Πολίτες και φορείς της Καλαμπάκας αγωνιούν και δρουν για τα Μετέωρα Reviewed by Momizat on . Για πρώτη φορά, μετά από το κείμενο των 13 φορέων και συλλόγων για την επιχειρούμενη απαγόρευση δραστηριοτήτων στα Μετέωρα, οι πολίτες παίρνουν τον λόγο. Και όχ Για πρώτη φορά, μετά από το κείμενο των 13 φορέων και συλλόγων για την επιχειρούμενη απαγόρευση δραστηριοτήτων στα Μετέωρα, οι πολίτες παίρνουν τον λόγο. Και όχ Rating: 0

Πολίτες και φορείς της Καλαμπάκας αγωνιούν και δρουν για τα Μετέωρα

Πολίτες και φορείς της Καλαμπάκας αγωνιούν και δρουν για τα Μετέωρα

Για πρώτη φορά, μετά από το κείμενο των 13 φορέων και συλλόγων για την επιχειρούμενη απαγόρευση δραστηριοτήτων στα Μετέωρα, οι πολίτες παίρνουν τον λόγο. Και όχι απλώς εκφράζουν με λέξεις τις απόψεις τους, ενάντια σε όσους υποτιμούν τη νοημοσύνη τους ή βρίζουν ή επιχειρούν διασπαστικές κινήσεις, αλλά προχωρού και σε πράξεις. Ομάδα πολιτών, μετά από συνάντησή της, που προήλθε από την αγωνία για το μέλλον της περιοχής της Καλαμπάκας και της κατάστασης στα Μετέωρα, απευθύνει δημόσιο κάλεσμα. Αυτό, έχει ως στόχο την υλοποίηση δράσεων για την ενημέρωση και την ενεργοποίηση όλων. Αυτές οι δράσεις θα προωθήσουν τη συγκρότηση ενός μετώπου, το οποίο θα προβάλλει και θα υπερασπίζεται τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά των βράχων. Γίενται, δε, σαφές, ότι δεν τίθεται ζήτημα με την πνευματικότητα… Εϊναι, επομένως, προφανές, ότι οι πολίτες που μπορούν να μιλήσουν για τα όσα έζησαν, μπορούν να πράξουν και για τα όσα θέλουν, στα Μετέωρα και στη ζωή τους εν γένει.
Θανάσης Μιχαλάκης

ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Γεννηθήκαμε δίπλα στα Μετέωρα και μάθαμε να σκαρφαλώνουμε μοναχοί μας παίζοντας. Συνεχίσαμε και γίναμε αναρριχητές μεγαλώνοντας, μαθαίνοντας από τους Γερμανούς που ήρθαν εδώ το ‘75, πατήσαμε όλες τις κορφές, γνωρίσαμε τις αμέτρητες διαδρομές, γράψαμε στα βιβλία κορυφής. Μοναχοί μας σαν και τους μοναχούς. Μας έβλεπαν πολλοί από μακριά, άλλοι μας θαύμαζαν κι άλλοι φοβόταν, δεν ενοχλούταν κανείς, ούτε ενοχλούσαμε άλλωστε. Σεβαστήκαμε τα βράχια όσο κανείς γιατί είναι αυτά που αγαπάμε κι έχουμε μοναδικά τεκμήρια αυτού του σεβασμού και της προστασίας να δείξουμε σε όποιον θέλει, καλόπιστο και μη, σε όποιον αμφισβητεί, σε όποιον θέλει, σε όποιον δεν πιστεύει.

Επειδή όλο και πιο συχνά γινόμαστε μάρτυρες πλήθους προσπαθειών απαγορεύσεων του ελεύθερου και δημόσιου χαρακτήρα των Μετεώρων

Επειδή και με τον πιο επίσημο και ταυτόχρονα προκλητικό τρόπο βλέπουμε εισηγήσεις για συγκεκριμενοποίηση αυτών των απαγορεύσεων (έγγραφο της 19ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ γι’ αναρριχητική εκδήλωση και απαγόρευσή της από το Υπουργείο Πολιτισμού)

Επειδή οι τοπικοί «άρχοντες» επιδεικτικά αδιαφορούν για το πρόβλημα που δημιουργείται ακόμα και όταν 13 φορείς του Δήμου μας αντέδρασαν με κοινό κείμενο και μαζική παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο (το οποίο ακόμα συνεδριάζει…)

Επειδή βαρεθήκαμε ν’ αποκαλούν με περισσό θράσος στα ΜΜΕ εμάς και τους φίλους μας αναρριχητές, ορειβάτες, περιπατητές, πολίτες που θέλουμε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές του τόπου μας, ανά τον κόσμο «ξένους», «τουρίστες» και «απίθανους»

Επειδή δεν θεωρούμε τα Μετέωρα μόνο ως τόπο προσευχής -σεβαστό καθ’ όλα – αλλά εξ’ αιτίας όλων των ανωτέρω δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για την τυχόν εμφάνιση μίας τάσης κατοχύρωσης ενός άβατου, μια άποψη που προσβάλει την προσωπικότητα κάθε πολίτη, αφού αν επαληθευθεί καταργείται ή αλλοιώνεται η κοινή ωφέλεια που πηγάζει από το περιβάλλον φυσικό και πολιτιστικό.

Επειδή για μας ο χώρος των Μετεώρων είναι ο ζωτικός μας χώρος, συνιστά βασικό στοιχείο της ζωής μας μέσα στον οποίο αναπτύσσεται, κινείται και δημιουργεί ο καθένας μας ισότιμα.

Δηλώνουμε ότι, όπως δεν θέλουμε να διώξουμε κανέναν, έτσι απαιτούμε να μη μας διώξει κανείς!

Δηλώνουμε ότι δεν δεχόμαστε κανενός είδους «αιφνιδιασμό» και «τετελεσμένα» από κανενός είδους εξουσία.

Δηλώνουμε ότι βασική μας θέση είναι πως ο διάλογος με τους πολίτες αυτού του τόπου δεν πρέπει να γίνεται μόνο προεκλογικά.

Κρατώντας το θετικό πνεύμα της απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Καλαμπάκας που καταλήγει: «Η οποιαδήποτε απαγόρευση, όπως αυτή που προτείνεται από την κα. Μαντζανά, αφαιρεί από τα δικαιώματα του λαού….», δηλώνουμε ότι η δράση μας στοχεύει στην ενότητα της τοπικής μας κοινωνίας στη βάση της προάσπισης της κοινής μας κληρονομιάς και όχι στη διάσπασή της που θα είναι αποτέλεσμα της οποιαδήποτε προσπάθειας για ιδιοποίησή της.

Γι’ αυτούς τους λόγους
Προτείνουμε υλοποίηση δράσεων για την ενημέρωση και την ενεργοποίηση των πολιτών, των επισκεπτών και των φίλων των Μετεώρων, καθώς και τη συγκρότηση μετώπου υπεράσπισης της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς που συνδέεται με τα Μετέωρα.

Καλούμε όλους τους πολίτες, τους συλλόγους, τους φορείς και πολιτικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στον κοινό μας αγώνα και να πλαισιώσουν την προσωρινή συντονιστική επιτροπή:

«Μετέωρα για όλους»

 

Υπογράφουν:
Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας
Ποδηλατικός Σύλλογος Καλαμπάκας
Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Μετεώρων «Ο ΣΑΛΑΜΠΡΙΑΣ»

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή