Πριμ» ασφάλιστρου κατά 20% και προκαταβολή φέρνει η τροπολογία του Κανονισμού του ΕΛΓΑ Reviewed by Momizat on . Χορήγηση άμεσης προκαταβολής και πριμ ασφαλίστρου κατα 20% ερχεται να εξασφαλίσει στους πληγέντες από τον «Ιανό» παραγωγούς η τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓ Χορήγηση άμεσης προκαταβολής και πριμ ασφαλίστρου κατα 20% ερχεται να εξασφαλίσει στους πληγέντες από τον «Ιανό» παραγωγούς η τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓ Rating: 0

Πριμ» ασφάλιστρου κατά 20% και προκαταβολή φέρνει η τροπολογία του Κανονισμού του ΕΛΓΑ

Πριμ» ασφάλιστρου κατά 20% και προκαταβολή φέρνει η τροπολογία του Κανονισμού του ΕΛΓΑ

Χορήγηση άμεσης προκαταβολής και πριμ ασφαλίστρου κατα 20% ερχεται να εξασφαλίσει στους πληγέντες από τον «Ιανό» παραγωγούς η τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή από το ΥΠΑΑΤ. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της ypaithros.gr η προκαταβολή για τους βαμβακοπαραγωγούς, που υπέστησαν 100% ζημιά, έχει κλειδώσει στα 100 ευρώ/στρέμμα και αναμένεται να χορηγηθεί μέσα στον μήνα.

Προκαταβολή πρόκειται να δοθεί και για τα υπόλοιπα προϊόντα της φυτικής παραγωγής. Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, δεν θα λάβουν προκαταβολή, αλλά θα εξοφληθούν άπαξ τη ζημία που υπέστη το ζωικό τους κεφάλαιο. Τέλος, η κατ’ εξαίρεση πριμοδότηση των αποζημιώσεων κατά 20%, έρχεται να αποζημιώσει σημαντικό μέρος των απωλειών του παραγωγού, όταν πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση σε δύο με τρεις μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι τη χορήγηση προκαταβολής είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέντευξή του στην «ΥΧ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι στόχος είναι αυτή να δοθεί το συντομότερο δυνατάν, και δη μέσα στον Οκτώβριο.

Παραδείγματα αποζημιώσεων

Στο σενάριο ότι η εκτίμηση αναφέρεται σε ολική καταστροφή, στην Καρδίτσα για παράδειγμα, βάσει του ετήσιου καταλόγου του ΕΛΓΑ που ισχύει τη δεδομένη στιγμή για τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, η μέση παραγωγή στο βαμβάκι για την περιοχή είναι τα 340 κιλά/στρέμμα. Πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό αυτόν με 0,45 ευρώ, που είναι η τιμή προϊόντος στον φετινό κατάλογο, προκύπτει αποζημίωση 153 ευρώ/στρέμμα. Σύμφωνα με τον τύπο που αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, το 80% των 153 ευρώ ισούται με 122,4 ευρώ, που αποτελεί και το τελικό ποσό αποζημίωσης για όσους έχουν επιλέξει το μεσαίο ασφάλιστρο.

Αντίστοιχα, στη Λάρισα, όπου σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ η μέση παραγωγή ορίζεται στα 380 κιλά/στρέμμα, κατά την ίδια λογική, προκύπτει ποσό αποζημίωσης 136 ευρώ/στρέμμα για το μεσαίο ασφάλιστρο.

Για έναν Καρδιτσιώτη παραγωγό, που περίμενε αποδόσεις άνω του μέσου όρου και έχει επιλέξει το «υψηλό» ασφάλιστρο, η αποζημίωση που προκύπτει ότι θα λάβει ισούται με το 96% του 153, δηλαδή 146,9 ευρώ. Με την ίδια λογική υπολογίζεται η αποζημίωση για το χαμηλό ασφάλιστρο, πολλαπλασιάζοντας το ποσό της αποζημίωσης ανά στρέμμα, επί 64%, που οδηγεί σε αποζημίωση με βάση τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ 97,9 ευρώ ανά στρέμμα (Βλ. πίνακα).

Τροπολογία

Με την ψήφιση της τροπολογίας, τα παραπάνω ποσά θα λάβουν «πριμ» 20%. Η προσαύξηση αφορά όλους τους πληγέντες παραγωγούς από τον «Ιανό» και, κατ’ επέκταση, καλύπτει όλες τις ζημιές στη φυτική παραγωγή. Επιπρόσθετα, στο τελικό ποσό ανά δικαιούχο θα αφαιρεθούν τα εκτιμητικά τέλη, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με τον τομέα παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, αυτήν τη στιγμή το 60% των παραγωγών έχει επιλέξει την κατώτατη κατηγορία ασφαλίστρου, το 35% τη μεσαία κατηγορία, και μόλις το 5% την ανώτατη.

Πρώτος στόχος, πάντως, είναι μέσω της τροποποίησης αυτής του Κανονισμού, μέσα στον μήνα να πληρωθεί στους πληγέντες παραγωγούς η προκαταβολή, η οποία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», έχει κλειδώσει για το βαμβάκι, που έχει υποστεί ολική ζημιά, στα 100 ευρώ/στρέμμα.

Η καταγραφή των ζημιών σε αριθμούς

 • Στα 100 εκατ. ευρώ περίπου αποτιμάται το ποσό που θα απαιτηθεί για την αποζημίακ φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που έπληγησαν από τον «Ιανό».
 • Έως τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου η υποβολή των δηλώσεων ζημίας.

Μέχρι στιγμής

Οι δηλώσεις ζημίας σε φυτική παραγωγή ανέρχονται σε:

 • 974 στη Θεσσαλία
 • 761 στη Δυτική Ελλάδα
 • 185 στο Ιόνιο

Οι απώλειες ζωικού κεφαλαίου που έχουν καταγραφεί αφορούν:

 • 800 αιγοπρόβατα
 • 750 βοοειδή
 • 861 μελισσοσμήνη

Υποδομές

 • Καταγραφή ζημιών με εξατομίκευση – Συνοδεία αποδεικτικού υλικού
 • Αποζημίωση μέσω ΚΟΕ
 • Πλέον των 1.470 αιτήσεων σε πρώτη φάση
 • Αρδευτικά
 • Αντικατάσταση με σύγχρονες υποδομές ή αποκατάσταση ζημιών (επισκευές)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή