Πολλές αλήθειες είπαμε, ας πούμε κι ένα ψέμα Reviewed by Momizat on .   (Παραφρασμένος στίχος ελληνικού τραγουδιού) Λέω σήμερα, μέρα που είναι (Πρωταπριλιά), να τηρήσω την παράδοση και να αραδιάσω κι εγώ μερικά αθώα (δεχθείτε   (Παραφρασμένος στίχος ελληνικού τραγουδιού) Λέω σήμερα, μέρα που είναι (Πρωταπριλιά), να τηρήσω την παράδοση και να αραδιάσω κι εγώ μερικά αθώα (δεχθείτε Rating: 0

Πολλές αλήθειες είπαμε, ας πούμε κι ένα ψέμα

Πολλές αλήθειες είπαμε, ας πούμε κι ένα ψέμα

 

(Παραφρασμένος στίχος ελληνικού τραγουδιού)

Λέω σήμερα, μέρα που είναι (Πρωταπριλιά), να τηρήσω την παράδοση και να αραδιάσω κι εγώ μερικά αθώα (δεχθείτε τουλάχιστον ότι οι προθέσεις μου είναι αγνές) ψέματα. Γιατί, κακά τα ψέματα, η πολλή αλήθεια είναι σαν το πολύ «Κύριε ελέησον» που το βαριέται κι ο παπάς (μερικοί λένε κι ο Θεός), μολονότι αυτή είναι η δουλειά του. Φέρνει κόπωση, πλήξη, πώς να το πω τέλος πάντων; Ας είναι καλά η Πρωταπριλιά. Για να μην παρεξηγηθώ, πάντως, ό, τι θα διαβάσετε παρακάτω δεν είναι ανάγκη να το πάρετε και τοις μετρητοίς, αφού, όπως προανέφερα, ψέμα θα είναι.

Μπορείτε, εξάλλου, αν δεν αντέχετε ούτε καν το πρωταπριλιάτικο ψέμα, ή τη συγκεκριμένη αισθητική του, να σταματήσετε σ’ αυτό το σημείο την (άσκοπη ενδεχομένως) ανάγνωση και αξιοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο σας με κάτι πιο σοβαρό και χρήσιμο.

Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Ψέμα 1ο: Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, μετά το ατόπημά του να καταψηφίσει το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου, χωρίς προηγουμένως να έχει ζητήσει εγγράφως από τον νυν πρόεδρο του (εναπομείναντος)  ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και να έχει λάβει, πάλι εγγράφως, τη σχετική άδεια, επανεξέτασε τη στάση του και έσπευσε, συντετριμμένος, να ζητήσει ταπεινά συγγνώμη.  Ο κ. Βενιζέλος, παρά την εγνωσμένη και δοκιμασμένη στην πράξη πια μεγαλοθυμία του, επιφυλάχθηκε να του τη χορηγήσει, καθότι, όπως δήλωσε δημόσια, ο κ. Παπανδρέου έχει μεγάλες εκκρεμότητες (τώρα τι είδους εκκρεμότητες είναι αυτές, ο Θεός κι η ψυχή τους) με το ΠΑΣΟΚ, οπότε μέχρι να τακτοποιηθούν, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει παρά να αναμένει στο ακουστικό του.

Ψέμα 2ο: Σε ανάλογη κίνηση με αυτή του κ. Παπανδρέου προέβη και ο επίσης καταψηφίσας άρθρο του πολυνομοσχεδίου βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης. Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, επίσης μεγαλόθυμος, τουλάχιστον σε ζητήματα διαγραφής ατακτούντων βουλευτών και στελεχών του κόμματος, συγχώρησε τον αμαρτήσαντα παλαιόθεν φίλο και συνεργάτη κυρίως στην αλήστου μνήμης ΠΟΛ.ΑΝ., υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσύρει την αντάρτικη υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων, πράγμα που κ. Κακλαμάνης την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, εν ονόματι της παραταξιακής ενότητας αποδέχθηκε, οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά, για να θυμηθούμε την παλιά ξεκαρδιστική ελληνική ταινία.

Ψέμα 3ο: Ο έτερος κ. Κακλαμάνης (του ΠΑΣΟΚ), αντιθέτως, όχι μόνο δεν έδειξε την παραμικρή μεταμέλεια για τη δική του παρασπονδία, αλλά ψάχνει, λέει, αφορμή και ευκαιρία για να πάρει πίσω το αίμα του, έπειτα μάλιστα από τη βαρύτατη βρισιά που του απηύθυνε ο κ. Βενιζέλος, μη σεβόμενος, αν όχι τη μακρά προσφορά του στο Κίνημα, τουλάχιστον την ηλικία του.

Ψέμα 4ο: Ο υπουργός των Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, μετά την περιφανή νίκη που κατήγαγε (αφ’ ενός να υπερψηφιστεί –και αυτό- το πολυνομοσχέδιο, αφ’ ετέρου δε να απορριφθεί η ατυχής πρόταση μομφής που υπέβαλε εις βάρος του ο ΣΥΡΙΖΑ) στη Βουλή, δήλωσε ότι έκλεισε ο κύκλος του στο υπουργείο με το οποίο τον ετίμησε η συγκυβέρνηση. Προτού όμως αποχωρήσει και για να εξασφαλίσει την υστεροφημία του, λογαριάζει να επιβάλει μερικούς ακόμη φόρους, δεδομένου ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν φοροδιαφεύγουν μόνο, δοθείσης ευκαιρίας, αλλά υποφορολογούνται κιόλας. Είναι βέβαιος ο κ. Στουρνάρας ότι οι πολίτες θα δείξουν κατανόηση και θα ανταποκριθούν και στις νέες τους φορολογικές υποχρεώσεις, με την ίδια πάντα συνέπεια και επάρκεια,  σ’ αυτό δε, θα συμβάλει σοβαρά και το εκ του επιτευχθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος υπό διανομήν μέρισμα.

Ψέμα 5ο: Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να ανοίξει και δεύτερη δεξαμενή για απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί η προηγούμενη που είχε κατασκευάσει ο προκάτοχός του στο υπουργείο καθηγητής κ. Αντώνης Μανιτάκης, αλλά του την παρέδωσε εντελώς στεγνή, ήδη κοντεύει να υπερχειλίσει και να διαρραγεί, πράγμα που, αν συμβεί, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ψέμα 6ο: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από μεσολάβηση του έμπειρου σε κάτι τέτοια κ. Μίμη Ανδρουλάκη, συναντήθηκε, σε ουδέτερο έδαφος, με τον Γ. Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, όπου διερευνήθηκαν, παρά τις μεγάλες διαφορές τους, οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων σε διάφορα επίπεδα. Μόνο αγκάθι παραμένει ο γνωστός και απάδων προς τις παραδόσεις και το ήθος της Αριστεράς χαρακτηρισμός (τσογλάνι) που, μιμούμενη τους κ. κ. Πάγκαλο και Βενιζέλο, απηύθυνε η κ. Λιάνα Κανέλλη στον κ. Τσίπρα. Συμφώνησαν, ωστόσο, ότι αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορεί να ξεπεραστεί.

Ψέμα 7ο: Άφησα για το τέλος τον πρώην υπουργό κ. Θεόδωρο Πάγκαλο στο πρόσωπό του οποίου τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια, πράγμα που δεν χάνω ευκαιρία να εκδηλώνω. Ο κ. Πάγκαλος λοιπόν άρχισε τον τελευταίο καιρό να συνθέτει τραγουδάκια και να τα αφιερώνει στον άσπονδο φίλο του κ. Τσίπρα ακριβώς για να εκφράσει την εκτίμησή του. Οι πιο διορατικοί εν τούτοις διαβλέπουν, με αυτόν τον τρόπο, διάθεση και προσπάθεια εκ μέρους του για να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τους δύο άνδρες, ενώ κάποιοι άλλοι, πιο τολμηροί, διακινδυνεύουν ακόμη και προοπτική  συνεργασίας τους. Εκτός κι αν ο κ. Τσίπρας δεν είναι τόσο φιλόμουσος όσο νομίζει ο κ. Πάγκαλος.

Και του χρόνου με υγεία.

ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ (nicfalag@yahoo.gr)

 

 01/04/2014

Αφήστε το σχόλιο σας