"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14 C
Trikala

Προβληματισμός από δηλώσεις Κουβέλη για την ψηφοφορία για Πρόεδρο

lafarm

Σχετικά άρθρα

“Δεν θα θεωρήσω αποστάτη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ που θα ψηφίσει ΠτΔ”, δήλωσε στο ΒΗΜΑ FM ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και άρχισαν οι συνειρμοί: Γνωρίζει κάτι; Θεωρεί ότι θα μπορούσε να μη γίνουν εκλογές; Οπως και να ‘χει, η συνέντευξη έχει μεν ενδιαφέρον γενικότερο, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα δημιούργησε σαφώς προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

 

 

Να ξεκινήσω από τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι αν γίνει κυβέρνηση θα χτυπάει το νταούλι και θα χορεύουν οι αγορές. Σας ακούγεται μια δήλωση ρεαλιστική;
Κοιτάξτε, δεν ξέρω ποια νταούλια επιλέγει ο καθένας και σε ποιες αγορές, με ποια δεδομένα και συνθήκες αναφέρεται, αλλά είναι ένα βέβαιο ότι η χώρα χρειάζεται, αναμφισβήτητα, σταθερότητα. Χρειάζεται ένα άλλο μοντέλο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους κι ένα διαφορετικό πρόγραμμα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Θα προσέθετα ότι η καλλιεργούμενη ένταση και πόλωση στην πολιτική ζωή, η κινδυνολογία περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, ακόμη και η παρέμβαση αξιωματούχων της Ε.Ε στα εσωτερικά της χώρας δημιουργούν, αναμφισβήτητα, ένα ασταθές περιβάλλον περιορισμού των δημοκρατικών λειτουργιών. Είναι, όμως, σαφές κατά την γνώμη μου ότι μόνο η ομαλή διεξαγωγή των προβλεπομένων συνταγματικών διαδικασιών είναι η εγγύηση για την πολιτική σταθερότητα και τη συνέχεια του κράτους. Και γι αυτό για να προσδιορίσω τη θέση μου, νομίζω ότι χρειάζεται σύνεση, νηφαλιότητα, ψυχραιμία και τήρηση στο ακέραιο όλων των κανόνων δεοντολογίας στην πολιτική αντιπαράθεση. Η ελληνική δημοκρατίας μας δεν πρέπει να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα μέσα σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, που δυστυχώς, βλέπω να τροφοδοτείται και να καλλιεργείται.

Για τα σενάρια συνεργασίας ΔΗΜΑΡ –ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν έχουμε προσέλθει σε καμία συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο το οποίο υποστηρίζουμε είναι ότι θα πρέπει η όποια εκλογική μας συμπεριφορά και τακτική να αποφασιστεί με κριτήριο βασικά μεγέθη και ένα από τα βασικότερα μεγέθη είναι η όποια συμφωνία να αναφέρεται σε πρόγραμμα. Η προγραμματική συμφωνία είναι εκείνη που μπορεί να διαμορφώσει θετικά ή αρνητικά την επιλογή μας για την εκλογική τακτική που θα ακολουθήσουμε. Αλλά, θέλω να σας διαβεβαιώσω δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό το οποίο σας λέω. Τα άλλα που λέγονται, γράφονται και διακινούνται – καλοπροαίρετα θα έλεγα- δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Κύριε Πρόεδρε κρατώ από αυτά που είπατε, προηγουμένως, ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ για κάποια εκλογική συνεργασία…
Βεβαίως, θα πρέπει κύριε Χιώτη και σπεύδω να σας πω ότι η όποια εκλογική τακτική της ΔΗΜΑΡ αναγκαία και όχι τυπικά αλλά βαθύτατα ουσιαστικά πολιτικά πρέπει να έχει την έγκριση της Κεντρικής μας Επιτροπής και του διαρκούς μας Συνεδρίου, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα συγκληθεί, αμέσως, μετά το πέρας της διαδικασίας για την εκλογή του νέου ΠτΔ.

Ποια είναι η στρατηγική σας; Βλέπετε πιθανότερο μια εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση προώρων εκλογών ή πιθανότερο την αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές;
Είναι ανοικτά όλα κύριε Χιώτη.

Εφόσον είναι όλα ανοικτά, πιστεύετε ότι οι 10 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσουν με μία φωνή ειδικά στην τρίτη ψηφοφορία. Διότι, ακούω βουλευτές σας από τους οποίους κάποιοι λένε ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν και να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιο άλλοι σχεδόν έτοιμοι να υπερψηφίσουν τον ΠτΔ…
Εγώ δεν έχω τέτοιες πληροφορίες. Εκείνο που ξέρω και αυτό καταγράφω στην συζήτησή μας είναι ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η συμπεριφορά και η στάση των βουλευτών στην διαδικασία της εκλογής του ΠτΔ θα είναι σταθερή, θα είναι αρνητική για την εκλογή ΠτΔ από την πρώτη ψηφοφορία μέχρι και την τρίτη. Αυτό έχω, αυτό καταθέτω στην κουβέντα μας.

Αν παρόλα αυτά κάποιος βουλευτής του κόμματος ψηφίσει ΠτΔ θα τον θεωρήσετε αποστάτη;
«Μακριά από εμένα οι αφορισμοί περί αποστασίας, περί κουμπαράδων, αργυρωνήτων και όλα τα σχετικά.
Ο κάθε βουλευτής και εν προκειμένω και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, υπολογίζουν όλη την πολιτική κατάσταση, υπολογίζουν αυτό που λέγεται το κρίσιμο μέγεθος για την παρούσα φάση της ελληνικής πολιτικής ζωής. Και στη βάση αυτής της αξιολόγησης αποφάσισαν ομόφωνα ότι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Και καλό είναι να απομακρυνθεί ο τόπος από λογικές αποστασίας, αργυρώνητων, εξυπηρετουμένων και άλλα συναφή».

Άρα αν κάποιος βουλευτής σας υπερψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα το σεβαστείτε;
«Είναι προφανές, ότι δεν θα τον θεωρήσω ούτε αποστάτη, ούτε αργυρώνητο ή οτιδήποτε άλλο. Το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Να σας θυμίσω ότι όταν είχε αρχίσει η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, ότι υπάρχουν κουμπαράδες και ότι ετοιμάζεται μία αποστασία με αναλογίες μάλιστα του 1965 και άλλα συναφή έσπευσα και για λόγους βαθύτατα πολιτικούς να πω: Μακριά από την πολιτική ζωή η οποιαδήποτε αναφορά σε αποστασίες, εξαγορές και άλλα σχετικά».

Κάποια στελέχη της ΔΗΜΑΡ που πρόσφατα είπαν γιατί δεν μαζευόμαστε όλοι μαζί να βγάλουμε πρόεδρο και να πάμε σε εκλογές μέσα στο 2015…
Κοιτάξτε, η πρόταση αυτή που κατετέθη από τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ήταν μια πρόταση καλοπροαίρετης πολιτικής θέσης. Αλλά εστερείτο ρεαλισμού από την ώρα που αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει ούτε από την πλευρά του κ. Σαμαρά, ούτε από την πλευρά του κ. Τσίπρα. Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να προτάξει την προεδρική εκλογή, ακριβώς, γιατί επέλεγε με αυτή τη διαδικασία να προανακρούσει και να προετοιμάσει την πορεία προς τις εκλογές. Και από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν δυνατόν να αποδεχθεί μια τέτοια λύση, διότι δεν την ήθελε. Και δεν την ήθελε, διότι επεδίωκε να εξασφαλίσει ταχύτερους ρυθμούς για την προσφυγή της χώρας σε εκλογές. Tί έλεγε η πρόταση αυτή; Έλεγε ότι ελάτε να εκλέξουμε ΠτΔ και να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο διενέργειας εκλογών. Κάποια στιγμή το προσδιόριζαν στις αρχές της άνοιξης, κάποιοι άλλοι το άφηναν γενικά και αόριστα να πάει η χώρα σε εκλογές. Και ερωτώ: είχε ρεαλισμό αυτή η πρόταση; θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά ή από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης τον κ. Τσίπρα; Προφανώς όχι.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης