Πολιτικό ζήτημα η ημερομηνία διεξαγωγής των προσεχών εκλογών Reviewed by Momizat on . Ωραία συζητούν όλοι και γράφουμε οι δημοσιογράφοι για τα των δημοτικών εκλογών, αλλά… πότε ακριβώς θα διεξαχθούν αυτές; Το θέμα δεν είναι απλό, δεν είναι μόνο η Ωραία συζητούν όλοι και γράφουμε οι δημοσιογράφοι για τα των δημοτικών εκλογών, αλλά… πότε ακριβώς θα διεξαχθούν αυτές; Το θέμα δεν είναι απλό, δεν είναι μόνο η Rating: 0

Πολιτικό ζήτημα η ημερομηνία διεξαγωγής των προσεχών εκλογών

Πολιτικό ζήτημα η ημερομηνία διεξαγωγής των προσεχών εκλογών

Ωραία συζητούν όλοι και γράφουμε οι δημοσιογράφοι για τα των δημοτικών εκλογών, αλλά… πότε ακριβώς θα διεξαχθούν αυτές; Το θέμα δεν είναι απλό, δεν είναι μόνο ημερομηνίας, αλλά άκρως πολιτικό. Γιατί; Διότι έχει σημασία το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη ακουστεί και γραφεί, η κυβέρνηση προωθεί τη διεξαγωγή των εκλογών για την αυτοδιοίκηση στις 18 και 25 Μαΐου. Όμως, στις 25 Μαΐου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, που σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», θα πρέπει να διεξάγονται ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές (μια ρύθμιση για να ψηφίσουν έστω και λίγοι στις ευρωεκλογές, που απαξιώνονται συνεχώς, καθώς δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο επί της ουσίας των αποφάσεων).
Η επιλογή της 25ης Μαΐου για τις ευρωεκλογές δεν είναι τυχαία. Κανονικά θα έπρεπε αυτές να διεξαχθούν τον Ιούνιο. Όμως φέτος, θα εκλεγεί και νέος πρόεδρος της Κομισιόν (έχει θέσει υποψηφιότητα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Αλ. Τσίπρας), κάτι που θα γίνει τον Ιούλιο. Επίσης, η 8η Ιουνίου είναι η Πεντηκοστή (εορτάζεται κοινό φέτος το Πάσχα, για καθολικούς, προτεστάντες και ορθόδοξους), οπότε, σκέφτηκαν να μεταθέσουν για νωρίτερα την ημερομηνία των ευρωεκλογών, επειδή θα χρειαστούν περισσότερες μέρες για να εκλέξουν τον πρόεδρο της Κομισιόν. Ετσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν το τριήμερο 25-28 Μαΐου (σε κάποιες μεγάλες πληθυσμιακώς χώρες, ψηφίζουν επί διήμερο ή τριήμερο).

Εμπλοκή

Και τι μας νοιάζουν όλα αυτά; Μας νοιάζουν! Διότι, αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές (ο πρώτος γύρος) διεξαχθεί χωρίς ευρωεκλογές, δηλαδή στις 18 Μαΐου, το πολιτικό μήνυμα των εκλογών, ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα είναι διαφορετικό. Ενώ, επιμένουν από την κυβέρνηση, αν διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος μαζί με τις ευρωεκλογές, θα δοθεί τότε το αρνητικό μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά θα έχουν προλάβει  να εκλέξουν κάποιους Δημάρχους και περιφερειάρχες από τον πρώτο γύρο. Αρα, δεν θα υπάρχει πανωλεθρία, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως διαφαίνεται – προς το παρόν – ότι θα συμβεί!
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει εξασφαλίσει κάποιες νίκες στις 18 Μαΐου σε συγκεκριμένες περιοχές, ώστε στις 25 Μαΐου να προσπαθήσει να επιτύχει ακόμη περισσότερες, αν οι πολίτες τη «μαυρίσουν» και στις ευωρεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές…
Αντεπιχείρημα

Από δω και πέρα αρχίζει η μάχη. Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει αναγάγει το θέμα σε μείζον. Διότι, επικαλούνται τη σχετική διάταξη του «Καλλικράτη», ο οποίος δεν κάνει τον διαχωρισμό περί πρώτου και δεύτερου γύρου, αλλά αναφέρεται σ ταυτόχρονη διεξαγωγή τους. Πώς είναι ταυτόχρονη διεξαγωγή – λένε από την Κουμουνδούρου, όταν οι ουσιαστικές εκλογές για την αυτοδιοίκηση είναι οι πρώτες; Το συγκεκριμένο θέμα είχε αναλύσει το μέλος της ΚΠΕ του κόμματος, Κ. Πουλάκης, στη προ μηνός συνέλευση της οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων. Τότε, είχε αναφέρει ότι πρόκειται ουσιαστικά για την τέταρτη κατά σειρά προσπάθεια παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα και στην αυτοδιοίκηση, μέσω και του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών. Υπενθύμισε ότι, κατά σειρά, η κυβέρνηση αναφέρθηκε σε:

–         παράταση θητείας των νυν δημοτικών αρχών, με πρόσχημα την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ το 2015. Δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων ακόμη και για την αντισυνταγματικότητα του μέτρου

–         αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Εκαναν λόγο για χωριστά ψηφοδέλτια δημάρχου – συμβούλων, για ενίσχυση του συνδυασμού του Δημάρχου ώστε έτσι κι αλλιώς να είναι πρώτη δύναμη (!) και πολλά άλλα. Δεν υιοθετήθηκε, διότι αντέδρασαν όλοι.

–         Αλλαγές στο χωροταξικό, μέσω υποσχέσεων π.χ. στα νησιά Μυτιλήνη, Κέρκυρα, για να ενισχυθούν οι υπουργού κ. Αθανασίου και Δένδιας (κατάγονται από αυτά) και να ανοίξει ο δρόμος για «ρουσφέτια» στο χωροταξικό. Δεν υιοθετήθηκε, διότι αντέδρασαν όλοι

–         Το τέταρτο, το ζήτημα της ημερομηνίας.

 

Απρόσμενοι σύμμαχοι

Σε αυτή την αντιπαράθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε δύο συμμάχους σχεδόν άμεσα. Ο ένας, ο πρώην υπουργός Εσωτερικό και δημιουργός του «Καλλικράτη». Ο Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», ανέφερε ότι είναι «Αισχρός παλαιοκομματισμός και παράβαση του νόμου οι προσπάθειες Μιχελάκη». Και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, εξέφρασε τη αντίθεσή του. Σε δήλωσή του σημειώνει: «Φοβάμαι όπως διαβάζω τη διάταξη, το άρθρο 9 του Καλλικράτη, αν κάνουν κάτι τέτοιο, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας και δεν πρέπει να διακυβευθεί το κύρος των εκλογών. Ο νόμος λέει ότι διεξάγονται ταυτόχρονα οι τοπικές εκλογές και οι ευρωεκλογές. Όταν λοιπόν ο νόμος λέει να διεξάγονται ταυτόχρονα οι τοπικές εκλογές και οι ευρωεκλογές, πώς νοείται έχοντας εκλέξει από την πρώτη Κυριακή δημοτικούς συμβούλους και δημάρχους, να πηγαίνεις τη δεύτερη Κυριακή σε εκλογές;».

Πανελλαδικές

Ένα άλλο μεγάλο θέμα, που έχει διαφύγει από τους πάντες, είναι η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Εχοντας οριστεί για την 27η Μαΐου (η έναρξή τους) είναι προφανές ότι θα αρχίσει η μουρμούρα από γονείς και… γενικώς , ότι «δεν πρέπει», ότι «είναι αντιπαιδαγωγικό» κ.λπ. Η ουσία είναι ότι, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και της θητείας των δημοτικών αρχών, με την έναρξή της πλέον να γίνεται στην 1η Σεπτεμβρίου, έτσι κι αλλιώς θα δυσχεραίνει κάθε πέντε χρόνια τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Όχι από άποψη ουσίας, αλλά φασαρίας από γονείς, για το αν έχουν ή όχι  ησυχία τα παιδιά τους για διάβασμα. Φυσικά, οι εκλογές δεν παίζουν κανέναν ρόλο στο διάβασμα.
Θανάσης Μιχαλάκης

(Πρώτη δημοσίευση ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 13-1-14)

 

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή