"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Προς αξιοποίηση το Δημαρχείο του Δήμου Κόζιακα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Όταν η υλοποίηση ενός ουσιαστικού και χρήσιμου προγράμματος απαιτεί κτήριο και αυτό το κτήριο παραμένει σε αχρηστία, καθημερινώς φθίνει και υπόκειται στη διαδικασία της φθοράς, τότε χρειάζεται άμεση κινητοποίηση. Όπως συνέβη με το κτήριο στο Πρίνος, που θα στέγαζε το Δημαρχείο του Δήμου Κόζιακα. Ο «Καλλικράτης» μετέφερε τον Δήμο Κόζιακα στον Δήμο Τρικκαίων και το κτήριο περιέπεσε σε αχρηστία. Τόση, ώστε, όπως διαπιστώνει η αρμόδια τεχνική υπηρεσία, να υπάρχει «έντονο πρόβλημα υγρασίας που οφείλεται καταρχήν στην κατάρρευση τμήματος της στέγης αλλά και στο γεγονός ότι όλες οι στέγες είναι εγκιβωτισμένες με προβληματικό σύστημα υδρορροών».
Ετσι, η δημοτική αρχή υπέβαλλε προς αίτηση στο πρόγραμμα Λίντερ, ένα σχέδιο αξιοποίησης του συγκεκριμένο κτηρίου. Το σχέδιο προβλέπει την
– προοπτική αξιοποίησης του γιατρού Ασκληπιού,
– εμβάθυνση στις ιαματικές ιδιότητες των βοτάνων που φέρεται ότι χρησιμοποιούσε ο ίδιος και το Ασκληπιείο στα Τρίκαλα,
– προσέλκυση επισκεπτών ιατρών από όλον τον κόσμο
– ανάδειξη του Δήμου Τρικκαίων και δη της περιοχής της ΔΕ Πιαλείων στα ριζά του Κόζιακα, ως κέντρο Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα.
Αυτό το κέντρο δεν θα είναι μια θεωρητική κατάρτιση γιατρών ή μια απλή ενημέρωση επισκεπτών. Σχεδιάζεται η μετατροπή του κτηρίου σε έναν δυναμικό χώρο διαδραστικής προβολής του έργου του Ασκληπιού: σε ένα σύγχρονο Ασκληπιείο.
Για τον λόγο αυτό, υποβλήθηκε στο Πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2077-2013»(ΠΑΑ), Άξονας 4 «Εφαρμογή της Προσέγγισης Leader» , αίτημα του Δήμου Τρικκαίων για ένταξη του έργου «Δημιουργία διαδραστικού χώρου με θέμα την προβολή του έργου του Ασκληπιού στη Δ.Ε. Κόζιακα του Δήμου Τρικκαίων». Έχει προϋπολογισμό 245.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και η εκτέλεση του έργου θα γίνει κατόπιν διενέργειας μειοδοτικού διαγωνισμού (με δημοπρασία).
Το έργο προβλέπει ότι στο εγκαταλειμμένο κτήριο:

  1. Στο ισόγειο θα γίνουν κατεδαφίσεις τμημάτων υφιστάμενης τοιχοποιίας, για τη δημιουργία εργαστηρίων, εκθετηρίου βοτάνων και παρασκευής προϊόντων βασισμένων στις πρακτικές του Ασκληπιού. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίας αποκατάστασης στα σημεία κατεδαφίσεων και στο δάπεδο., ενώ, βεβαίως, θα αποκατασταθούν και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Στον εξώστη του Η.Χ. 1 θα γίνει νέα επιστέγαση στο κεντρικό κομμάτι του στεγάστρου, με πολυκαρβονικά φύλλα, λόγω κατάρρευσης του υπάρχοντος.
  2. Στο υπόγειο θα ανακατασκευαστεί ο χώρος, όπως προβλέπει η μελέτη, για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου και διαδραστικού Εργαστηρίου.
  3. Το όλο κτίριο θα βαφεί εσωτερικά και εξωτερικά, όπου απαιτείται και σύμφωνα με τις υποδείξεις της υπηρεσίας, αφού προηγηθούν εργασίες καθαίρεσης και ανακατασκευής των αποσαθρωμένων επιχρισμάτων.
  4. Το κτήριο εμφανίζει έντονο πρόβλημα υγρασίας που οφείλεται καταρχήν στην κατάρρευση τμήματος της στέγης, αλλά και στο γεγονός ότι όλες οι στέγες είναι εγκιβωτισμένες με προβληματικό σύστημα υδρορροών. Προβλέπεται η αποξήλωση των υφιστάμενων στεγών και η ανακατασκευή τους.
  5. Στον περιβάλλοντα χώρο, προβλέπεται ηλεκτροφωτισμός και η δημιουργία περιφραγμένου βοτανικού κήπου με χώρο παρτεριών, εμπλουτισμένο με κηπευτικό χώμα όπου και θα γίνει η φύτευση βοτάνων και αρωματικών φυτών. Προβλέπεται γενική επίχωση με θραυστό υλικό και με κηπευτικό χώμα ώστε να επιτευχθούν οι επιθυμητές κλίσεις αποχέτευσης των ομβρίων.
  6. Θα γίνουν οι απαραίτητες συνδέσεις με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

 

Από το γραφείο Τύπου

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης