Ποιους μπορείτε να… μαυρίσετε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας Reviewed by Momizat on . Μπορεί να έχουμε στρέψει το βλέμμα μας στις δημοτικές εκλογές, αφού μας αφορούν άμεσα, αλλά και οι περιφερειακές έχουν τη σημασία τους. Και μάλιστα, ιδιαίτερη. Μπορεί να έχουμε στρέψει το βλέμμα μας στις δημοτικές εκλογές, αφού μας αφορούν άμεσα, αλλά και οι περιφερειακές έχουν τη σημασία τους. Και μάλιστα, ιδιαίτερη. Rating: 0

Ποιους μπορείτε να… μαυρίσετε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ποιους μπορείτε να… μαυρίσετε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Μπορεί να έχουμε στρέψει το βλέμμα μας στις δημοτικές εκλογές, αφού μας αφορούν άμεσα, αλλά και οι περιφερειακές έχουν τη σημασία τους. Και μάλιστα, ιδιαίτερη.

Πρώτον, διότι τα κονδύλια τα προγράμματα για τα μεγάλα έργα, τα διαχειρίζεται η Περιφέρεια.

Δεύτερον, διότι είναι πιο αμιγής και προφανής ο πολιτικός χαρακτήρας των εκλογών, καθώς μια μικρή κυβέρνηση εκλέγεται. Εξάλλου, τα κόμματα φρόντισαν να πολιτικοποιήσουν τον χαρακτήρα τους, κάτι εκ των ων ουκ άνευ, αφού χρειάζεται χάραξη πολιτικής γραμμής, για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί στρατηγικά η Περιφέρεια.
Οι υποψηφιότητες στη Θεσσαλία είναι πλέον ολοκληρωμένες, από την άποψη της κατάθεσής τους στον δημόσιο λόγο.

Ο Κώστας Αγοραστός έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, επιμένοντας στην ανεξαρτησία του συνδυασμού, επιμένοντας ότι απευθύνει προσκλητήριο στους Θεσσαλούς. Εξάλλου, η ΝΔ δεν έχει επισήμως ανακοινώσει ότι στηρίζει τον νυν περιφερειάρχη, αλλά… τον στηρίζει. Δηλαδή, δεν θα πει ποτέ δημοσίως ότι δίνει χρίσμα, αλλά, το πιθανότερο, θα καλέσει τους πολίτες της Θεσσαλίας να τον ψηφίσουν. Στα Τρίκαλα, η υποψηφιότητα του Χρ. Μιχαλάκη είναι, εκτός από αδιαμφισβήτητη, και μια από αυτές που αποτελούν ισχυρό χαρτί στη διάταξη των προβλέψεων για τις ψήφους.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται εντελώς διαφορετικά. Πολιτικοποιώντας τις εκλογές στο έπακρο, δίνει σημαντική βαρύτητα σε αυτές. Εχει τη λογική της τριπλής μάχης (δημοτικές – περιφερειακές – ευρωπαϊκές εκλογές) οι οποίες, με το νικηφόρο μήνυμα υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγήσουν συντόμως σε εθνικές εκλογές και αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, δηλαδή των μνημονίων.

Ετσι, επέλεξε τη βουλευτίνα Λάρισας Ηρώ Διώτη, ως υποψήφια περιφερειάρχισσα, με σαφές το μήνυμα: Με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουμε τα πάντα. Ηδη, η κα Διώτη έχει κάνει εμφανέστατη την παρουσία της στον νομό μας (ανακήρυξη υποψηφιότητας, Κηπάκι, συμμετοχή σε συζήτηση για την «Αυτοδιοίκηση Αριστερά», επισκέψεις τη Δευτέρα στην Καλαμπάκα). Ουσιαστικά, με τον πολιτικό της λόγο, συνδέει την ψήφο των τριών αναμετρήσεων, αλλά προωθεί και θέσεις για τη Θεσσαλία. Αυτές, το επόμενο διάστημα θα γίνουν πιο σαφείς και πιο συγκεκριμένες. Την Πέμπτη, μάλιστα, θα ανακοινωθεί από το Κιλελέρ – συμβολικά και ουσιαστικά, για την κατάσταση της αγροτιάς – η τετράδα των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών. Για τα Τρίκαλα, θα είναι ο φαρμακοποιός Χρήστος Σιμορέλης.

Το ΚΚΕ και στις φετινές εκλογές θα κινηθεί με το σχήμα της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η επιτυχημένη πορεία στις εκλογές του 2010, η τακτική της ανάδειξης προβλημάτων στον αγροτικό τομέα (με πρόσφατο το παράδειγμα των αγροτικών κινητοποιήσεων) και η γενικότερη κινητικότητα σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα (υγεία, εκπαίδευση κ.α.) από τα μετωπικά σχήματα του ΚΚΕ, οδήγησαν σε εκ νέου υποψηφιότητα τον Βαγγέλη Μπούτα, ως υποψήφιο περιφερειάρχη. Η Λαϊκή Συσπείρωση, έχοντας από καιρό ανακοινώσει την κα Βάσω Μπακάση ως υποψήφια αντιπεριφερειάρισσα για τα Τρίκαλα, ήδη προχωρά σε δράσεις για ζητήματα φλέγοντα, αλλά και σε αυτό που πάντα συνέβαινε, δηλαδή την εκ του σύνεγγυς επαφή και συνομιλία με τον κόσμο, προβάλλοντας τις θέσεις που ψηφίστηκαν μετά το πρόσφατο συνέδριο και με «εφόδιο» τις όντως αυξημένες μετρήσεις στις δημοσκοπήσεις, που, εν προκειμένω, φαίνεται να λένε την αλήθεια, για την ανοδική πορεία του κόμματος.

Η υποψηφιότητα ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, τελικά βρήκε εκφραστή. Πρόκειται για τον εξ Αγρελιάς χειρουργό, Νίκο Τσιλιμίγκα. Λαμπρός επιστήμονας, ήταν από τον Ιανουάριο ένα από τα «φαβορί» να αποτελέσει την πρώτη επιλογή για τα δύο κόμματα. Στην πρόσφατη ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του, ανέφερε ότι ενδιαφέρεται για το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον της Θεσσαλίας. Παραμένει άγνωστο, πώς τα δύο κόμματα θα διαχειριστούν την υποψηφιότητα, αφού, σε άλλο επίπεδο, στην κεντρική πολιτική σκηνή, δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κεντροαριστερά ως ζήτημα έχει λυθεί).
Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, απορρίφθηκε κάθε σκέψη για στήριξη στον Κ. Αγοραστό και επελέγη η αυτόνομη υποψηφιότητα. Η Βολιώτισσα Μαρίνα Χρυσοβελώνη ήδη ξεκίνησε τις επισκέψεις σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας. Δυναμικά, οι ΑΝ. ΕΛΛ επιχειρούν να παρουσιάσουν εκτενέστερα τις πολιτικές τους θέσεις, δίνοντας έμφαση και αυτοί στη σύνδεση των εκλογικών αναμετρήσεων με την κατάσταση της χώρας. Χθες βρέθηκε στα Τρίκαλα, μαζί με τον επίσης βουλευτή Τέρενς Κουίκ, προκειμένου να παρουσιάσουν την υποψηφιότητα (αναλυτικά σε άλλο κείμενο)

Επίσης, συνδυασμός θα εκφράζει και την κίνηση των Οικολόγων Πράσινων. Πρόκειται για την «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ – Ανοικτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση», με επικεφαλής τον Νίκο Πουτσιάκα. Αναμένεται συντόμως να εμφανιστεί και στον νομό μας. Πάντως ήδη πριν λίγες ημέρες έκανε γνωστό ότι δεν μετέχει σε σχήματα περί την κεντροαριστερά. Και τούτο, διότι στην υποψηφιότητα Τσιλιμίγκα, υπήρχε μια φράση για την ανάπτυξη της κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή δυνάμεων της οικολογίας και προς στιγμή, υπήρξε σύγχυση. Δεν θα συμβεί, δηλαδή, ότι και με τον κ. Κούρετα, ο οποίος το 2010 ήταν επικεφαλής του «ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ οικο-ΛΟΓΙΚΑ», αλλά φέτος συντάσσεται με τον Κ. Αγοραστό.

Από την πλευρά της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οι δυνάμεις που συνθέτουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συμμετέχουν και πάλι με τον συνδυασμό «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή». Επικεφαλής αυτή τη φορά ο γεωπόνος Στάθης Ντούρος από τον Βόλο. Πολιτικό πλαίσιο αποτυπώνεται στη φράση «Η καταδίκη των εκφραστών του συστήματος, μπορεί να διευρύνει το ρήγμα που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα οι αγώνες του λαού, επανεξοπλίζοντας το λαϊκό και εργατικό κίνημα στις μάχες για την ανατροπή των μνημονίων, το διώξιμο της ΕΕ και του ΔΝΤ, και την επιβολή συνολικά της λαϊκής θέλησης».
Τέλος και η Χρυσή Αυγή κατεβάζει ψηφοδέλτιο, με επικεφαλής τον κρατούμενο στον Κορυδαλλό, βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλο, με τον εκ Λάρισας βουλευτή Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο να έχει ήδη ανεξαρτητοποιηθεί.

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή