατατεθέν των Τρικάλων), τα παλιά Μανάβικα, το ποτάμι της “λήθης” που χωρίζει την πόλη σε δυο μέρη (τον επονομαζόμενο Ληθαίο), και άλλα σημαντικά αξιοθέατα…”. Οι μαθητές ευχαριστούν: “το studio του Μουσείου “Βασίλης Τσιτσάνης”, τον κ. Στέλιο Καραγιώργο, τον κ. Χρήστο Κωστάκη, τον Γιώργο Ρέτο, την Ειρήνη Νίκου, τη Μαρία Χατζή, το Χρήστο Λόλα, και όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του βίντεο/κομματιού”.

Ετσι, ανακύπτει ένα σαφέστατο ερώτημα, που έχουμε ήδη ακροθίξει από την ιστοσελίδα αυτή. Ολη αυτή η δημιουργία και η φρεκάδα των τρικαλινών νεολαίων, όλη αυτή η δημιουργικότητα, η φαντασία, η διάθεση και το μεράκι, να πάνε κόντρα στον καιρό, πώς θα στηριχθεί;

Τι έχουν να μας πουν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι για αυτό το σοβαρό θέμα; Αν ακούσουμε ξανά τα περί “ενίσχυση του πολιτισμού”, “δημιουργία τοπικών ομάδων”, “στήριξη της τοπικής παράδοσης”, θα είναι σαν να λένε ένα τίποτα! Ενα μεγάλο και όμορφο τίποτα! Αυτά είναι λόγια που απλώς συμπληρώνουν τα προγράμματα.
Θα απαντήσουν στα απλά ερωτήματα – ανάγκες, όπως:

– ύπαρξη χώρου και μηχανημάτων, ικανών να στηρίξουν μουσικές δημιουργίες (στα Τρίκαλα υπάρχουν, το στούντιο στον μύλο ΜΑτσόπουλου, του Κένρου Ερευνας και Δημιουργίας Βασίλης Τσιτσάνης, αλλά και το media lab στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Προφανώς χρειάζονται κι άλλα)
– ύπαρξη χώρου για πρόβες ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων
– οικονομική στήριξη για έξοδα
– διοργάνωση συγκεκριμένων εκδηλώσεων, προβολής των δημιουργιών
– στήριξη σε επίπεδο προβολής
Αυτές, είναι μερικές μόνο ιδέες. Θα μπορούσε κάποιος να προτείνει, οι ιδιωτικοί φορείς (τα ωδεία για παράδειγμα) μια φορά τον χρόνο θα διοργανώνουν μια συνολική επίδειξη για την πρόοδο των σπουδαστών τους. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί μια εξαμηνιαία διοργάανωση σεμιναρίων σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, με την πρόσκληση σε έναν ειδικό “μεγάλης” εμβέλειας. Θα μπορούσε να διοργανωθεί ένα φεστιβάλ όλων των σχολών χορού. Θα μπορούσε να υπάρχει “προσφορά” εκδηλώσεων, με κυκλική εναλλαγή, σε κάθε μεγάλη γιορτή: Τις Απόκριες, η τάδε σχολή χορού και το τάδε Ωδείο, θα παίξουν στην πλατεία του ΟΤΕ, ενώ την άλλη ημέρα, η Δημοτική Φιλαρμονική (κανονική όμως…) θα παίζει στην πλατεία Αγρότισσας και ένα τμήμα σύγχρονου χορού θα αυτοσχεδιάζει σε μουσική μαθητών του Μουσικού Σχολείου, στην πλατεία συνοικισμού.
Απλά πράγματα…
Οσο για τα χρήματα, είναι προφανές ότι υπάρχουν!
Ποιοι, λοιπόν, υποψήφιοι Δήμαρχοι, θα μας μιλήσουν στα σοβαρά για την ντόπια πολιτιστική δημιουργία; Τη σύγχρονη και υπαρκτή;

Θανάσης Μιχαλάκης
Δείτε τα τρία βίντεο: Εδώ, της Μουσικής Σχολής Δ. Καλαμπάκας, εδώ της ομάδας μαθητών και εδώ των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή