Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – αφιέρωμα στη Γυναίκα και την Παράδοση Reviewed by Momizat on . Συνεχίζει δυναμικά τη δράση του ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων, μέλος της Ο. Γ.Ε. θέτοντας την πολιτιστική του δραστηριότητα δίπλα στην καθημερινή μαχητική του Συνεχίζει δυναμικά τη δράση του ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων, μέλος της Ο. Γ.Ε. θέτοντας την πολιτιστική του δραστηριότητα δίπλα στην καθημερινή μαχητική του Rating: 0

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – αφιέρωμα στη Γυναίκα και την Παράδοση

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – αφιέρωμα στη Γυναίκα και την Παράδοση

Συνεχίζει δυναμικά τη δράση του ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων, μέλος της Ο. Γ.Ε. θέτοντας την πολιτιστική του δραστηριότητα δίπλα στην καθημερινή μαχητική του δράση. Ο αληθινός σκοπός της τέχνης άλλωστε δεν είναι να εφησυχάζει, ούτε είναι θεραπαινίδα της «εθνικής ομοψυχίας» δηλαδή της αταξικής θεώρησης των προβλημάτων, της ακινησίας, της υποταγής και της συγκατάθεσης στην κυρίαρχη πολιτική. Σε αυτή τη βάση οι γυναίκες του συλλόγου γυναικών ν Τρικάλων μέλος της Ο.Γ.Ε., μέλη και φίλες συναντήθηκαν το Σάββατο 29 Μαρτη στο φρούριο σκιαγραφώντας το πορτρέτο της γυναίκας μέσα από τη λαϊκή παράδοση: Η γυναίκα, η μάνα, η αγωνίστρια… η δράση της στην καθημερινή ζωή αλλά και η προσφορά της στον αγώνα «ζωντανεύουν» μέσα από διαφορετικές εκφάνσεις στο παραδοσιακό τραγούδι. Η παράδοση, μέσα από τη γυναικεία της εκδοχή, αποτέλεσε μοναδικό μέσο έκφρασης .

aaΟι γυναίκες ακούραστες άφηναν την παρακαταθήκη τους στην ιστορία:

Ο, τι μας τραγούδησαν, ό,τι μας χόρεψαν, ό,τι μας διηγήθηκαν ρίζωσε για τα καλά βάζοντας έντονη τη σφραγίδα τους στο χρόνο για εκείνες αλλά και για εμάς που καλούμαστε να γίνουμε συνεχιστές του έργου τους. Ο ρολος της γυναίκας μέσα από το παραδοσιακο τραγούδι, στο πέρασμα των αιώνων, σκιαγραφεί τη θέση της στην εκάστοτε κοινωνία και χρονική περίοδο αναδεικνύοντας το ζήτημα της ισοτιμίας των γυναικών και στη σύγχρονη κοινωνία.

Οι γυναίκες τραγούδησαν και χόρεψαν ως αργα το βράδυ υπό τους ήχους του κλαρίνου του Κώστα Βακουφτσή. Μαζί του οι μουσικοί: Γιώργος Γκουζιώτης , Γιάννης Τζανόπουλος και ο Γιάννης Γκουζιώτης στο τραγούδι, ενώ δεν έλειψαν και τα σπιτικά εδέσματα που προσέφεραν τα μέλη και οι φίλες του συλλόγου.

Οι πρωτοβουλίες του Συλλόγου συνεχίζονται σε πολιτιστικό επίπεδο και όχι μόνο. Για την περεταίρω δράση θα ακολουθήσουν σχετικά Δελτία Τύπου

30/3/2014

Το ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Ν. Τρικάλων, μέλος της Ο.Γ.Ε.

 

Αφήστε το σχόλιο σας