Προβλήματα από απουσία μελών εφορευτικών επιτροπών στα Τρίκαλα Reviewed by Momizat on . Τεράστια προβλήματα με την εκλογική διαδικασία εμφανίστηκαν από το πρωί στην πόλη των Τρικάλων. Το θέμα ανέκυψε με την απουσία μελών των εφορευτικών επιτροπών κ Τεράστια προβλήματα με την εκλογική διαδικασία εμφανίστηκαν από το πρωί στην πόλη των Τρικάλων. Το θέμα ανέκυψε με την απουσία μελών των εφορευτικών επιτροπών κ Rating: 0

Προβλήματα από απουσία μελών εφορευτικών επιτροπών στα Τρίκαλα

Προβλήματα από απουσία μελών εφορευτικών επιτροπών στα Τρίκαλα

Τεράστια προβλήματα με την εκλογική διαδικασία εμφανίστηκαν από το πρωί στην πόλη των Τρικάλων. Το θέμα ανέκυψε με την απουσία μελών των εφορευτικών επιτροπών και τον μεγάλο αριθμό ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές. Ο κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος και τα δύο, συνήθως, μέλη που τον βοηθούν (γραμματέας και ένα τουλάχιστον μέλος της εφορευτικής) δεν επαρκούν για να μπορέσει να διεξαχθεί η διαδικασία με τον συνήθη τρόπο.

Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι καλούνται οι εκλογείς να πάρουν μόνοι τους τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών, με προφανή τον κίνδυνο, να κινδυνεύει το αδιάβλητο του μυστικού χαρακτήρα της διαδικασίας. Οι περισσότεροι παίρνουν αυτό που θέλουν και μερικά άλλα, για… παραπλάνηση, και μετά οδεύουν στην κάλπη. Ορισμένοι παίρνουν μόνο όποιο ψηφοδέλτιο προτιμούν, ενώ άλλοι τα συγκεντρώνουν όλα – ίσως για την ανάμνηση, ίσως για το λευκό τους πίσω μέρος.

Αν, δε, υπάρχει ηλικιωμένος/η που δεν μπορεί να βρει το ψηφοδέλτιο, ίσως παρεμβαίνει ο δικαστικός αντιπρόσωπος και επιλέγει αυτός το ψηφοδέλτιο, κατόπιν, φυσικά, εντολής του εκλογέα.
Την κατάσταση σώζουν για λίγη ώρα κάποιοι φιλότιμοι εκλογικοί αντιπρόσωποι, που δίνουν μια μικρή χείρα βοηθείας.

Το θέμα, όμως, είναι σοβαρό.

Πρώτον, η αδιαφορία των πολιτών για τις εφορευτικές επιτροπές, που δείχνει αδιαφορία όχι απαραιτήτως απέναντι στη δημοκρατία, αλλά σε μια διαδικασία που δεν έχει καθόλου εκσυγχρονιστεί και είναι η ίδια εδώ και δεκαετίες (με μόνη αλλαγή, την κατάργηση του εκλογικού βιβλιαρίου).

Δεύτερον, οι πολίτες χρησιμοποιούν για αυτή τους την απουσία, ένα επιχείρημα – ευφυολόγημα: αφού πληρώνεται ο δικηγόρος και ο γραμματέας, για να εκλεγεί κάποιος που εγώ πληρώνω, γιατί να μην αμοιφθώ κι εγώ;…

Τρίτον, θεωρητικώς μπορεί ο δικαστικός αντιπρόσωπος να «επιτάξει» όποιον βρει μπροστά του;
Τέταρτον, επίσης θεωρητικώς, η παραπάνω διαδικασία, όπως μάθαμε, είναι ανεκτή, αν δεν υπάρχουν μέλη εφορευτικής. Είναι όμως έγκυρο αυτό;

Όπως, δε, φαίνεται στο διαδίκτυο, το ίδιο συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το ανήρτησε, επίσης, και στο φέισμπουκ, η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, Ηρώ Διώτη: «Χωρίς εφορευτικές επιτροπές, με τους δικαστικούς αντιπροσώπους μόνο, ανοιχτά να επιλέγεις ποιο ευρωψηφοδελτίο επιθυμείς, με διαδικασία χωρίς ανθρώπους να την βγάλουν εις πέρας, γίνονται εκλογές; Κι όμως… Λάρισα, 12:18». Η σχετιή ανάρτηση κατακλύστηκε από πλήθος ‘ανταποκρίσεων” από διάφορες περιοχές της χώρας, για παρόμοια διαδικασία.

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας