Πρέπει να τους σταματήσουμε Reviewed by Momizat on . Πρωτομαγιά. Ημέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, εκείνων που μοχθούν, εκείνων που παράγουν με τη χειρωνακτική και πνευματική εργασία τους τον κοινωνικό πλούτο. Πρωτομαγιά. Ημέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, εκείνων που μοχθούν, εκείνων που παράγουν με τη χειρωνακτική και πνευματική εργασία τους τον κοινωνικό πλούτο. Rating: 0

Πρέπει να τους σταματήσουμε

Πρέπει να τους σταματήσουμε

Πρωτομαγιά. Ημέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, εκείνων που μοχθούν, εκείνων που παράγουν με τη χειρωνακτική και πνευματική εργασία τους τον κοινωνικό πλούτο. Ημέρα των δικαιωμάτων της, των αγώνων και των θυσιών της για το 8ωρο που βάφτηκαν και με αίμα, των  διεκδικήσεών της, των οραμάτων της, όπως τα περιέγραψαν οι Μάρξ και Ένγκελς για μια κοινωνία της ανθρώπινης χειραφέτησης, χωρίς  εκμετάλλευση και αλλοτρίωση, χωρίς κεφαλαιοκράτες και εκμεταλλευόμενους, για μια κοινωνία  ελεύθερων και ίσων παραγωγών που θα παρέχει στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του.
                                                            
Όμως η φετινή Πρωτομαγιά γιορτάζεται στα χρόνια της χολέρας, στη διάρκεια της πιο βάρβαρης παγκόσμιας επιδρομής του κεφαλαίου κατά των δικαιωμάτων των  δυνάμεων της εργασίας, της πιο βίαιης ανακατανομής του κοινωνικού πλούτου υπέρ των πλουσίων, του πιο άγριου καπιταλισμού της νεότερης ιστορίας της ανθρωπότητας που θυμίζει σε πολλές γωνίες του πλανήτη, ακόμη και στην Ευρώπη, τις περιγραφές του Ντίκενς για τη πείνα, τη φτώχεια, την αγριότητα των εργασιακών συνθηκών, την κοινωνική απόγνωση. Στην Ελλάδα γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά μια εβδομάδα μετά τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το διάγγελμα Παπανδρέου στο Καστελλόριζο με το οποίο ανακοινώνονταν η υπογραφή της πιο άθλιας συνθήκης κοινωνικής βαρβαρότητας – υποτέλειας και υποταγής, η παράδοση της χώρας στους οικονομικούς δολοφόνους, η μετατροπή της σε προτεκτοράτο των δανειστών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν. Στα χρόνια αυτά υπήρξε η μεγαλύτερη αναπτυξιακή και κοινωνική καταστροφή που υπέστη χώρα σε συνθήκες ειρήνης.   3,5 εκατ. Έλληνες πολίτες ζούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, 3 εκατ. ανασφάλιστοι, 1.380.000 άνεργοι, 6000 αυτοκτονίες, 25% μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, 40-50% η μείωση μισθών και συντάξεων, εκατοντάδες οι επιχειρήσεις που έκλεισαν, εκρηκτικός ο αριθμός των απολυθέντων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, χιλιάδες τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αποσαρθρώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις, επιβλήθηκαν οι νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις, καταργήθηκε η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, άλλαξε συνθέμελα το μοντέλο της μισθωτής εργασίας,  κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα που κατακτήθηκαν μια ολόκληρη 100ετία κατεδαφίστηκαν, οξύνθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες με απίστευτα μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους…

Στην Υγεία οι επιπτώσεις ήταν και είναι δραματικές. Τα δεδομένα της ανθρωπιστικής τραγωδίας γίνονται όλο και πιο ορατά. Συρρίκνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καταργήσεις και συγχωνεύσεις Νοσοκομείων- Κλινικών-Τμημάτων-δομών ψυχικής υγείας, υπολειτουργία των Κέντρων υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων που δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη- στους εμβολιασμούς – στον προγεννητικό έλεγχο, κατάργηση του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών και διαλυτική κατάσταση στις Μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας. Στα Τρίκαλα τα Πολυϊατρεία του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ απέμειναν με 10 μόνον γιατρούς από 35 που είχαν. Δεν υπάρχει παιδίατρος, καρδιολόγος, γυναικολόγος, πνευμονολόγος, ακτινολόγος, ουρολόγος, οφθαλμίατρος, δερματολόγος, νευρολόγος, ψυχίατρος, γαστρεντερολόγος… Οι ελλείψεις αυτές σε συνδυασμό με αντίστοιχες στο Νοσοκομείο, προκαλούν μια εντελώς εξοργιστική κατάσταση.

Παρά όλα αυτά, παρά πλήρη αποδόμηση του όποιου κοινωνικού κράτους, την υπονόμευση όλων των θεωρούμενων κοινωνικών αγαθών, η Κυβέρνηση των « προθύμων»,  ο κ.Σαμαράς, ο κ.Βενιζέλος, και τα παπαγαλάκια τους, διαλαλούν ότι η Ελλάδα σώθηκε από την χρεωκοπία, από την επιστροφή στην δραχμή, ότι  « ξανάγινε μια κανονική χώρα» « με σταθερότητα» επειδή οι επιτηρητές των δανειστών διαπίστωσαν « πρωτογενές πλεόνασμα». Στο υποτιθέμενο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο διανέμουν με καταφανείς αδικίες και με τη προσβλητική λογική των « βιβλιαρίων απόρων κορασίδων», ενσωματώθηκε όλη η αγριότητα των περικοπών, όλη η βαρβαρότητα της εσωτερικής υποτίμησης – της ακραίας φτώχειας του ελληνικού λαού που την ονομάζουν « θυσίες». Μαζί με αυτές είναι και τα 6,3 δις ευρώ οφειλές του ελληνικού κράτους προς φαρμακοποιούς, γιατρούς,  προμηθευτές, ομολογιούχους, δικαιούχους επιστροφής  του ΦΠΑ, ακόμη και προς τους εργαζόμενους των προγραμμάτων « βοήθεια στο σπίτι».                       
Το πιο εξοργιστικό όμως είναι ότι η  Κυβέρνηση των πολιτικών δυνάμεων που οδήγησαν την Ελλάδα στον βούρκο της διαπλεκόμενης διαφθοράς και της υπερχρέωσης, η Κυβέρνηση που λειτουργεί ως μεσάζοντας των τραπεζιτών- των κορακιών των αγορών – των κεφαλαιοκρατών, ως βαποράκι των ηγεμόνων- δανειστών, κρύβει προεκλογικά όλο το πακέτο των απαιτήσεων των δανειστών για νέα εξευτελιστικά – ληστρικά μέτρα διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος,  περικοπής συντάξεων και εφάπαξ, για αυξήσεις στην κράτηση φόρων και στα τιμολόγια κοινής ωφέλειας, για κατασχέσεις, για κατάργηση 3ετιών και οικογενειακών επιδομάτων, για πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, για περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, για γενίκευση της ενοικίασης εργαζόμενων ακόμη και στον δημόσιο τομέα, για νέες ιδιωτικοποιήσεις,  για νέες συγχωνεύσεις Νοσοκομείων… για υπογραφή μιας νέας επαίσχυντης  μνημονιακής σύμβασης, που όπως και να την βαπτίσουν ψευδόμενοι ότι τα μνημόνια τελείωσαν, θα αιχμαλωτίζει το μέλλον της χώρας με ένα νέο εφιαλτικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κάλυψης του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού. Το νέο πρόγραμμα  θα  είναι η διαιώνιση της κοινωνικής εξαθλίωσης, της λεηλασίας της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των ελλήνων με το Αγγλικό δίκαιο για τα χρέη, της κηδεμονίας από την κ.Μέρκελ και της επιμήκυνσης της  επιτήρησης της χώρας μας για εφαρμογή αδυσώπητων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Πρέπει ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ να κάνουν πλιάτσικο στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας, να αφήνουν αναξιοποίητο το άνεργο εργατικό και το νέο επιστημονικό δυναμικό που μεταναστεύει, να επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα, να  κάνουν κόλαση τη ζωή μας. ΝΑ  ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ τις ταξικές  και δουλοπρεπείς καταστροφικές επιλογές τους. Το εργατικό κίνημα αναγεννημένο από την ανυποληψία στην οποία οδήγησε η ηγεσία του, μπορεί κατακτώντας την ταξική και κοινωνική αλληλεγγύη του, τον αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό του, να εκπροσωπήσει μαχητικά όλη τη μισθωτή εργασία και τους  ανέργους της μακροχρόνιας και της μαζικής  ανεργίας της νέας γενιάς, να προωθήσει τις κοινωνικές συμμαχίες του,  να ενωθεί ουσιαστικά  με τα κοινωνικά κινήματα, και να οικοδομήσει το στιβαρό ενωτικό κοινωνικό – πολιτικό ΜΕΤΩΠΟ  της ανατροπής της πολιτικής της λιτότητας στην Ελλάδα και την Ε.Ε., της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ, της συνολικής  ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ, της  παραγωγικής ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ με ορίζοντα τον κοινωνικό μετασχηματισμό, της δημιουργίας των προϋποθέσεων για τη κοινωνία της ανθρώπινης χειραφέτησης από κάθε καταπίεση και εκμετάλλευση.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Γ. ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

 

(ομιλία εκ μέρους του ΜΕΤΩΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ για τη ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή