"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.3 C
Trikala

Προβλήματα χωρίς τέλος στα Σεισμόπληκτα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Seismoplikta
Από την γέφυρα Καλατράβα… τα ναρκωτικά, μέχρι και το ψηφιακό σήμα της τηλεόρασης
Ο Άγιος Οικουμένιος (Σεισμόπληκτα είναι η παλιά ονομασία), είναι η περιοχή που εκτείνεται από το ύψος της περιφερειακής οδού Λαρίσης-Τρικάλων-Ιωαννίνων (κόμβος Σωτήρας), μέχρι την περιοχή των Κουτσομυλίων. Τα πρώτα σπίτια είναι κτισμένα στα ριζά του λόφου του Προφήτη Ηλία και καταλήγουν μέχρι τις όχθες του Ληθαίου. Κατοικήθηκε στα μέσα του ’70, από ανθρώπους του μόχθου και του μεροκάματου που ήρθαν εδώ να βρουν καταφύγιο και καλύτερη τύχη, από περιοχές που είχαν πληγεί από τον εγκέλαδο, εξ ου και η ονομασία Σεισμόπληκτα και διέμεναν σε μικρά σπίτια που είχε κατασκευάσει τότε η ΜΟΜΑ.

Σήμερα διαμένουν εκεί γύρω στις 400 οικογένειες και δεν υπάρχει κάποιος φορέας ή οργανωμένος πολιτιστικός σύλλογος. Γι’ αυτό συνομιλήσαμε με όσους κατοίκους βρήκαμε στο οδοιπορικό του «Ενεργού Πολίτη» στην περιοχή, οι οποίοι πρόθυμα μας εξέθεσαν ότι τους απασχολεί.

Βασικότατο ζήτημα, όπως μας μετέφερε ο κ. Παναγιώτης Κουφοδημόπουλος, μόνιμος κάτοικος της συνοικίας, είναι το έντονο πρόβλημα που έχει όλη η γύρω περιοχή (Σεισμόπληκτα, Κουτσομύλια, Λεπτοκαρυά, Σωτήρα), με την εκπομπή του ψηφιακού σήματος της DIGEA.Οι τηλεοπτικοί τους δέκτες δεν μπορούν να πιάσουν κανένα κανάλι, με αποτέλεσμα να δαπανούν αρκετά χρήματα, προβαίνοντας σε αγορά εξοπλισμού (δορυφορικά πιάτα, αποκωδικοποιητές) και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Μια λύση είναι να τοποθετηθεί ψηφιακός αναμεταδότης στην περιοχή του Φρουρίου ή του κτιρίου του ΟΤΕ στην Μπάρα, όπου υπάρχει ασύρματος και μ’ ένα μικρό κόστος, της τάξης των 3000-5000 ευρώ να δοθεί οριστική λύση. Οι κάτοικοι χρόνια τώρα διαμαρτύρονται προς κάθε αρμόδιο για το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς μέχρι τώρα κάποιος ή κάποιοι να τους λύσει το πρόβλημα.

Πρόβλημα υπάρχει επίσης με ελάχιστα ευτυχώς περιθωριακά άτομα και χρήστες ναρκωτικών ουσιών που συχνάζουν εκεί. Όπως μας τόνισαν κάτοικοι, είναι μια ελάχιστη μειοψηφία στο σύνολο, παρόλα αυτά με τις παραβατικές συμπεριφορές που ακολουθούν, έχει στιγματιστεί όλη η συνοικία. «Είναι γνωστό μάλιστα σ’ αυτούς τους κύκλους, ότι την αποκαλούν «μικρό Παρίσι», μιας και εδώ καθένας μπορεί να βρει ότι επιθυμεί η ψυχή του… Όλες τις ώρες της ημέρας γίνονται αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών, κάτω απ’ τη μύτη της αστυνομίας, ενώ όταν πέφτει το σκοτάδι πολλά τέτοια άτομα μαζεύονται στην πλατεία (σ.σ. η οποία κι αυτή είναι εντελώς παραμελημένη, στο έλεος του θεού) με αποτέλεσμα να μην μπορεί εύκολα να κυκλοφορήσει κάποιος και ειδικά τα μικρά παιδιά» θα μας πει ένας εκ των κατοίκων. Παρά τις συχνές περιπολίες της ασφάλειας και της ομάδας ΔΙΑΣ, δυστυχώς το πρόβλημα παραμένει. Ως πότε όμως; Περιμένουμε απαντήσεις και δεσμεύσεις απ’όλους τους αρμοδίους…

Επακόλουθο αυτής της υποβάθμισης είναι ότι στο πέρασμα των χρόνων, πολλά καταστήματα που δραστηριοποιούνταν στη συνοικία, ανέστειλαν τη λειτουργία τους και σήμερα είμαι μετρημένες στα δάχτυλα οι επιχειρήσεις που λειτουργούν.

Επειδή οι στέγες των περισσότερων σπιτιών στον Άγιο Οικουμένιο είναι φτιαγμένες από αμίαντο, υλικό επιβλαβές για την υγεία, πριν κάποια χρόνια «έτρεχε» ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο Δήμο Τρικκαίων, ο οποίος είχε εντάξει την περιοχή σ’ αυτό, έτσι ώστε οι στέγες αυτές να αντικατασταθούν με κεραμοσκεπές. Δυστυχώς στην πορεία, λίγες μόνο στέγες αντικαταστάθηκαν, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα πολλά σπίτια να έχουν στέγη από αμίαντο. Ολιγωρία ή κακός σχεδιασμός των υπευθύνων; Και δω περιμένουμε κάποιες απαντήσεις…

Υπάρχουν όμως, πέρα από τα αρνητικά και κάποια θετικά στη συνοικία και οφείλουμε να τα λέμε κι αυτά. Στην είσοδο των Σεισμοπλήκτων, από την Λεπτοκαρυά, στεγάζονται το Β’ ΚΑΠΗ της πόλης, ο βρεφικός δημοτικός σταθμός «Παραμυθούπολη» και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Αυτές οι δομές, σε συνδυασμό με το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στη θέση που κάποτε υπήρχαν τα καταστήματα της στεγασμένης αγοράς, προσδίδουν κάποια ανάσα πνοής στη συνοικία και στους κατοίκους της, που έχουν ανάγκη από τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και περίθαλψη.

Πνοή επίσης και άνεμο αισιοδοξίας δίνει και η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα του Αγίου Οικουμενίου, που αγωνίζεται στην Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία, όπως επίσης και οι εγκαταστάσεις της πάλης που βρίσκονται εκεί. Αυτό σημαίνει πως πολλοί νέοι στρέφονται στον αθλητισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σίγουρα η Δημοτική αρχή θα πρέπει να φροντίσει και να καλλωπίσει τον παραποτάμιο χώρο, όπου υπάρχει αρκετή δραστηριότητα από αρκετούς συμπολίτες που αθλούνται περπατώντας ή τρέχοντας. Πολύ κοντά σ’ αυτό το σημείο, είναι και η περίφημη γέφυρα «Καλατράβα», μια κακόγουστη κατασκευή, που σήμερα αποτελεί μια πολύ άσχημη εικόνα για την περιοχή, μια γέφυρα που σχεδιάστηκε να ενώσει τις περιοχές Αγίου Οικουμενίου και Νέας Ζωαγοράς, χωρίς να καταφέρουν να την ολοκληρώσουν, μιας και αντιμετωπίζει πρόβλημα κλίσης και στατικότητας. Το πιο πιθανό, σύμφωνα με τον κ. Κουφοδημόπουλο, είναι να την κατεδαφίσουν και τα εκατομμύρια ευρώ που χρειάστηκαν για να ανεγερθεί να πάνε χαμένα.

Σήμερα στη συνοικία λειτουργούν Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο και φυσικά υπάρχει και ο ομώνυμος ιερός ναός του Αγίου Οικουμενίου που τελεί υπό επέκταση. Αυτά κατέγραψε ο «Ε.Π.» στο οδοιπορικό του στη συνοικία του Αγίου Οικουμενίου ή όπως είναι γνωστά ως Σεισμόπληκτα. Θα θυμόμαστε για καιρό τους φιλήσυχους και φιλόξενους ανθρώπους που συναντήσαμε, τους ανθρώπους που αγωνίζονται για ένα μεροκάματο αλλά και τους άνεργους, τους νυκοκυραίους που ελπίζουν σ’ ένα καλύτερο αύριο. Για να συνεχίσουν να ζουν στην πολύπαθη αυτή περιοχή, θα πρέπει όλες οι αρμόδιες αρχές, να σκύψουν στα προβλήματά τους που χρονίζουν και να δοθούν επιτέλους οι λύσεις που απαιτούνται.

Δημήτρης Παδιός
ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης