«Πολιτικός σεισμός» στο Βερολίνο: Πρωτιά για Μέρκελ, νίκη για το ακροδεξιό AfD Reviewed by Momizat on . Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ με ποσοστό 32,5%. Δεύτεροι έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 20%, ενώ τα βλέμματα Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ με ποσοστό 32,5%. Δεύτεροι έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 20%, ενώ τα βλέμματα Rating: 0

«Πολιτικός σεισμός» στο Βερολίνο: Πρωτιά για Μέρκελ, νίκη για το ακροδεξιό AfD

«Πολιτικός σεισμός» στο Βερολίνο: Πρωτιά για Μέρκελ, νίκη για το ακροδεξιό AfD

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ με ποσοστό 32,5%. Δεύτεροι έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 20%, ενώ τα βλέμματα «τραβάει» το ακροδεξιό κόμμα του AfD που για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια κατάφερε να μπει στο κοινοβούλιοσυγκεντρώνοντας το 13,5% των ψήφων.

Στις κάλπες κλήθηκαν σήμερα σχεδόν 61, 5 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες σε 299 εκλογικές περιφέρειες στο πλαίσιο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, οι εκλογές είναι κρίσιμες καθότι το αποτέλεσμα μπορεί να επιτρέψει την είσοδο έξι κομμάτων στην Μπούντεσταγκ, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό το αποτέλεσμα αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες και να «δυσκολέψει» την σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς είναι όπως φαίνεται και δημοσκοπικά καθηλωμένοι γύρω στο 20%. Αν και το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών τείνει περισσότερο προς το 35% παρά προς το 40%, ίσως το μοναδικό βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα να είναι ο μεγάλος συνασπισμός, μια επανάληψη δηλαδή του στάτους κβο στο Βερολίνο.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα για το ποια θα είναι τελικά η μορφή του νέου κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να οδηγήσει περισσότερους ψηφοφόρους στις κάλπες από ότι συνήθως, αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης παρά τις πρώτες ενδείξεις για οριακά χαμηλότερη συμμετοχή συγκριτκά με το 2013.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ψήφισε το απόγευμα στο Βερολίνο, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της.

Το μεσημέρι ψήφισε και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς στην ιδιαίτερη πατρίδα του, κοντά στο Άαχεν, συνοδευόμενος και αυτός από τη σύζυγό του. «Αυτή ήταν η καθοριστική ψήφος» δήλωσε αποχωρώντας από το εκλογικό κέντρο.

Στις κάλπες προσήλθε και ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ο οποίος σε άρθρο του στην Bild προειδοποίησε τους Γερμανούς να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους επιλέγοντας την αποχή.

«Ισως ποτέ να μην ήταν τόσο σαφές ότι οι εκλογές αφορούν το μέλλον της δημοκρατίας και της Ευρώπης», έγραψε ο κ.Σταϊνμάγερ την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ίσως και το ένα τρίτο των Γερμανών είναι αναποφάσιστοι.«Αν δεν ψηφίσετε, αποφασίζουν άλλοι».

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 18:00, οπότε και θα ανακοινωθεί η πρώτη πρόβλεψη του αποτελέσματος (exit poll). Οι δημοσκοπήσεις αναμένεται να δώσουν μια σαφή ένδειξη της ισορροπίας δυνάμεων στην προσεχή Μπούντεσταγκ.

Συγκέντρωση κατά του AfD

Λίγα λεπτά πριν κλείσουν οι κάλπες και εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται έξω από τα κεντρικά γραφεία του ακροδεξιού κόμματος AfD στην Αλεξαντερπλατζ στο Βερολίνο.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή